Reklama

Reklama

Vládci chaosu

  • USA Lords of Chaos (více)
Trailer

Oslo. Norsko. Počátek 90. let minulého století. Na undergroundovou scénu vtrhne jako uragán nový, nekompromisní styl heavy metalu – pravý norský black metal! Žánr, který si i přes svou výbušnost a brutalitu zachovává jistou majestátnost, nechvalně proslul po celém světě nejen kvůli neobyčejným úspěchům svých hudebních představitelů, ale také sebevraždám, vraždám a hořícím kostelům, jež se staly charakteristickým fenoménem metalové subkultury. Sedmnáctiletý Euronymous (Rory Culkin) touží uniknout ze spárů idylického středostavovského života. Společně s partičkou fanatických mladíků, kteří si říkají Necrobutcher, Hellhammer a Dead, založí nejděsivější kapelu na světě - Mayhem. Skupina se proslaví především extrémností svých vystoupení a morbidním kultem, který ji obklopuje. Temný svět, který Euronymous stvoří, se však brzy propadne do bažiny vražd a žhářství poté, co se soupeření s Vargem, členem kapely Burzum, vymkne kontrole. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (152)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Metal mám sice rád, ale tahle norská odnož si mě jako fanouška určitě nezískala, stejně tak by mě zřejmě nenadchla EdT Mayhem s výtažkem z dobře uleželé mršiny. Pobavilo mě, jak často příslušníci Černého kruhu pohrdavě používali slovo pozér, to bylo fakt vtipné. Film nebyl vůbec špatně natočený, jen mě mrzelo, že se jeho tvůrci víc nezaměřili na skutečné události, na druhou stranu je faktem, že jsem byl hned v úvodu varován, a pokud jsem se dál díval, můžu si za to sám. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Za mlada jsem tyhle mládence poslouchal, nakonec jsme vrstevníci. Ovšem přes veškeré instrumentální kvality dávám přece jen přednost sofistikovanější hudbě a srozumitelnějšímu zpěvu (Ozzy je Ozzy). Jako syrový vhled do severské blackmetalové psychopatologie jsou nicméně "Vládci chaosu" perfektní a ani jako dobový dokument nejsou k zahození. "Vzpouru nejrozmazlenějších děcek Evropy proti konzumní společnosi, která jim dává všechno na co si vzpomenou" (Adam Nevill - "Rituál") popisuje více než výstižně. ()

Reklama

kamil.i 

všechny recenze uživatele

Odpor kovaných blackmetalistov, vrátane kapelníkov, ktorí sa diania priamo, či nepriamo zúčastnili, voči tomu ako Lords of chaos vykresľuje jednotlivých protagonistov len potvrdzuje, že film trafil klinec presne po hlavičke. Nič proti black metalu, som fanúšikom. A preto poznám niektoré maniere ľudí, ktorí sa v ňom pohybujú. Všetka tá teatrálnosť a mačizmus k tomu jednoducho patria - potom kapely rozdeľuje, či dostatočne zvládajú aj hudobné remeslo. Od koho iného mohlo takéto pózerstvo prísť, ak nie od rozmaznaných pubertiakov zhýčkaných severským sociálnym blahobytom, kde si musia nepriateľa a následný odpor vymyslieť - inak im reálne nič nehrozí - a v konečnom dôsledku svoju agresiu ventilujú len kvôli pozornosti verejnosti, lebo by sa unudili (alebo upili) k smrti? Bez ohľadu na to ako presne sú zobrazené skutočnosti sa tvorcovia v zásade držia faktov (vražda, podpaľačstvo, skutočné fotografie atď.), akurát súvislosti zrejme interpretujú po svojom a o tom je tvorivý proces. Z psychologického hľadiska je film mimoriadne presný - musím to priznať aj napriek tomu, že zo spomenutej predstieranej rebélie a egotripu pár tínedžerských magorov vzniklo v konečnom dôsledku niekoľko skvelých kapiel. Ten, kto neprizná, že v skutočnosti šlo pri daných udalostiach o súboj v popularite medzi mládežou a nie o ideologický odpor, či nejaký iný vyšší princíp a slepo adoruje vykreslených členov kapiel, zrejme ešte mentálne nedospel. ()

contrastic 

všechny recenze uživatele

Vznik norského black metalu ve znamení vražd, sebevražd a vypalování kostelů. Zpěvák Dead si ustřelil palici a basák Varg ubodal kapesním nožíkem kytaristu Euronymouse. Mezitím vypálili několik kostelů a když jim zkřížil cestu nadrženej homosexuál tak skončil s kudlou v zádech. Docela mazec a chápu , že v relativně poklidném Norsku kluci rozpoutali peklo na zemi . K filmu - Jonas Åkerlund zvládl tuhle zajímavou látku na jedničku a donutil mě si poslechnout zpětně jak MAYHEM i BURZUM . Velmi zajímavé !!!! A pro ucelení obrázku jsem zkoukl ještě hodně zajímavý dokument Until the Light Takes Us , kterým provází Fenriz z Darkthrone a hodně prostoru zde dostal i samotný Varg Vikernes (v té době ve výkonu trestu) . Takže Topi , až otevřou hospody po covidu , musíme to probrat u piva. ()

IceQueen 

všechny recenze uživatele

Nech si tie vlasaté strašidlá robia čo chcú, nech sa režú, otáčajú kríže hore dlhšou nožičkou, čuchajú k mŕtvym zvieratám, antispoločensky nesprchujú, stále to pre mňa budú len zakomplexovaní trapáci, ktorí maminke ukradli múku a ocinkovi box na topánky a rádoby drsne a neohrozene pózujú pred objektívmi jednorázových fotoaparátov, kúpených na pumpe za ich rodnou dedinou. Ich potreba dávať si démonické mená a nasilu šokovať babky z kresťanských spolkov mi pripadá strašne komická a úbohá. Veškerá sranda však končí, keď im tie ich predstavy rozložia mozog, všetky tie hlúposti prestávajú byť len image tvorený kvôli reklame na ich umeleckú činnosť a rozhodnú sa násilím a vraždením svetu a Satanovi dokázať, že si zaslúžia pri stole sedieť hneď vedľa samotného Princa temnôt. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (27)

  • Režisér Jonas Åkerlund byl mezi lety 1983 a 1984 bubeníkem švédské black metalové skupiny Bathory, která patří mezi základní kameny tohoto hudebního stylu, o němž film pojednává. V roce 2018 se pak nechal slyšet, že se raději vydal na dráhu režiséra poté, co black metalová scéna začala být moc nebezpečná. (Punisher)
  • Skutečný Necrobutcher, který film viděl, aniž by měl předtím možnost jakkoli zasáhnout do produkce, uvedl, že se mu film nelíbil. (Toshio)
  • Brat Andersa Ohlina (Pelle 'Dead' Ohlin) film veľmi podporoval a jedny z džínsov, ktoré má postava Jacka Kilmera, sú v skutočnosti džíny, ktoré patrili Pellemu. Všetky ostatné odevy boli navrhnuté od začiatku, ale tieto konkrétne džínsy boli pravé. (Peter.N.5688)

Reklama

Reklama