Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Před čtyřmi lety, na natáčení komedie Spikea Jonzeho V kůži Johna Malkoviche, začíná vyprávění, jehož hrdinou je scenárista Charlie Kaufman. Po úspěchu filmu nemá Charlie o pracovní nabídky nouzi: nakonec přijme adaptaci non-fiction bestselleru spisovatelky Susan Orleanové Zloděj orchidejí. Protože však jde o knihu, která se nevyznačuje klasickým přehledným příběhem, dostává se Charlie do problémů, které rychle přerůstají v mučivou tvůrčí krizi. Situaci nevylepšuje ani Charlieho dvojče Donald, které bratrovi začne fušovat do řemesla: absolvuje totiž příslušný kurz a hravě napíše scénář komerčního thrilleru o sériovém vrahovi s mnohačetnou identitou, který Hollywood okamžitě nadšeně koupí. Do rohu Charlieho tlačí i stále komplikovanější platonický vztah k autorce knihy a jejímu protagonistovi Johnu Larocheovi, takže není divu, že vznikající text se stále výrazněji odchyluje od zadání: k prosté adaptace se mění v příběh o scenáristovi v krizi a o fantómech, které ho pronásledují.

Hollywoodský scenáristický zázrak Charlie Kaufman se po filmu V kůži Johna Malkoviche už podruhé spojil s režisérem Spikem Jonzem, aby opět rafinovaně smísil realitu s fikcí. Hrdinou vyprávění tentokrát udělal sám sebe: sluší se však podotknout, že Kaufman ve skutečnosti nemá žádné dvojče a že se v realitě nijak nepodobá Nicolasi Cageovi. Zároveň je však pravda, že Charlie Kaufman získal cenu BAFTA za scénář (pod nímž je však podepsán s Donaldem Kaufmanem!), Chris Cooper za svůj herecký výkon obdržel Zlatý glóbus a Oscara, Meryl Streepová byla oceněna Zlatým glóbem a Spike Jonze si odvezl Stříbrného medvěda z MFF v Berlíně. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (369)

Bachy 

všechny recenze uživatele

Adaptace by se mohla stát jedním z povinných snímků pro hatery Nicolase Cage. Téma autorská krize už se párkrát v kinech objevilo a téměř vždy vznikl kvalitní snímek. Ono se píše velmi dobře o tom, jak se moc dobře nepíše. Ironie a sebeshazování jsou hlavními zbraněmi, k tomu trochu absurdity, vtipné glosy Cage a Cage a šup, máme inteligentní a velmi kvalitní snímek. Doporučuji. ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem "intelektuálštinu" a nakonec se z toho vyklubal dobrý, chytrý, humorný a inteligentní (byť lehce překombinovaný) snímek. Uf, je to asi dost těžký "úděl" natočit snímek, který by byl dostatečně chytrý a originální... a zároveň neobsahoval "pachuť" přechytračené blbosti. Charlie Kaufman i jeho fiktivní bratr Donald zvládli scénář na výbornou a Spike Jonze ho následně stejně tak výtečně převedl do filmové podoby. Na perfektním výsledném efektu mají "lví podíl" také herci. Nicolas Cage, Meryl Streep, Chris Cooper & comp. předvádí excelentní a přesvědčivé herecké výkony. A tak herecké výkony spolu s výborným scénářem, celkovým zpracováním a hudbou dotvářejí výborný pocit z filmu, který se nezaměřuje pouze na otázku JAK?, ale také pátrá po něčem hlubším... a snaží se odpovědět na otázku PROČ? Dle mého (silně subjektivního) názoru dává snímek zdařilé a moudré (i když leckdy skryté) odpovědi. Snímek navíc obsahuje výborné vtípky a ironické narážky na vše, co se točí kolem filmu (viz scénář k Donaldovu filmu atd.). Poznámka: A stejně je to zvláštní a leckdy dost ubíjející - ta neustálá honba za originalitou. ()

Reklama

BoPo 

všechny recenze uživatele

Sledovať naživo ako vzniká filmový scenár? Ako vznikajú jednotlivé repliky? Akým vývojom prechádzajú postavy? Ako prichádzajú krízy v písaní? Ako nápad dobré. Ale prečo mám sledovať nudný film o nudnom scenári? Jo ono to je o medziľudských vzťahoch a o vzťahu k sebe samému? No a to mi má stačiť? Samé otázky a žiadna uspokojujúca odpoveď. Takže ak máte chuť na veľkú porciu metafor, prirovnaní a filozofovaní o živote, tak to si teda prídete na svoje. Ale inak, orchideja nebola nikdy tak nudná. A to je už čo povedať. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Charlie Kaufman je první scénáristická celebrita Hollywoodu, o tom není pochyb. Na Adaptaci jsme nešli jako na "film s Cagem", ani jako na "film od Jonzeho", ale výhradně na "film od Kaufmana". Adaptace je brilantní mystifikace od scénáristického génia, film o psaní scénáře k sobě samému, jehož žánr se dynymicky mění podle momentálního rozpoložení labilního scénáristy, kterého zároveň sledujeme na plátně. A v kterém jiném filmu máte šanci vidět zhulenou Meryl Streepovou?:-) ()

verbal odpad!

všechny recenze uživatele

Ad rovněž "Věčný svit..." a další veledíla: V Somálsku je hladomor, tají nám ledovce a někdo spláchne do hajzlu pěkných pár miliónů za něco takového, protože nějaká vlivná dekadentní skupina si řekne, že jeden Ňu Jorský šílenec je IN (Genitální)! To je snad větší facka civilizaci, než když někdo vybalí miliardu za nějakého vypatlaného čutálistu.... ()

Galerie (28)

Zajímavosti (75)

  • V scéne v bažine, keď Susan Orlean (Meryl Streep) hladí hlavu Johna Larochea (Chris Cooper), vlasy na jeho čele sú úplne rozhádzané. Potom v blízkom zábere sú jeho vlasy pekne rozčesané cez čelo. Naspäť do širšieho záberu sú jeho vlasy znova rozhádzané. (Pat.Ko)
  • Fotograf na zadnom obale knihy "The Orchid Thief" je Howard Shur, asistent Spika Jonzea. (Pat.Ko)

Související novinky

Spike Jonze a jeho noční můra

Spike Jonze a jeho noční můra

14.07.2008

I Terry Gilliam, obvyklý terč různých katastrof (posledně mu uprostřed filmovačky umřel Heath Ledger), by si zřejmě už dávno vpálil kulku do hlavy, kdyby se nějaký jeho projekt potýkal s takovými… (více)

Reklama

Reklama