Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Operace Entebbe je politický thriller inspirovaný skutečnými událostmi z roku 1976 o únosu letu Air France na cestě z Tel Avivu do Paříže. 248 pasažérů, 12 členů posádky, 4 teroristé. Němečtí radikálové Brigitte Kuhlman (Rosamund Pike) a Wilfred Bose (Daniel Brühl) společně se dvěma členy lidové fronty pro osvobození Palestiny přinutí letoun přistát v Entebbe v Ugandě. Požadují výkupné ve výši 5 milionů dolarů a propuštění palestinských vězňů v Izraeli, jinak začnou zabíjet rukojmí. Operace Entebbe byla jedna z největších a nejnákladnějších záchranných akcí v historii. (Bioscop)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (219)

mirekem 

všechny recenze uživatele

Nechápu tak nízké hodnocení, Padilha to pojal zajímavě a originálně, vždyť filmy podle skutečných událostí nemusí být jen převyprávěné tupé střílečky. Ano, chybělo mi hlubší prokreslení postav hlavních aktérů, včetně rukojmích, kteří byli nakonec zabiti. Jinak jsem byl spokojen, včetně závěru a skvělou Echad Mi Yodea. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Historické filmy já rád a o Izraeli trojnásob. Rosamund Pike zde podává svůj obligátní solidní výkon, jako i Daniel Brühl. Ostatní herci jsou stafáž, ale uvěřitelní. Vše spolu dohromady dobře ladí a nuda se nedostaví. Ale ty prostřihy ve finální scéně s taneční performancí je opravdu na pěst - alespoň, že doprovodný soundtrack tuto scénu zachránil. Stačilo se omezit na finální scénu při titulcích, která je naopak výtečná. ()

Reklama

Lischai 

všechny recenze uživatele

Moc jsem chtěl, aby se ČSFD pletla, ale neplete. Není to ani akční thriller o záchraně rukojmích, ani psychologické drama očima únosců, ani sonda do izraelsko-palestinského problému. Je to něco mezi, a není to moc zajímavé. Revolucionáři pořád říkají, že musí dělat revoluci, Izraelci pořád říkají že nemůžou vyjednávat, a to se mele furt dokola. A až konečně dojde na finále filmu, na které se těšíte poslední hodinu, prostříhají vám do toho nějaký conteporary dance a skoro nic nekukážou: Je to škoda, takovej to byl super námět. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Daniel Brühl a Rosamund Pike jako dva levičáčtí magoři, u kterých stačilo pár minut, abych jim přál bídnou smrt. Oč zajímavější byly postavy a dění v Tel Avivu. A pak tu byly ještě pošahané umělecké prostřihy na balet. Pejsek s kočičkou by z takového filmu asi měli radost, podle mne si prostě tvůrci neujasnili, co chtějí natočit za film. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Já nevím, co k tomu napsat, ani jestli se mi vůbec chce. Můžu to pojmout čistě po filmové stránce, v té mi to nepřijde nějak dvakrát ohromující či poutavé. To ale nejednou u skutečnými událostmi inspirovaných filmů bývá. Jo, a ty tanenčí prostřihy mě dost sraly. Můžu to pojmout obsahově, k tomu bych vlastně řekl jen, že, ne že bych chápal první vlnu RAF, ale nikdy jsem nechápal ty další, těm už šlo hlavně jen dostat z vězení jejich předchůdce a hlavně, obecně, omezovali lidi, které chtěli osvobozovat. Izraelsko-Palestinský konflikt je fakt komplikovaný. V tomhle ohledu je třeba ocenit, že film není nějak očividně jednostranný. Takže to shrnu a zaobalím asi takhle - Rosamund Pike má hrozně sexy pupík (i zbytek těla). ()

Galerie (35)

Zajímavosti (20)

  • Celosvětová premiéra proběhla 19. února 2018 na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu. (BMW12)
  • Cestující Dora Bloch (Trudy Weiss) měla mnohem krutější osud. Kvůli zdravotním potížím byla hospitalizována v nemocnici Mulago v Kampale, takže v době útoku v Entebbe vůbec nebyla. Po skončení akce vpadli do nemocnice vojáci, zabili strážného, který měl čtyřiasedmdesátiletou Doru hlídat a ženu odvlekli neznámo kam. Její tělo bylo nalezeno až za tři roky. Mladší syn Dory cestoval s ní a události přežil. (Robbi)
  • Únos letadla vedle Wilfrieda Böseho a Brigitte Kuhlmanna realizovali členové Lidové fronty pro osvobození Palestiny Andul-Rahim Jaber a Jayel Naji al-Arjam. Brigitte se na palubu dostala s ekvádorským pasem. Böse byl identifikován až po skončení akce v Entebbe. (Robbi)

Související novinky

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno