Reklama

Reklama

Bílá velryba

  • USA Moby Dick (více)
Trailer

Obsahy(1)

Slavný americký režisér John Huston (1906–1987) převedl na filmové plátno celou řadu klasických děl americké literatury. Uvést lze například snímky Maltézský sokol (1941) podle detektivního románu Dashiella Hammetta nebo Sbohem, armádo (1957) podle protiválečného románu Ernesta Hemingwaye. Jednu z vrcholných filmových adaptací Johna Hustona ovšem představuje Bílá velryba (1956), kterou natočil podle nejvýznamnějšího románu Hermana Melvilla. Velkolepý dobrodružný snímek líčí příběh mladého námořníka Izmaeala, který se společně s harpunářem Kvíkvegem přidává k posádce velrybářské lodi, která vydává na vzrušující lov bájné bílé velryby přezdívané Moby Dick. Lodi velí kapitán Achab, který v minulosti přišel v souboji s Moby Dickem nejen o nohu, ale i o duši. Pomstychtivý kapitán je odhodlaný za velrybou plout klidně až do horoucích pekel a žene loď vstříc fatálnímu sebevražednému dobrodružství na rozbouřeném moři. V napínavém snímku o lidském souboji s přírodou podává famózní herecký výkon Gregory Peck v roli kapitána Achaba, jehož touha po pomstě dovádí až na samou hranici šílenství... Snímek uvádíme s restaurovaným televizním dabingem, který obsahuje několik dodatečně nadabovaných pasáží, které se v původním televizním dabingu nedochovaly, nebo byly vystřiženy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (170)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

I po více než šedesáti letech neskutečný filmový zážitek a veliká lahůdka. Gregory Peck bez debat ve své nejlepší a životní roli. Je správně ďábelský. Pravda ale je, že tempo filmu je fakt pomalé. Jinak je ale tahle verze Moby Dicka zatraceně působivá, perfektně natočená a vynikajícně obsazená. Osudový finálový souboj je špičkový. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Pokud ohodnotím snímek s Gregory Peckem jen třemi pěticípými, dávám tím najevo své zklamání. A nešlo o zklamání, které by ve mně vyvolaly už překonané triky, protože tvůrci tehdy dělali, co mohli, a bylo by ode mě nefér srovnávat jejich práci se současnými možnostmi. Hlavní problém za mě spočíval v tom, že jsem si připadal jako na divadle a takové pocity u filmu mít nechci.  Předlohu Hermana Melvilla jsem nečetl a snímek ve mně takovou touhu ani nevyvolal, a to asi taky není úplně dobře. Gregory Peck sice ztvárnil vlastními démony hnaného kapitána Achaba přesvědčivě, z mého pohledu ale neměl dostatek prostoru k tomu, abych si z toho odnesl ještě větší divácký zážitek, kromě něj mě už ale zaujal pouze Queequeg Friedricha von Ledebura. Příběh jako takový mě do sebe nevtáhl, dokázal jsem ale naplno ocenit citovaná biblická fakta, takže teď už vím, že kdyby se Bůh chtěl stát rybou, stal by se savcem, zato jsem nepobral, jak se mohly stát kostice v tlamě velryby mřížemi Jobova vězení. Nějak se přece musel dostat dovnitř, ne? Asi to bude podobné jako s neposkvrněným početím- kde se vzal, tu se vzal. / Poučení: Kdyby ze mě chtěl někdo vyřezat tuk, taky bych se bránil. No, na druhou stranu jsou i tací, kteří za to platí. ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

Nejsem tak vzdělaný v křesťanství, abych mohl posoudit, jak přesně Huston převedl Melvilleovo podobenství do filmu (všechna ta symbolická jména - Achab, Ismael, Eliáš, Rachel, Jonáš), ale film se spíše svou formou blíží k podobnému literárnímu dílu The Rime of Ancient Mariner od S. T. Coleridge. Huston kamerou kopíruje slavné obrazy (viz kázání ve velrybářské kapli) či používá archaický jazyk (thee, thy...), aby z kostry objemného románu vytvořil velkolepou filmovou báseň ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

