Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Cestou domů do Chicaga, kam letí strávit den Díkůvzdání se svou rodinou, se Neal Page (Steve Martin) ocitne na sedadle vedle hlučného, přesto sympatického obchodníka jménem Del Griffith (John Candy). Neal je zdvořilý reklamní agent, který měl původně cestovat první třídou. Del, který prodává kroužky ke sprchovým závěsům, se s Nealem touží podělit o své cestovatelské zkušenosti poté, co je jejich let následkem sněhové bouře přesměrován. Zatímco se Neal snaží najít způsob, jak se dostane domů, Delovy rady odstartují sled nepředvídatelných katastrof. A jelikož se zdá, že Neal a Del mají patent na to, jak ze špatné situace udělat ještě horší, vyvstává otázka, zda se Neal dokáže dostat ke své rodině včas. Nebo snad bude nucen oslavit Díkůvzdání s tímhle krocanem? (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (140)

classic 

všechny recenze uživatele

„Lietadlá, vlaky a automobily” , sú vskutku spoľahlivé, dopravné prostriedky, ktoré by vás v podstate mali ľahko a rýchlo dopraviť z bodu A do bodu B, pokiaľ samozrejme nedôjde k ich poruchám, alebo ak čírou náhodou ešte k tomu nenatrafíte i na nezvyčajného jedinca, ktorý vám na samý úvod najprv »čmajzol« taxík vo Veľkom jablku, kde zohnať typického, žltého a klasického prepravcu, tesne pred príchodom Dňa vďakyvzdania, sa rovná štafetám na krátke vzdialenosti, o čom sa na vlastnej koži následne presvedčí i taký manažér reklamnej agentúry, Neal Page, ktorý trebárs na chvíľu pretekal s Kevinom Baconom, no neúspešne, a potom si s ním zároveň nasadnete aj do aeroplánu, smer Chicago, pričom kvôli snehovej búrke má medzipristátie vo Wichite, tak verte mi, že tohto, výstredného človiečika, to jest obchodného cestujúceho, ktorý predáva krúžky do sprchových závesov, alias Del Griffith, sa len tak jednoducho nezbavíte ! Dvaja chlapíci s naprosto odlišnými povahovými vlastnosťami, budú musieť spolupracovať, no namiesto toho vytvárajú nekonečný kolotoč - neuveriteľne šialených a komických, ale aj ostrejších a vulgárnejších situácii, vďaka čomu je ich «ROAD MOVIE» priam nezabudnuteľná ! Istý čas to vyzerá aj tak, že by sa mohli › siamské dvojičky › konečne oddeliť, kedy by už každý cestoval úplne sám na vlastnú päsť, ale akási neznáma sila ich stále priťahuje späť, a síce nakoniec, po extrémne vyčerpávajúcej ceste, dorazia do cieľa, živí a zdraví, a to konkrétne až o dva dni neskôr, keď samotné finále mi takmer vytislo slzy z očí, až tak ma strašne dojalo. / Majstrovský, lepšie povedané: „husársky kúsok” , od scenáristu a režiséra Johna Hughesa s Johnom Candym, jedným z protagonistov v hlavnej úlohe, kedy tým druhým nie je nikto iný, než Steve Martin, ktorý je rovnako skvelý, ako jeho kolega, a tak najmä dvaja Jankovia, to jest ten pred kamerou a ten za kamerou, si očividne veľmi dobre sadli, keďže výsledok je komediálne strhujúcim. Takmer som skompletizoval celú, režisérsku tvorbu od tvorcu vianočných hitov Sám doma, že Planes, Trains & Automobiles, považujem vôbec, ako jednu z najlepších, a vedľa The Breakfast Club, zatiaľ plný počet hviezdičiek ! ()

Oralfabet 

všechny recenze uživatele

Ale jo, celkem pěkný. Nijak zvlášť jsem se nenasmál, ale obě hlavní postavy jsem si v průběhu jejich strastiplného putování, docela oblíbil, a brnkání na emocionální strunu mi i přes přehnaně sentimentální hudební podkres nijak zvlášť nevadilo, takže relativní spokojenost. Rád bych se podíval na víc filmů se Stevem Martinem, ale mám takové podezření, že moc nehrál ve filmech, co by se mi líbily. Slabších 7/10 ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nemám rád Steve Martina a ani nevím proč vlastně. Jako herec je mi nesympatický. Nakonec jsem si tu v téhle komedii na něj nějak zvykl... Ta je sama o sobě takovou klasickou (tedy solidní) komedií osmdesátých let, kdy Clark Griswald se se svojí rodinkou také proháněl napříč Státy. Kdo viděl Na doraz (2010) bude mu lecos povědomé. Režisér Todd Phillips se totiž tímto filmem zjevně inspiroval. Humor už je ale na dnešek krapet vyčpělý, čemu jsem se upřímně zasmál byly vmáčknuté prsty do palubní desky při střetu s dvojicí kamionů na dálnici... A policejní kontrola nezpůsobilého vozu, kterému ale a to je fakt zvláštní! :-) šlo stále rádio. Konec byl takový typicky americký, vánoční a já říkám, proč ne. Za mně je to za 3 spálené kreditky. * * * ()

Georgex 

všechny recenze uživatele

Skvělá komedie s groteskním nádechem a dost možná nejlepší kousek ve sbírce obou obsazených komiků. Pokud si nějaká komedie zaslouží přívlastek zábavná, tak je to právě tato, jelikož taková kadence, jakou Steve Martin s Johnem Candym střílí jednu vtipnou scénku za druhou, je u amerických komedií jev nevídaný. Svou roli na tom hraje zejména skvělý kontrast mezi hlavními hrdiny a příjemné prostředí amerického venkova. Nutno konstatovat, že se vydařila i dramatická zápletka na pozadí, která zbytečně netlačí na pilu, ale chvílemi dokáže dojmout a následně zahřát u srdíčka. Moje hodnocení 80%. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

John Hughes je pravdepodobne reziser s nejvetsim citem pro 80's hudbu, v podstate jakykoliv jeho film pustite, muzete se spolehnout, ze do vas bude pumpovat ty nejvytucnenejsi 80's tony, je uplne jedno jestli se jedna o jeho typicke stredoskolske 80's party typu The Breakfast Club, nebo jen o Stevea Martina, ktery se snazi v NY sehnat taxika jako v tomto filmu, o svou 80's syntezatorovou davku se u filmu Johna Highese rozhodne bat nemusite. 6/10 ()

Galerie (45)

Zajímavosti (13)

  • Ve filmu hrála i Jeri Ryan, její scény však byly z finální verze vystřihnuty. (D3VIL)
  • Noční scény na dálnici byly natáčeny ve střední Kalifornii. Po bocích silnice byl umístěn falešný sníh simulující opravdovou zimu na středozápadě. (D3VIL)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno