Reklama

Reklama

Sedmá Sindibádova cesta

  • Česko Sedmá Sindibádova plavba (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Sindibád, legendárny námorník a princ z Bagdadu, vypláva smerom k záhadnému ostrovu Collosa s nádejou, že tu získa vajce obrovského dravého vtáka. Toto vajce by mohlo pomôcť princeznej Parise, zmenšenej do veľkosti palca malým zlým kúzelníkom Sokurahom Torin Tchatcher), získať opäť normálnu veľkosť. Parise na ostrove oslobodí z magickej lampy Džina a spoločne s ním a Sindibádom bojujú proti Kyklopom, dvojhlavému dravcovi, ohnivému drakovi a kostre, oživenej Sokurahom. Aby Parisa mohla byť opäť zväčšená, musí poraziť všetky príšery. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (63)

curunir 

všechny recenze uživatele

Pre mňa osobne najlepšie zo Sindibádových dobrodružstiev, aj keď neskoršie dva filmy zo 70. rokov mali o poznanie temnejší charakter. Vďaka krátkej dĺžke zhrnul rutinérsky režisér všetko podstatné (a nie je toho až tak málo) a odbremenil príbeh od zbytočných naťahovačiek a hluchých miest. Je pravdou, že napr. bez vzbury námorníkov by sa film úplne obišiel, na druhej strane však zvyšuje jeho dobrodružný charakter. Gro všetkého však spočíva v trikoch Raya Harryhausena a tie sú napriek staršiemu dátumu stále fascinujúce a atraktívne. Súboj Sindibáda s kostlivcov je priam ikonický a v Harryhausenovej tvorbe mu patrí zvláštne miesto a drak je najväčšou ozdobou filmu - akurát je zvláštne, že pri súboji s kyklopom na neho nevyšľahol oheň. Takéto a iné nedostatky spojené napr. so zvláštne sa meniaci lokáciami Collosy ale vynahrádza výborná hudba Bernarda Herrmanna, krásne podfarbujúca rozprávkovo-mystickú atmosféru príbehu. Toto je jeden z mála filmov, na ktoré sa dívam s rovnakou chuťou, ako keď som bol malý chlapec. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu určitě úžasné, po trikové stránce se speciálními efekty novátorské (za to však vděčíme geniálnímu Rayovi Harryhausenovi). Zastaralým dojmem ale tento film mimo jiné s krásnou Herrmannovou hudbou nepůsobí ani dnes a to přesně po padesáti letech. Nikdy nezapomenu na Kyklopa lidojeda opékajícího Sindibádovi námořníky, obrovského dravého orla, válečného oživlého kostlivce nebo ohnivého draka, ale také na krásnou zmenšenou princesnu Parisu. Pěkná dobrodružná pohádka ze starých dob, první Sindibad a zřejmě i nejlepší. ()

Reklama

Kothy 

všechny recenze uživatele

Hezká pohádka z 50. let o slavném námořníku Sindibádovi. Podobně jako v Jásonovi a Argonautech nebo v Souboji titánů tu jsou na svou dobu skvělé efekty. Sledujeme Sindibádovu cestu na ostrov Kyklopů, aby s pomocí zlého kouzelníka zachránil svou princeznu. Po cestě se samozřejmě musí vypořádat s řadou nástrah. Hlavně scéna s drakem a Kyklopem je dost povedená. "Nepijte tu vodu!" ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Krásný a i v dnešní době působivý příběh z doby kdy Bagdád byl město krásy a vzdělanosti a muslimové migrovali jen po Indickém oceánu. Nejslavnější z nich byl hrdinný námořník Sindibád, zde lapený v pavučině intrik mocného čaroděje Sokury. Hlavní hvězdou je ale jiný kouzelník a to nikdo menší než Ray Harryhausen. Ten poprvé dostal příležitost podílet se na barevném filmu a využil ji beze zbytku. Snímek stojí na jeho efektech, protože bez nich by byl jen sbírkou špatného herectví, teatrálních dialogů, nelogického děje a skvělé hudby. S nimi je výprava na tajemný ostrov napínavé a atmosférické dobrodružství, které nikdy nezestárne. A vůbec nevadí, že animace ještě sem tam působí nepřesvědčivě. Souboj s kyklopem zamačkávajícím nebohé námořníky kmenem stromu těch pár momentů bohatě vynahradí. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně nepřekonatelné zpracování ze všech příběhů kapitána Sindibáda. Nebudu nic zastírat na téhle dobrodružné pohádce jsem rostl a i dnes ji stále zbožňuji. Co určitě nejvíc ohromí je doba vzniku. Ray Haryhausen dokázal z praktickými efekty neskutečné věci na tu dobu a díky tomu si můžeme do sytosti užít souboj Kyklopa s drakem, šermovačku s kostlivcem, čí útok obřího ptáka chránícího své hnízdo. To pak filmu odpustíte všechno včetně tohle místy lehce roztomile infantilního děje, ale co už je to sakra pohádka nikoliv lék na rakovinu ani deseti Oskary ceněná artovka pro ufouny. Je tu kurva kus nostalgie. Pod 5* prostě nejde jít.95% ()

Galerie (108)

Zajímavosti (10)

  • První snímek užívající animátorský efekt "Stop-Motion", díky kterému se mohl film kompletně natočit v barvách. (PußyMagnet)
  • Model draka byl přes 3 stopy dlouhý a během finálního souboje měl chrlit oheň. Na to však nevyšly peníze. (PußyMagnet)
  • Podle originálního scénáře měli v závěrečném souboji bojovat dva kyklopové. Nakonec bojuje kyklop s drakem. (PußyMagnet)

Reklama

Reklama