G. Peck hral väčšinou sympaťákov a bol som zvedavý ako si poradí s postavou posadnutého kapitána Achaba. Bol to herec veľkých kvalít a poradil si dobre. Na filme je poznať, že už má nejaké roky za sebou , triky v tej dobe samozrejme nemôžu konkurovať tým dnešným, ale v porovnaní s remakom R. Howarda to nie je horší film. Každý z nich má niečo lepšie a horšie, ale na skutočného, nezabudnuteľného Achaba si ešte počkáme. Tento príbeh si zaslúži veľký a nezabudnuteľný film. Naivne som veril, že nový Howardov film to zmení, ale mýlil som sa. Nuž, čakajme...70%. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Zářivě čistý dobrodružný příběh strastiplné cesty robustného lovce velryb za odplatou, v klasickém, dnes již „staromódním“ stylu... za mě však i po druhém zhlédnutí pořád fenomenální! Nedokážu si představit podobně úderné moderní zpracování, ani jiného herce ve ztvárnění ikonické postavy kapitána Achaba než nezapomenutelného Gregory Pecka. Dneska jsem si ovšem Bílou velrybu užil s nejstarším českým dabingem (1964) a musím říct, že zde Jiří Adamíra svým ryze hlasovým výkonem dokonale souzní s nedostižným herectvím v obličeji páně Pecka. U vykreslení této postavy oceňuji i jistou nejedoznačnost nebo-li mnohotvárnost, kdy se Achab přes své rysy povyšujícího se šílence dostává k pochybování, otázkám smyslu svého počínání a dokáže budit vedle strachu stejně i respekt a pocit odhodlanosti. Ano, s odstupem času také začínám vnímat v každém druhém záběru vypjatějších scén viditelnou zadní projekci a jiné studiové triky, jenže John Huston s tímto klasickým stylem umí vytvořit silnou, jedinečnou atmosféru prastarého filmového vyprávění, přítomnou už od poznávání společnosti loveckých kumpánů, za zpěvu se zastavujících v hospodě a posléze opakovaně vyrážejících na svůj dobrodružný lov. Přestože Huston se svým štábem úplně nedosahuje laťku kreativity Karla Zemana, jeho řemeselně zručná práce a výsledný film zde na mě dýchají podobnou atmosférou... aneb jakoby ten vizuál evokující staré malby, stejně jako dobové triky v akčních scénách, k těmto stařičkým dobrodružným bijákům dle ještě starší předlohy přímo neoddělitelně náležel. [95%] ()

Galerie (52)

Zajímavosti (32)

  • Později Orson Welles (Mapple) z výdělku za své vystoupení financoval vlastní divadelní představení „Bílá velryba“, v němž si kapitána Achaba zahrál Rod Steiger. (classic)
  • Bílá velryba byla dlouhá 75 stop, vážila 12 tun a k tomu, aby se udržela na hladině a v provozu, potřebovala 80 sudů se stlačeným vzduchem a hydraulický systém. Umělá velryba se však uvolnila z tažného lana a odplavala v mlze. (classic)
  • V dokumentu, který je přiložen k DVD k 30. výročí filmu Čelisti (1975), režisér Steven Spielberg uvádí, že jeho původním záměrem bylo představit postavu Quinta (Robert Shaw) podobnou Achabovi tak, že ho ukáže při sledování verze filmu z roku 1956 a vysměje se nepřesnostem, které v ní byly. Povolení k použití záběrů z původního filmu však odmítl Gregory Peck (Achab), protože mu jeho výkon vadil. (classic)

Související novinky

Svéráz Timurova rybolovu

Svéráz Timurova rybolovu

24.09.2008

Tak jakou jobovku si dnes dáme? Chcete vědět, že Amíci chystají do moderní doby přenesený remake Kurosawovy klasiky pod názvem Rashomon 2010? Nebo si rozebereme prohlášení producenta Johna Davise,… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno