Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Irena (J. Bohdalová) je majitelkou a šéfkou velké prosperující firmy. Když přežije těžkou autohavárii, změní jí to život. Rozhodne se firmu prodat a ze získaných milionů podporovat i zcela neznámé lidi, kteří se ocitli v těžkých životních situacích. Takový nečekaný zvrat v Irenině myšlení a její charitativní úmysly se nelíbí nejen jejímu synovi (O. Vetchý), ale především jeho silně materiálně založené manželce (T. Vilhelmová). Do této doby charakterní a matku milující Jaroslav se tak nečekaně ocitne mezi dvěma dominantními ženami a prožívá osudové dilema. Má se dívat na to, jak jeho matka rozdává miliony, které měly už brzy spadnout do klína jeho rodině, nebo proti ní zakročit, a to s rizikem, že jejich vztah zůstane navždy ztracený? (Česká televize)

(více)

Recenze (156)

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Tady se to trochu bije a důvody pro to určitě jsou. Obecně film jako drama s tímto námětem má našlápnuto správnou nohou a správným směrem. Ve chvíli, kdy jde o dědictví v řádech (desítek) milionů, jsou lidi schopní ledasčeho. Co už je ale horší, jsou některý nesmysly a nelogičnosti, který se ve filmu objevujou. Už jenom to, kolik lidí ví o tomhle způsobu podvodu, a vlastně jim to vůbec nevadí nebo to neřeší, i když s tím nesouhlasí. To jsem nechápal vůbec, jako by ty postavy neuměly jednat samy za sebe. Pak celkově ta zápletka se zásahovkou, policií a psychiatrickou léčebnou, tam to teda tvůrci moc nedali, no. Naopak ale oceňuju závěr, kterej byl chytrej a určitý způsobem přinesl zadostiučinění, ale naštěstí ne takový to prvoplánovitý, jak bývá zvykem. Takže ano, byly tam momenty nedotažený a nedomyšlený, ale jinak jako celek se mně to docela líbilo, nemůžu říct, že by to snad byla hrůza nebo katastrofa. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Průměr. Trochu jsem doufal, že scénář bude rafinovanější, a ne tak přímočarý (třeba že postava v podání Bohdalové hraje na syna a jeho ženu kina, a že ona to má promyšlenější a do detailů), ale žel, šlo jen o prvoplánově nahozený a nepropracovaný nápad, který sice zaujme tématem i hereckými výkony, ale je prostě povrchní, šlo z toho vytřískat daleko, daleko víc, a navíc sofistikovaněji. Jinak, kdybyste to nevěděli, prachy jsou zlo a ničí lidské vztahy. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Za dobrotu na žobrotu, tak to nepochybne býva nielen vo filme. Kam môže viesť chamtivosť sa dá tušiť, len situácie v tomto filme sú trochu viac absurdné, ako by sa na psychologickú drámu patrilo. Kľudne by som doplnil aj žáner komédia, niektoré situácie si o to žiadali. Bohdalová ako nóbl pani a zároveň ošumelá starká nemohla sklamať a prajem jej k sviatku ešte veľa úspešných rolí. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jak Rákosníček vypustil rybník.. Lidé si jsou schopni provést horší věci i kvůli mnohem menším penězům, takže téma je velmi aktuální, jenže to by z toho nesměl Zelenka udělat komédii spíchnutou horkou jehlou. Postavy Vilhelmové a Hrušínského byly jen trapné karikatury, zmateně hrající Vetchý působil, že se každou chvíli rozbrečí, snaha o humor působila kontraproduktivně a o nějaké psychologii postav nemůže být řeč. Jiřina poprvé na dozorčí radě nebo zásahovka v akci byly už jen takové třešničky na žluklém narozeninovém dortu, který mohl chutnat mnohem lépe, kdyby se přehnaně oddaný kuchař držel receptu dobře napsaného dramatu. Nu co, buďme rádi, že se nenaplnil můj předpoklad a Piškula na konci nezatančil waltz s handicapovanou slečnou na vozíku.. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Každý podle svého svědomí. Návrat Zdeňka Zelenky a Jiřiny Bohdalové na televizní obrazovku je silným příběhem o lidské sounáležitosti, o tom, jak někdy stačí málo, aby člověk ztratil to nejcennější, svou čest a důstojnost. Škoda jen některých drobných scénáristických zaškobrtnutí, které kazí celkové vyznění filmu. Bohdalová hraje perfektně a adekvátně věku i roli, Vetchý předvádí jednu ze svých mimořádných kreací a Preiss tomu dodává lehký šarm a noblesu. Rozhodně je to film k hlubšímu zamyšlení, s poselstvím, které není tak marné, jak se mnozí domnívají. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (8)

  • Irena (Jiřina Bohdalová) odříkává na poradě šest základních fází plánování, jsou to: Zaprvé nadšení, zadruhé vystřízlivění, zatřetí zděšení, začtvrté hledání viníků, zapáté potrestání nevinných, zašesté vyznamenání nezúčastněných. Text nevymyslel autor scénáře, ale nejspíše lidová tvořivost. Ještě v dobách hlubokého socialismu koloval republikou jako ilegální samizdat. (sator)
  • Zámek Trnová vlastnil bratr Františka Škroupa, který se zde údajně inspiroval ke složení "Fidlovačky", jejíž závěrečná píseň se stala později státní hymnou. (rakovnik)

Reklama

Reklama