Reklama

Reklama

Muž, který chtěl být králem

  • Velká Británie The Man Who Would Be King (více)
TV spot

Obsahy(1)

V 19. století, v době koloniálního panství, se dva bývalí britští vojáci, Peachy a Danny, rozhodnou zkusit štěstí v jisté zemi v odlehlé končině Indie. Se svými vojenskými zkušenostmi chtějí nejprve vystoupit coby její ochránci a potom se v zemi chopit vlády. Danny je skutečně prohlášen za krále, jelikož jeho poddaní ho pokládají za nezranitelného. Když podvod vyjde najevo, je usmrcen. Peachy unikne a vypravuje tento příběh Kiplingovi. (TV Prima)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (161)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Po vtipnější stránce je tento film suchý jako Martini, které si s radostí objednává James Bond. Stejně jako na knihu tak na tento film musí být chuť, nálada a potřeba cestovat po kraji, který Sean Connery a Michael Caine objevují. Jejich cesta za tu pozornost ale rozhodně stojí. Už jen fakt, že si tito dva gentlemani užijí legrace a strastí, kterou jim autoři a vlastně i původní spisovatel Rudyard Kipling připravili stojí za to dvě hodinky u toho posedět. V té době totiž Indie byla ještě anglickou kolonií a tak nebyl problém ukázat anglickým obyvatelům jak se žije v naprosto jiném světě, o kterém nemá průmyslový lid ani potuchy. A dobře to namíchali, vtipně, dobrodružně a poučně. Tak jak to má být. --- Jiný kraj, jiný mrav. Nemůžeme mít předsudky. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Jede sem 5 Afghánců! Teď jde jen o to, jak zařídit aby zbyli 3 mezci a dva živí Britové! ´´ --- Film pojednává o časech, kdy nad impériem jménem Británie slunce nezapadalo. Vlajka královny vlála v Kanadě, nad velkou částí Afriky, nad Novým Zélandem, Austrálií a Indií.  Přesto svět té doby obsahoval na mapách ještě hodně bílých míst a byli to právě často Angličané, kdo pro slávu koruny a poznání umírali v mrazu na  Antarktidě, mizeli beze stopy v tropických deštných pralesích, hledajíc bájná města či prameny řek, nebo mapovali pohoří Himaláj... A právě jedno takové neznámé místečko se rozhodnou kolonizovat (a vydrancovat) dva vysloužilí vojáci. Přístup k domorodcům mají na svoji dobu celkem tolerantní, byť na ně i tak nahlížení jako na lidi, které potřebují pevnou ruku aby fungovali. (Mimochodem ono to platí dodnes a kde tomu tak není zůstal z kdysi z prosperujících zemí jen binec). V hlavních rolích se blýskne trojice hereckých es, přičemž Plummer v roli Kiplinga se filmem jen mihne. Hlavní role má Connery s Cainem a ti si to užili naplno.  Navíc v uniformách jim to fakt seklo, hlavně Connerymu. Mně se tyhle britské červené uniformy vždy moc líbily a ty bílé přilby, prostě super... :-).  Jenže Kafiristán (dnes součást Afghanistánu) byl tvrdý oříšek i pro dva všemi mastmi mazané armádou prošlé Brity.  Afghán je Afghán. To zjistila jak britská armáda, tak sovětská a nakonec i ta  americká....  Film mne bavil, humor tam byl příjemně anglický jak to mám rád. A ty nádherné scenérie... Jsem zvědav co teď zbude z mocné Great Britain... Teď když Alžběta II. nedrží žezlo na zbytkem rozdroleného impéria poválečnými dekolonizacemi přibývá snah přes ujištění předních zástupců o osamostatnění. Až se trhne Austrálie, Nový Zéland a Skotsko (které už ty snahy mělo), zůstane z kdysi hrdého a mocného impéria jen ten ostrov... Dávám za 4 pozlacené šípy! * * * * ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Perfektni dobrodruznej film, ale v dnesni dobe by se neco takovyho uz asi natocit nedalo, protoze tady nejsou zadny megalomansky bitvy. Celej pribeh je spis soustredenej na dva hlavni hrdiny, pricemz Caine postupne ustupuje do pozadi. Nastesti se film muze oprit o perfektni vykony Cainea a hlavne Conneryho, ktery jsou sice podvodnici, ale zaroven velky sympataci, takze jim clovek fandi. Navic tvurci vybrali fakt zajimavy lokace. No a samotnej pribeh nikde nedrhne, je zajimavej a misty vtipnej, akorat skoda, ze hned na zacatku tvurci vykecaj, jak to dopadne, celkove slusny 4*. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Slibný námět, dobrá předloha a skvělé obsazení, to vše slibovalo dobrý film. Bohužel se tak nestalo. Muž, který chtěl být králem pro mě byl až překvapivě nudný. Nelíbilo se mi plno dlouhých záběrů, které nikam neposouvaly děj. Často ukazovaly jen (zbytečné) velkolepé scény a ty vyzněly do ztracena. Kdyby se film o půl hodiny zkrátil, prospělo by mu to. Nějak jsem nedokázal ani najít společnou řeč s hlavními hrdiny. Jejich výstřednost, bláznivé chování a komentáře k okolnímu dění mě bavily jen občas. Příběh moc přesahu a poučení nenabídl, nebo jej nenabídl dostatečně atraktivně. Popíchnutí do Anglie, co do koloniální velmoci je sice fajn, ale rezonuje jen velmi slabě. Nakonec nechám tři slabé hvězdy, a pokud by tam nehráli Sean Connery a Michael Caine, bylo by hodnocení ještě nižší. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Ze začátku zajímavá, zábavná, výpravná dobrodružná podívaná s výbornou dvojicí pravých britských mistrů, která bohužel v poslední třetině změní směr a začne být poněkud zdlouhavější a trochu nudná a vytratí se z ní veškerá zábava, která ze začátktu tak skvěle fungovala. Ani skvělý konec už výsledek nezachrání. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (9)

  • Jediný film, ve kterém si Michael Caine zahrál se svou manželkou Shakirou. (Kulmon)
  • Peter O'Toole byl osloven, zda si nechce zahrát Rudyarda Kiplinga. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama