Reklama

Reklama

Bílá velryba

  • USA Moby Dick (více)
Trailer

Obsahy(1)

Slavný americký režisér John Huston (1906–1987) převedl na filmové plátno celou řadu klasických děl americké literatury. Uvést lze například snímky Maltézský sokol (1941) podle detektivního románu Dashiella Hammetta nebo Sbohem, armádo (1957) podle protiválečného románu Ernesta Hemingwaye. Jednu z vrcholných filmových adaptací Johna Hustona ovšem představuje Bílá velryba (1956), kterou natočil podle nejvýznamnějšího románu Hermana Melvilla. Velkolepý dobrodružný snímek líčí příběh mladého námořníka Izmaeala, který se společně s harpunářem Kvíkvegem přidává k posádce velrybářské lodi, která vydává na vzrušující lov bájné bílé velryby přezdívané Moby Dick. Lodi velí kapitán Achab, který v minulosti přišel v souboji s Moby Dickem nejen o nohu, ale i o duši. Pomstychtivý kapitán je odhodlaný za velrybou plout klidně až do horoucích pekel a žene loď vstříc fatálnímu sebevražednému dobrodružství na rozbouřeném moři. V napínavém snímku o lidském souboji s přírodou podává famózní herecký výkon Gregory Peck v roli kapitána Achaba, jehož touha po pomstě dovádí až na samou hranici šílenství... Snímek uvádíme s restaurovaným televizním dabingem, který obsahuje několik dodatečně nadabovaných pasáží, které se v původním televizním dabingu nedochovaly, nebo byly vystřiženy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

Juto 

všechny recenze uživatele

Film je jedným z najväčších dobrodružných filmov všetkých čias a jedným z najväčších psychologických príbehov, aké boli kedy rozprávané. Ahab a jeho pátranie po Bielej veľrybe dosiahli status kultúrnej ikony, ale tento film bol úžasný, keď bol uvedený do života, zostáva úžasný aj dnes a myslím, že obstojí v skúške času aj do budúcnosti. 8/10 ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Byť by byl film natočen sebelépe (a kdo ví, třeba by to lépe natočit už ani nešlo?), stejně bych ho nemohl přijmout - v dvouhodinové společnosti jeho postav (a jejich potřeb a tužeb) jsem se totiž cítil totálně diskomfortně. Proč? Tak schválně, kdo se nám nalodil na Pequod a za jakým cílem: spoiler mladý dobrodruh Ismael (Richard Basehart), který si své dobrodružství vystaví na tom, že bude zabíjet velryby; kapitán Achab (Gregory Peck) posedlý pomstít se Moby Dickovi, "králi velryb", za to, že ho zmrzačil; Starbuck (Leo Genn), který nepřijímá Achabův cíl, přesvědčuje, aby se posádka vrátila ke svému úkolu, zabíjení velryb pro obchodnické účely (pokud zabijete velrybu, aby si mohlo lidstvo svítit, tak je to asi humánnější, nebo nevím); a spousta dalších a dalších lovců velryb. Už od začátku jsem byl tým Moby Dick! Že mě mohl potěšit závěr? Tak jistě, ale ta dlouhá cestu k němu... a tolik ztracených velryb. :-(( Můžete legitimně namítnout, že bych neměl být takový cimprlich, že lidstvo od počátku věku zabíjí zvířata (ne ze zábavy, ale pro přežití), jako jo, ale to nic nemění na tom, že jediné, co ve mě Hustonův film vyvolal, tak touhu poslat nějaké peníze Greenpeace! Btw. jsem jediný, komu Achab připomněl Abrahama Lincolna? ;-)) Díky za tip Willymu Kufaltovi! 50 % ()

Reklama

Kimon 

všechny recenze uživatele

Dobrodružství plné posedlosti, odvahy, síly, neuvěřitelné ctižádosti, bezohlednosti a také nenávisti k jedné bílé velrybě. Film o tom, jak dokáže šílená posedlost ovládat jednání člověka. A když se k šílené posedlosti přiřadí tvář charismatického muže s tváří plnou jizev, je ponurý, v některých okamžicích snad až hororový snímek na světě. Čemu jinému z padesátého šestého roku dát maximální hodnocení, než Gregory Peckovi v roli kapitána Achaba. Pokud vás snímek zaujal, podívejte se na film "Bedford Incident, The" (1965), který má podobný děj, i když v tomto případě není loveným objektem velryba, ale sovětská ponorka. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Mám rád starou filmařinu, protože je je to poctivé rukodělné řemeslo. Nemám rád novodobou filmařinu, která s řemeslem mnoho společného nemá. Poctivý film, pravda. Jediné, co bych snad vytknul, jsou tu a tam příliš patetické proslovy a nevyváženost v zaostřování na jednotlivé postavy. Ale to jen tak pod čarou. Jinak parádní dobrodružný film, který se nevyhýbá i hlubším myšlenkám, čehož se novodobé patlaniny hrůzyplně děsí. Gregory Peck fantastický - fanatický. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Zdařilá adaptace notoricky známého příběhu o posedlosti pomstou a pobláznění šíleným cílem, která ale pro mě selhává v tom stejném, jako spousta jiných klasik hollywoodského filmu 50.let. Beru, že to má řemeslně dost do sebe, že se herci své role snaží podat co nejlíp, že to umí fungovat a zapůsobit, ale subjektivně z toho ve mě zůstane málo a časem si nedokážu vzpomenout na nic specifičtějšího. Dopadla tak u mě Tramvaj do stanice Touha, hrozí to i Bílé velrybě, ale pravdu ukáže až čas. Nějak se u těchto filmů nedokážu přenést přes průhlednou plánovanost výstavby scén a ačkoli vím, kde má být jaký efekt na diváka, mít ho nedokážu. A ještě horší je, když je to podle divadelní nebo knižní předlohy, protože se pak do výsledku dostává až moc divadelních/knižních prvků. Chvíli tu všichni mluví opravdu až moc knižně, zvlášť Achab, když se snaží mít hlubší promluvu. Pozitivní ale je, že jak mi to zpočátku vadilo víc než obvykle, tak s nastupující posedlostí kapitána Achaba a nešťastnou důvěrou jeho posádky mi to celé konečně sedlo a začalo to na mě působit. Sice pořád ne tak silně, abych aspoň z druhé půlky filmu byl nadšený, ale podstatné je, že jsem se do toho konečně dostal. Ale je to možná i tím, že příběhy o posedlosti pomstou s drastickými konci mám rád - ne, že bych nutně vyžadoval depkoidní konec, ale prohra nad sebou samým do nich pasuje víc, nehledě na to, že i poučení tak víc funguje. Zkouška časem u mě bude nejspíš důležitá, ale zatím vcelku spokojený, mírný nadprůměr. Slabé 4* ()

Galerie (52)

Zajímavosti (32)

  • Většina velryb, které se ve filmu objeví jsou miniatury různé velikosti. (Kulmon)
  • Film byl natočen na barevné negativy Eastman Color a následně byl vytištěn barvotiskovým procesem Technicolor. Aby se dosáhlo vizuálního efektu připomínajícího staré velrybářské tisky, byl na barevný tisk nanesen polotónový šedý tisk. Mnoho exteriérových scén odehrávajících se v New Bedfordu bylo natočeno na místě v Youghalu, Co. Cork v Irsku. Huston údajně hledal „přístav, který se za sto let nezměnil“, a tak si město vybral z užšího seznamu, který zahrnoval Wicklow, Arklow a Kinsale. (classic)
  • Film se začal natáčet ve Walesu v zátoce Fishguard a Ceibwr Bay ve Fishguardu na Hustonovu žádost. Části filmu se natáčely na moři před Caniçalem, tradiční velrybářskou farností na Madeiře v Portugalsku, se skutečnými akcemi lovu velryb, které prováděli velrybáři z ostrova Madeira. Natáčelo se také na pláži Las Canteras v Las Palmas de Gran Canaria na Kanárských ostrovech ve Španělsku. Lodi pro tento film velel kapitán Alan Villiers. Posádka se údajně plavila více než 3 000 mil a natočila přes 400 000 stop filmu. (classic)

Související novinky

Svéráz Timurova rybolovu

Svéráz Timurova rybolovu

24.09.2008

Tak jakou jobovku si dnes dáme? Chcete vědět, že Amíci chystají do moderní doby přenesený remake Kurosawovy klasiky pod názvem Rashomon 2010? Nebo si rozebereme prohlášení producenta Johna Davise,… (více)

Reklama

Reklama