Reklama

Reklama

Případ Nile Hilton

(festivalový název)
  • Švédsko The Nile Hilton Incident (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Thriller odehrávající se na pozadí revoluce v Egyptě v roce 2011. V ulicích Káhiry to začíná vřít, křesla elit režimu budou brzy povážlivě vratká a detektiv Naredin je přivolán k vraždě krásné zpěvačky. V průběhu vyšetřování se stále těsněji zaplétá do nepřehledné hry nejvyšších pater egyptské politiky, starým ani novým spojenectvím nelze věřit a na své misi je čím dál osamělejší. Tarik Saleh ve svém filmu rekonstruuje revoluční Káhiru, živé a dusivé místo zároveň, je to chaos apokalypsy, ve kterém se hrdina snaží udělat správnou věc, získat spravedlnost pro oběť vraždy, i kdyby ho to mělo stát život. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (53)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Fares si od odložených případů odskočil do Egypta, aby tam s neúprosnou zarputilostí vyšetřil případ vraždy zpívající konkubíny. Samotná kriminální linie není příliš zásadní, film se mnohem více soustředí na temnou tvář egyptské policie. S naléhavostí větší, než se podařilo mnoha italským filmům, ukazuje dosah jednoho chapadla chobotnice po druhém. Nar není rytíř na bílém koni, sám bere úplatky, neštítí se okrást mrtvou, ale zatím má své hranice. Hranice, které již někteří jiní posunuli mnohem dále. Naredin se musí rozhodnout, jak daleko chce ve své prohnilosti zajít a zda rozpoutá egyptskou válku prohnilých proti prohnilým. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Tak špinavej krimi thriller, jak jen můžou bejt špinavý ulice Káhiry. Fares Fares, nám známej polda z dánskejch kriminálek oddělení Q , je trochu otřepaně ten dobrej polda mezi hromadou špatnejch, zabejčeně vyšetřujíc vraždu v prostředí, kde se dá každej koupit. Tempo není bůhvíjaké, ale případ se slušně komplikuje a dokáže si diváka lehce udržet. 75% ()

Reklama

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Faresa pomerne dosť žeriem už od Oddelenia Q a v thrilleri Nile Hilton bol azda ešte o kus výraznejší. Skvelá atmosféra ťažiaca z odlišnej, nám veľmi vzdialenej kultúry, no taktiež z korupcie, ktorá bohužiaľ hýbe aj krajinami východnej Európy, Slovensko nevynímajúc. Na filme ma mimo iného mimoriadne zaujalo, že sa narozdiel od väčšiny kriminálneho žánru na prvom mieste nezaoberal samotným vyšetrovaním, ale práve spomínaným systémom nenažraného úplatkárstva, kde má dokonca aj ľudský život svoju cenu. A nie príliš veľkú. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Globalizované umění - egyptská neo-noir detektivka pocházející ze Skandinávie, navíc na pozadí Arabského jara. A nejde ani tak o samotnou detektivní rovinu, ta je od začátku víceméně jasná (zápletka v podstatě průhledná), jako o fascinující zprávu o celospolečenské škodlivosti korupce a její prorůstání do všech pater (egyptské) společnosti...(i obecně zemí Blízkého východu a arabského světa) Zajímavá kombinace vjemu naprosté autenticity tamního prostředí a zároveň autentického noir feelingu upomínajícího k atmosféře amerických noir detektivek 40. a 50. let...nečekané prolnutí dvou zcela nesouvisejících světů... ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Detektiv vyšetřuje vraždu ženy, ale vzhledem k tomu, že v případu figuruje člověk z vyšších míst, je tu doporučení se v případu příliš nerýpat, což pochopitelně vede k pravému opaku. Zápletka je tedy poněkud ohraná, ale produkce vsadila na specifické prostředí revolučního Egypta a to docela vyšlo. Všudypřítomná korupce, špína a ledabylé postupování policie, to všechno působilo hodně sugestivním dojmem. Podpořil to i výborný Fares Fares v hlavní roli. Kámenem úrazu je, že stejně jako asijská kinematografie má i ta arabská svá specifika, která mohou ne každému úplně sednout. U mě to bylo tak napůl a občas jsem měl problém i s pomalejším tempem vyprávění. Ale jinak to bylo celkem příjemné žánrové osvěžení, které se dá s lehce přivřenýma očima doporučit. 65% ()

Galerie (33)

Zajímavosti (7)

  • Podrobnosti o egyptské policii získával režisér a scénárista Tarik Saleh na facebooku. Nechal se přidat do uzavřených skupin, kde spolu komunikovali egyptští policisté. Obraz nenáviděné zkorumpované instituce si doplnil o romantické příběhy jednotlivých policistů, kteří zde sdíleli tklivé písně nebo fotky z dovolených s partnerkami. [Zdroj: Letní filmová škola] (plo koon)
  • Natáčení snímku mělo původně probíhat v místě, kde je situován děj, tedy egyptské Káhiře. Několik dní před první klapkou se však režisér Tarik Saleh dozvěděl, že musí z bezpečnostních důvodů opustit Egypt. Štáb souhlasil s přesunem do marocké Casablancy, což způsobilo posun začátku natáčení. Evropská část štábu kvůli tomu musela oželet Vánoce s rodinou. Se změnou dle tvrzení režiséra souhlasila zvoláním „OK, fuck Christmas!“. [Zdroj: Letní filmová škola] (plo koon)
  • S natáčením poslední scény filmu vypomáhal bratr představitele hlavní role režisér Josef Fares. [Zdroj: Letní filmová škola] (plo koon)

Reklama

Reklama