Reklama

Reklama

Bílá velryba

  • USA Moby Dick (více)
Trailer

Obsahy(1)

Slavný americký režisér John Huston (1906–1987) převedl na filmové plátno celou řadu klasických děl americké literatury. Uvést lze například snímky Maltézský sokol (1941) podle detektivního románu Dashiella Hammetta nebo Sbohem, armádo (1957) podle protiválečného románu Ernesta Hemingwaye. Jednu z vrcholných filmových adaptací Johna Hustona ovšem představuje Bílá velryba (1956), kterou natočil podle nejvýznamnějšího románu Hermana Melvilla. Velkolepý dobrodružný snímek líčí příběh mladého námořníka Izmaeala, který se společně s harpunářem Kvíkvegem přidává k posádce velrybářské lodi, která vydává na vzrušující lov bájné bílé velryby přezdívané Moby Dick. Lodi velí kapitán Achab, který v minulosti přišel v souboji s Moby Dickem nejen o nohu, ale i o duši. Pomstychtivý kapitán je odhodlaný za velrybou plout klidně až do horoucích pekel a žene loď vstříc fatálnímu sebevražednému dobrodružství na rozbouřeném moři. V napínavém snímku o lidském souboji s přírodou podává famózní herecký výkon Gregory Peck v roli kapitána Achaba, jehož touha po pomstě dovádí až na samou hranici šílenství... Snímek uvádíme s restaurovaným televizním dabingem, který obsahuje několik dodatečně nadabovaných pasáží, které se v původním televizním dabingu nedochovaly, nebo byly vystřiženy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (166)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Pokud ohodnotím snímek s Gregory Peckem jen třemi pěticípými, dávám tím najevo své zklamání. A nešlo o zklamání, které by ve mně vyvolaly už překonané triky, protože tvůrci tehdy dělali, co mohli, a bylo by ode mě nefér srovnávat jejich práci se současnými možnostmi. Hlavní problém za mě spočíval v tom, že jsem si připadal jako na divadle a takové pocity u filmu mít nechci.  Předlohu Hermana Melvilla jsem nečetl a snímek ve mně takovou touhu ani nevyvolal, a to asi taky není úplně dobře. Gregory Peck sice ztvárnil vlastními démony hnaného kapitána Achaba přesvědčivě, z mého pohledu ale neměl dostatek prostoru k tomu, abych si z toho odnesl ještě větší divácký zážitek, kromě něj mě už ale zaujal pouze Queequeg Friedricha von Ledebura. Příběh jako takový mě do sebe nevtáhl, dokázal jsem ale naplno ocenit citovaná biblická fakta, takže teď už vím, že kdyby se Bůh chtěl stát rybou, stal by se savcem, zato jsem nepobral, jak se mohly stát kostice v tlamě velryby mřížemi Jobova vězení. Nějak se přece musel dostat dovnitř, ne? Asi to bude podobné jako s neposkvrněným početím- kde se vzal, tu se vzal. / Poučení: Kdyby ze mě chtěl někdo vyřezat tuk, taky bych se bránil. No, na druhou stranu jsou i tací, kteří za to platí. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na takhle starej film hodne atmosfericka zalezitost a pro me prijemny prekvapeni. Celej film ocekavane tahne charismatickej Peck, nechapu, ze nedostal minimalne nominaci na oscara. Ale je fajn, ze on neni ta postava, co by pribeh vypravela, navic se ukaze az po pul hodine filmu a o to vic je jeho postava tajemnejsi. Ke konci, kdyz zacne silet, tak by obstal v lecjakym hororu. Jinak neni moc co resit, film by se moh lehce zkratit, takhle je misty stereotypni, ale je to o namornicich co na lodi lovi velryby, tady proste neni prostor pro nejakej zamotanej pribeh. Jinak co se tyce samotnejch lovu, to je trikove hodne slusne zvladnuty. Konec samozrejme vsichni znaj, ale i tak je to napinavy a zaverecnej souboj spickovej. Ale na 5* to nebude. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Srdce veľryby je väčšie ako potrubie vodovodu na Londýnskom moste. Voda v tomto potrubí nie je taká hustá ani rýchla ako krv, ktorá pumpuje zo srdca veľryby.” Renesančný muž americkej kinematografie, John Huston, sa azda následne pokúsil o čo najzaujímavejšie zobrazenie príbehu o istom mužovi - kapitánovi veľrybárskej lode, Achabovi [Peck], ktorý bol mimoriadne posadnutým velikánskou, bielou veľrybou, prezývanou Moby Dick; konkrétne z akéhosi podhľadu akurát prichádzajúceho námorníka, Ishmaela, [Basehart, predstaviteľ známy z Felliniho Cesty, pozn. recenzenta], kedy sa bude na nasledujúce udalosti nazerať práve iba jeho čerstvou optikou, ako vstupnou bránou na šíre moria a oceány, kde divákovi dokonca hrozilo, že kľudne mohol dostať i "morskú chorobu," tak bolo toto spracovanie autenticky zachytené, i keď si miestami tiež vypomáhalo aj zadnou projekciou v kombinácii s exteriérovými zábermi, čo po spojení dohromady, vytváralo priam harmonický konsenzus, ktorý ma nijako extra zvlášť zase ani nerušil pri súvislom slede nadchádzajúcich situácií, za to sa ale podľa mňa hneď od začiatku postupne a čoraz viacej "tlačilo na pílu," čo som už určite bezprostredne vnímal, ako povedzme nejaký, máličko rušivejší element, ktorý našťastie príliš nebil do očí, že by mi tým pádom úplne pokazil filmový zážitok.  Skrátka, jedná sa o naprostú klasiku, uštrikovanú v podobe dobrodružného kabáta, ktorý vďaka naprosto pevným nitiam, neustále drží pohromade, čiže sa vôbec nepára, aj keď už predsa pôsobí trocha ošúchane, stále si ho môžeme kedykoľvek obliecť, a cítiť sa v ňom znovu pohodlne → presne "kabát," aký zvyčajne i rád nosievam. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem jenom dvě verze Moby dicka a můžu říct že tohle byla fakt paráda. Peck je vážně ve své roli démonickej a ostatní herci v čele s tím kdo hrál toho Queenquega tak neměly chybu. Parádní efekty a hlavně atmosféra film jenom podtrhly. Huston tohle natočil fakt parádně. A z lovu velryb mi běhal nepříjemný mráz po zádech. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

G. Peck hral väčšinou sympaťákov a bol som zvedavý ako si poradí s postavou posadnutého kapitána Achaba. Bol to herec veľkých kvalít a poradil si dobre. Na filme je poznať, že už má nejaké roky za sebou , triky v tej dobe samozrejme nemôžu konkurovať tým dnešným, ale v porovnaní s remakom R. Howarda to nie je horší film. Každý z nich má niečo lepšie a horšie, ale na skutočného, nezabudnuteľného Achaba si ešte počkáme. Tento príbeh si zaslúži veľký a nezabudnuteľný film. Naivne som veril, že nový Howardov film to zmení, ale mýlil som sa. Nuž, čakajme...70%. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (32)

  • Film se začal natáčet ve Walesu v zátoce Fishguard a Ceibwr Bay ve Fishguardu na Hustonovu žádost. Části filmu se natáčely na moři před Caniçalem, tradiční velrybářskou farností na Madeiře v Portugalsku, se skutečnými akcemi lovu velryb, které prováděli velrybáři z ostrova Madeira. Natáčelo se také na pláži Las Canteras v Las Palmas de Gran Canaria na Kanárských ostrovech ve Španělsku. Lodi pro tento film velel kapitán Alan Villiers. Posádka se údajně plavila více než 3 000 mil a natočila přes 400 000 stop filmu. (classic)
  • John Huston původně chtěl, aby kapitána Achaba hrál jeho otec Walter Huston, ale než se film začal točit, byl již čtyři roky mrtvý. (Kulmon)
  • Později Orson Welles (Mapple) z výdělku za své vystoupení financoval vlastní divadelní představení „Bílá velryba“, v němž si kapitána Achaba zahrál Rod Steiger. (classic)

Související novinky

Svéráz Timurova rybolovu

Svéráz Timurova rybolovu

24.09.2008

Tak jakou jobovku si dnes dáme? Chcete vědět, že Amíci chystají do moderní doby přenesený remake Kurosawovy klasiky pod názvem Rashomon 2010? Nebo si rozebereme prohlášení producenta Johna Davise,… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno