Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Operace Entebbe je politický thriller inspirovaný skutečnými událostmi z roku 1976 o únosu letu Air France na cestě z Tel Avivu do Paříže. 248 pasažérů, 12 členů posádky, 4 teroristé. Němečtí radikálové Brigitte Kuhlman (Rosamund Pike) a Wilfred Bose (Daniel Brühl) společně se dvěma členy lidové fronty pro osvobození Palestiny přinutí letoun přistát v Entebbe v Ugandě. Požadují výkupné ve výši 5 milionů dolarů a propuštění palestinských vězňů v Izraeli, jinak začnou zabíjet rukojmí. Operace Entebbe byla jedna z největších a nejnákladnějších záchranných akcí v historii. (Bioscop)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (219)

HAL 

všechny recenze uživatele

Samotná operace geniálně postříhaná na Echad Mi Yodea je natočená výborně, Padilha ukazuje kde je jeho síla, ale prokousat se k ní přes hodinu a půl zbytečné a nevýrazné vaty, která ani neví co by chtěla říct, to není snadné. Vaty bezkrevně soustředěné na osobní příběhy únosců, zatímco širší politické souvislosti a i mnoho reálií ze samotné operace (včetně nasazení těžké techniky a zničení jedenácti Migů) je ignorováno. Nepochopitelné. Ale je to na Netflixu, takže když přeskočíte rovnou na to finále, tak se vlastně nic hrozného nestane. 6/10 ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Podle skutečné dramatické události velmi nezajímavě vylíčeno. Navíc pár věcí je přidáno.Ocenil bych více historických detailů než romantickou vsuvku. Přitom popisností je ve snímku více než dost. Palestince máme pochopit – jen se mstí kvůli svým rodinám.Nácvik elitní jednotky trvá 15 minut a je dost nepřehledný a s tanečním vystoupením. Bourání zdi kvůli selekci cestujícím je vděčný detail. ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

další Baader Meinhof komplex se sice nekoná,ale vzhledem k tomu,že mě tahle doba celkem zajímá se mi 7 days in Entebbe i přes svou nekonzistentnost líbilo.Padilha je zkušený režisér a jeho filmy mám rád,ale tady jako by nevěděl jestli chce mít spíš akční film,nebo politické drama.Díky tomu tu tak ani jednoho není dost,ale zároveň to pořád není průšvih a 7 days baví po celou dobu...teda aspoň mě bavilo.Finále prostříhané s tanečním číslem mi nevadilo ba naopak mi přišlo jako zajímavý nápad,který finále dodal šmrnc...70% ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Historické filmy já rád a o Izraeli trojnásob. Rosamund Pike zde podává svůj obligátní solidní výkon, jako i Daniel Brühl. Ostatní herci jsou stafáž, ale uvěřitelní. Vše spolu dohromady dobře ladí a nuda se nedostaví. Ale ty prostřihy ve finální scéně s taneční performancí je opravdu na pěst - alespoň, že doprovodný soundtrack tuto scénu zachránil. Stačilo se omezit na finální scénu při titulcích, která je naopak výtečná. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k velmi chytře sestříhanému prolnutí dvou různých scén - útoku Izraelců na terminál letiště a tance s židlemi na skladbu Echad mi Yodea - bych ten film klidně překřtil na "izraelský tanec smrti". Velmi dobře natočené drama o sedmi dnech únosu letadla. Za sebe bych chtěl míň pochopení pro bláznivý německý teroristy a Palestince a víc prostoru pro jednání izraelské vlády a hlavně co nejvíc místa pro Šimona Perese (klobouk dolů před Eddiem Marsanem, jeho kreace neměla jedinou chybu, tohoto legendárního politika vystihl perfektně). Film je totiž v otázce "spravedlnosti" nestranný, i když je jasný, že Palestinci jsou únosci a Židi oběti, nekloní se ani na jednu stranu konfliktu, spíš naznačuje kořeny celého problému včetně idealismu a dalších osobních motivací jednotlivých aktérů. Německé levicové teroristy podává dokonce jako sympaťáky. Osobně jsem v otázce blízkovýchodního konfliktu jednoznačně proizraelskej, tudíž relativizování považuju za zbytečný. A možná malinkou výtku bych měl k osudu Joniho Netanjahua - pro Izrael je národní hrdina, ale tady jeho figura skoro není důležitá... Ale dost remcání. Operace Entebbe je hodně povedené, lineárně vyprávěné drama z ranku filmů typu Argo, které nezdržuje ani na vteřinu, je dobře napsané, schopně natočené a v závěru dovede hodně napnout. A hlavně: vyvarovalo se patosu, k čemu občas někteří filmaři sklouznou (třeba Affleck ve zmiňovaném Argu). Hodně solidní práce. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (20)

  • Film zapomíná na dva Boeingy 707, které následovaly transportní C-130. Jeden sloužil jako velín a druhý přistál a vyčkával v Nairobi. Byl plný zdravotnického vybavení a personálu, protože akce počítala se ztrátami. Druhý Boeing kroužil nad letištěm Entebbe a koordinoval samotnou akci. Po úspěšném osvobození rukojmích naváděl zbylé tři podpůrné letouny Hercules na přistání. Vojáci z těchto letounů byli vybaveni i těžkou technikou, se kterou odráželi dotírající ugandské vojáky a zabezpečili tak naložení rukojmích a následný bezpečný odlet. (Cocacolix)
  • Únos letadla vedle Wilfrieda Böseho a Brigitte Kuhlmanna realizovali členové Lidové fronty pro osvobození Palestiny Andul-Rahim Jaber a Jayel Naji al-Arjam. Brigitte se na palubu dostala s ekvádorským pasem. Böse byl identifikován až po skončení akce v Entebbe. (Robbi)
  • Akce byla tak troufalá, že únosci vůbec nepočítali s možností útoku Izraelců. (Cocacolix)

Související novinky

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama