Reklama

Reklama

Náhodně objevený seznam s jedenácti jmény skrývá nějaké hrůzné tajemství. Válečný veterán a úspěšný spisovatel Adrian Messenger jej předá příteli z MI5 Anthony Gethrynovi s prosbou, aby vypátral jejich osudy. Gethryn souhlasí, ovšem nevěnuje seznamu mnoho pozornosti. Až po záhadné letecké katastrofě, ve které zahyne i jeho kamarád Messenger, se na případ vrhne a zjišťuje, že na seznamu jsou jména válečných veteránů z Barmy, kteří v posledních letech všichni zemřeli za nevysvětlitelných okolností. (North Video)

(více)

Recenze (32)

honajz 

všechny recenze uživatele

Film z doby, kdy ještě filmaři uměli točit filmy, a ne pouťové atrakce pro 3D kina a vymyté mozky. Chytrý scénář, který hned od úvodu zaujme, který jemně balancuje na hraně se špiónskými historkami (a možná je škoda, že nakonec je vysvětlení tak "obyčejné"), dovedně si hraje s maskami. Pravda, někdy jsou ty masky poněkud přehnané, chvílemi film ztrácí dech a tempo (třeba zbytečně dlouhé záběry honů na lišku), ale celkově jde o příjemné osvěžení. Samozřejmě pobaví i neustále se vtírající otázka, kdeže jsou ti slavní herci, uvedení hned v úvodu v titulcích, což rovněž není opomenuto a nakonec pro jistotu vysvětleno. Celkově jde o dobře udělaný film s dobrým nápadem i provedením i hereckými výkony, a závěrečná scéna lovu na "lišku" a její zakončení mne příjemně potěšila. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Ale pánové, co byste ještě chtěli? Výborná detektivka, kde sice vraha známe od začátku, to ale na jeho charismatu a tajemnu nic neubírá. Inspirace Mission Impossible dokonalými maskami, které George Brougham / Vicar Atlee / Mr. Pythian / Arthur Henderson používá, je zřejmá, Adrian Messenger byl totiž dřív než oba slavné seriály. Narozdíl od seriálu je ale tady snímání masky divákovi viditelné a lze si tak proměnu tváře náležitě vychutnat. K hvězdnému hereckému obsazení (většina ovšem jen v cameo rolích, to jsem si zase s Frankem Sinatrou naběhl .-) přidejte B&W scénu ve stylu noir, výbornou hudbu Jerryho Goldsmitha a trochu mystična a vtipu. A do toho! ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

No konecne . Pravy drsny spionazny studenovojnovy film presne tak, ako to Martin ma rad. nadych mysteriozna, do to sa montuje tajna sulzba, asponze nie je trojpismenkov a z USA /trojpismenkove tajne sluzby su uz uplny folklor diky Pistovi Segosovi/. Dopitak dobre pise ze ide o detektivku s vrahom. Kirk Douglas bol umna vzdy len taky priemer, najma ma potesila ucast Lancastera, Mitchuma  a vtedy krasnej Dany Wynter.  mysteriozno sa na konci filmu perfektne vyjasni, jasna spokojnost 79 % ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Kirk Douglas v rozsahem menší, ale velice efektní roli muže, který se pomocí důkladných masek vydává asi za pět dalších lidí. Aby toho nebylo málo, mimikry nosí i několik velkých herců v malých rolích a jejich totožnost vyjde najevo až na samém konci. Velká škoda, že jsem tento film neviděl v dětství. Možná bych ho dodnes ze sentimentálních důvodů nadhodnocoval jako třeba Fantomase. :-) Na druhé straně - čím by byl Fantomas bez humoru? Seznamem Adriana Messengera, obávám se. Masky sice mění herce k nepoznání, ale zároveň je až příliš zjevně odlišují od nemaskovaných herců, takže celý ten "gimmick", spočívající v přemýšlení, kdo ze slavných hostujících hvězd hraje v utajení, už od začátku kulhá na obě nohy. Horší ale je, že tyto mimikry zabírají dohromady asi 20-30 procent filmu, kdežto ve zbytku se jen velice zdlouhavě a často nezajímavě tlachá u stolu. Vyšetřovatel George C. Scott obvykle popisuje jiným postavám něco, co jsme předtím na vlastní oči viděli, nebo co naopak teprve uvidíme. Takže výsledkem je trochu nepochopitelně scenáristicky odbytý a režijně neohrabaný film s nádhernou kamerou a maskami, který přímo volá po pečlivějším remaku. 50% ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"IT'S SO PREPOSTEROUS THAT I CAN'T BELIEVE THAT MY SUSPICIONS MAKE ANY SENSE." ----------- Drobný film s obsadením na míle vzdialených od drobného. Kirk Douglas a George C. Scott sú masívnym hlavným jedlom pri večeri, ktorá je vlastne celá o maličkých dezertných jednohubkách. Cameá od vtedajších najväčších hviezd sú na každom rohu. Treba však pripustiť ich značne nevyužitý potenciál, keďže zápletka filmu v podstate bránila jeho využitiu. Aj napriek tomu sa ale jedná o kvalitnú detektívku s premysleným dejom, pri ktorej by som sa musel baviť o trochu viac, aby dostala odo mňa štyri hviezdy. ()

Galerie (41)

Reklama

Reklama