Reklama

Reklama

VOD (1)

Snímek "12 hrdinů" se odehrává v trýznivých dnech, které následovaly po událostech 11. září 2001. Americká speciální jednotka vedená kapitánem Mitchem Nelsonem (Hemsworth) je vybrána, aby byla jako první poslána do Afghánistánu na velice nebezpečnou misi. Musí zde v drsných horách přesvědčit generála Severní Aliance Dostuma, aby se k nim připojil v boji proti společnému nepříteli: Talibánu a jejich spojencům z Al-Káidy. Kromě překonání vzájemné nedůvěry a obrovských kulturních rozdílů musí Američané – zvyklí na moderní způsob boje – přijmout prastarou strategii válčení na koních. Navzdory této rozpačité alianci musí noví spojenci čelit drtivé převaze – nelítostnému nepříteli, který nebere zajatce. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (234)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

12 Strong vychádza zo skutočných udalostí, ktoré sú podľa mňa tak neuveriteľné, že nechápem prečo sa tak dlho otáľalo s filmovým spracovaním. Snímka rozpráva o dvanástich amerických vojakoch, ktorí na koňoch bojujú proti Talibanu a navyše sa im podarí za tri týždne splniť misiu, ktorá mala podľa očakávaní trvať dva roky. No proste neuveriteľné. Snímok bol na mňa miestami zdĺhavý, ale akonáhle prešiel do akčných scén, tak už to bolo oveľa lepšie. Hlavne teda záverečná pol hodina stála za to. Napriek tomu sa nemôžem zbaviť dojmu, že si taký príbeh zaslúžil o trochu lepšie spracovanie. Skoro sa mi nechce veriť, že je to podľa skutočnej udalosti, ale ono je, aj keď podľa môjho názoru prifarbené dosť. Prvá polovica sa rozbieha naozaj pomaly a snímka tohto typu by mal mať kratší úvod a dlhšiu pasáž v boji v Afganistane. Koniec hollywoodsky, ale celkovo dobrá snímka. ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Od pár jiných jmen za kormidlem to mohla byt fakt strašná pecka! Takhle je to sice pořád parádní, ale až moc lehký průchod vším tím marastem a bahnem, co tam ti vojávi museli zažít. Nenudil jsem se vůbec, ale v ne málo situací jsem si řekal, že ani neni možné nechitit kulku. Zasloužilo by to přitvrdit. Je tam patrioctví jak od Míši Baye, ale bohužel ne jeho um. 3,5* ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Zprvu jsem nechápal, koho zase napadlo točit film o 11.září, když už jich vzniklo tolik a snad vše již bylo odvyprávěno. Ovšem kampaň pracovala s trumfem v podobě Chrise Hemswortha, takže jsem si řekl, že to nejspíše uvidím, ale raději od toho moc nebudu očekávat. Což se tak nějak potvrdilo. 12 strong zřejmě rychle zapadne, jelikož to ani v Americe, kde by logicky měl být boom největší, nijak extra netrumfovalo a pokud někdo z producentů zároveň cílil na oscary, tak se mu to krutě nevyplatilo. Pokud bych měl zmínit jedinou “věc”, co mě na filmu opravdu zaujala, tak tím je u mě poměrně překvapivě Michael Shannon, kterého jsem doposud viděl už v opravdu hodně filmech a vím, že je teď mezi diváckou obcí velmi oblíbený, ale mě asi naplno přesvědčil až zde. Sice je divné, že tu slouží mladšímu kapitánovi, ale když si uvědomím, že tím kapitánem je Thor a někdo samozřejmě musí hrdinně zařvat, tak už mi to vlastně tak zvláštní nepřijde. A pokud bych měl zmínit nějaké mínus, tak rozhodně akční pojetí, které se zvrhlo v tupou oslavu hrdinství, přičemž vojáci doslova kosí jednu stojící figurku za druhou a nemůže to snad rezonovat ani v člověku se silně patriotistickým srdcem. Neškodná jednohubka, kterou zřejmě moc lidí nezachytí ani v bedně. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak o téhle misi samozřejmě nic nevím a pokud se to alespoň částečně odehrálo tak jak nám filmaři předložili, musím před těma klukama ze speciální jednotky smeknout. To k reálu. Ohledně filmu je to horší. Americký patriotismus je z něj na diváka opět lit doslova kýblem. Já si uvědomuji, že Amíci to berou jinak. Opravdu, vážně a od srdíčka. A dokonce se mi to na nich líbí. Kde jsme my se svojí národní hrdostí a patriotismem? A přitom máme nač být hrdí. Dokonce na osobnosti a veliké události z dob, kdy se americkou prérijí teprve proháněl Vinetů a Tashunko Sapa... Uvědomil jsem si to onehdá opět u sledování seriálu Amerického Chopperu v TV. Nějaká nadace na 11.9. si zadala u staříka udělat motorku s odkazem na tuto tragédii. Kucí udělali celkem pěknej stroj a na nádrž dali znaky všech hasičských jednotek co tam tehdy při opravdu statečné záchraně lidí z evakuovaných Dvojčat zařvali. Domalovali k nim černou pásku a když se pak motorka ukazovala veřejnosti (točeno to bylo 2016) spousta Amíků při pohledu na mototku slzela a držela se pravou rukou na srdci! A to ani nebyli příbuzní obětí. Takže chápu, mají to jinak, zároveň ale točí filmy nejen pro vlastní publikum a tak by měl někdo normální to vlastenectví hrdinů krapet brzdit. Lokace z Afghánu (pokud to skutečně byl Afghán) byly krásné a i bojové scény celkem ušly. Samozřejmě oku znalce neušlo, že GRAD byl namontován an americkém náklaďáku a bylo tam toho více... Také bych se moc divil, kdyby jeden dušman s těžkým kulometem na pickupu nesundal najíždějící útočníky na koních až by řízky létaly... Nikdo také nevysvětlil, jak se najednou těch zbylých 6 z Alama naučilo jezdit na koni, když je dostali i oni... Nu což. B-52 potěšila i ty nálety. Díky počítačovým animacím dnes filmaři dokáží zázraky. Film beru jako takový dobrodružný výlet, něco jako ,,Divokým Kurdistánem'' a jen se dohaduji jak to mohlo být ve skutečnosti. Dávám za 3 pytle ovsa jako dar generálovi. * * * ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Vinnetou a Old Shatterhand spolu tentokrát bojují proti zlým kmenům daleko v Afganistánu, za podpiry velkolepých, vizuálně vypiplaných bruckheimerovských udělátek. Místy parodie, místy jen zle zpracovaný válečný snímek. Jestli je to opravdu based on true story, tak by si látka zasloužila daleko syrovější, věrohodnější zpracování. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (12)

  • I když se většina filmu odehrává v Afghánistánu, natáčelo se pouze na území Spojených států amerických, a to zejména ve státech Nové Mexiko a Kalifornie. (Yardak)
  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)
  • Meno uzbeckého generála – Dostum (Navid Negahban) – v preklade z uzbečtiny znamená "môj najlepší priateľ". (Astonko)

Reklama

Reklama