Reklama

Reklama

Maltézský sokol

  • USA The Maltese Falcon (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Soukromý detektiv Sam Spade přijímá od půvabné klientky zakázku, která ho postaví nejen do role podezřelého z vraždy svého společníka, ale především do čela nemilosrdného lovu na černého sokola, který je klíčem k obrovskému majetku. Ve tvrdé hře o peníze i o život kličkuje před podezřívavou policií, chladnokrevně kombinuje se zájmy gangsterského klanu a cynicky překonává vztah, kterému by mohl podlehnout. Poznámky: Vynikající režijní debut Johna Hustona a filmový přepis detektivního příběhu klasika americké drsné školy Dashiella Hammetta. S Bogartovým Samem Spadem přichází na filmové plátno antihrdina a tzv. film noir, zobrazující korupci, zradu, zklamání, cynismus a deziluzi. Maximálně respektuje Hammettovu předlohu a získává nominaci na Oscara za nejlepší film roku 1941. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (243)

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Trochu méně zamotané než třeba Hluboký spánek (jehož Phil Marlow je mi bůhvíproč sympatičtější než Sam Spade.) Jinak film má skvělý scénář, o poznání horší herce, ale hlavně na debut dost dobře zvládnutou režii. Humphrey Bogart není můj oblíbený herec, hlavně nevypadá moc hezky, příliš velká koňská hlava na podivně malém těle, jeho femme fatale taky nic moc, ale hlavně že je tu podařená atmosféra! A první film noir byl na světě... ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Nerad to říkám, ale tenhle film byl pro mě docela zklamání. Nadšeně jsem čekal, že mě mocný Maltézský sokol uchopí do svých pařátů a nekompromisně mě provleče těmi nejtemnějšími zákoutími noirového filmu... No a on ejhle nejspíš letěl asi moc vysoko... Kontrast světla a tmy mohl být ostřejší, záporák zápornější, příběh tajemnější, femme fatale míň blbější a asi o 150 % krásnější, hlavní hrdina míň sebevědomý a víc depresivnější, tráva zelenější... (eh, i když on je to vlastně černobílý film, že ano;)) No, abych jen neremcal. Film neuvěřitelne táhnou zcela výborní herci v čele s Bogartem. Každý z nich úžasně srší charismatem a každá postava naplno oživá svým životem bez jediného "zašustění papírem". Na vině jsou ale taky výborně napsané dialogy, které mají opravdu šmrnc a říz a dnešní "neonoirovky" v čele s "Dobrým Němcem" a "Black Dahliou" je můžou "sokolovi" jen tiše závidět. Co mi ale výrazně chybělo byl detektivův voiceover a taky aspoň jedna pěkná ženská...:( ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Americký spisovateľ Dashiell Hammett napísal v roku 1930 svoj v poradí tretí román, ktorý nazval "Maltézský sokol". Je to detektívno kriminálny príbeh, ktorý sa točí okolo záhadnej a veľmi vzácnej sošky sokola. V roku 1941 bol natočený podľa tejto literárnej predlohy rovnomenný snímok. Režíroval ho John Huston. Je to jeden z prvých noir-filmov. Po prečítaní knihy som bol na jej filmovú adaptáciu veľmi zvedavý. Kniha ma zaujala, dobre sa mi čítala, no a na čiernobielom noir-snímku som si doslova zgustol. ***** ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Parádny noir, ktorý je vhodným úvodom do žánru pre nezasväteného diváka, lebo obsahuje asi všetky atribúty noiroviek. A Bogart je tu snáď ešte väčší frajer ako v The Big Sleep a dáva jednu hlášku za druhou. Ale je to trochu pridlhé a to rozmotávanie tajomstiev ma už ku koncu prestalo baviť. Ale inak je to fakt skvelá žánrovka. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Dobrá, je to vážně klasa. A to i přes ten příšerný dabing. Dabovat Bogarta, to se prostě nedělá:P Ale od legendárního Maltézského Sokola jsem čekal něco víc. Nemyslím ohledně charakterů, tam není co vytknout. Jen ten příběh jako celek, a hlavně ta soška...čekal jsem nějaké grandiózní finále jako v Casablance:) Nebo jako v Sunset Blvd.. A ono přišlo, ale úplně jinak než mé mainstreamovědivácké já očekávalo. Po řemeslné stránce jde o skvěle provedený snímek; v barvě by to nikdy nebylo ono. Některé dialogy a dílčí zápletky jsou naprosto brilantní a překvapivé, ženy jsou krásné a tajemné a... a film-noir je věčný. Zrovna Maltese Falcon se sice nezařadí mezi mé největší filmové zážitky, ale rozhodně musím dát dál ten drb, že je třeba ho vidět. 80% ()

Galerie (82)

Zajímavosti (52)

  • Napriek tomu, že film nikdy nebol kasovým trhákom, stal sa jedným z najobdivovanejších filmov všetkých čias. (marlon)
  • Podle Amerického filmového institutu 31. nejlepší film všech dob. (džanik)

Související novinky

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

09.12.2020

Seriál Dámský gambit na Netflixu zaznamenal obří úspěch, dokonce takový, že krátce po jeho premiéře vzrostl zájem o šachovnice s figurkami o desítky a někde dokonce i stovky procent. Jednu z… (více)

Reklama

Reklama