Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden panák – oslepnete. Dva – zemřete. Čeká na vás v trafice, v dárkové tašce od kamaráda, na svatební hostině… Víte, co pijete? Kdokoliv ho může sehnat v trafice, najít v dárkové tašce od kamaráda, dostat na svatební hostině. Případ, který spojil policii, soudy, novináře i politiky. Skutečná událost, která se může kdykoli zopakovat. Na sklonku letních prázdnin v roce 2012 zatřásly Českem události, které veřejnost, kriminalisté ani právníci nepamatují. Alkohol vyrobený ze směsi etanolu a prudce jedovatého metanolu zabil během několika týdnů nejméně třicet osm a vážně přiotrávil nejméně osm desítek lidí. Nicméně „potenciál“ namíchané směsi by mohl usmrtit 158 000 lidí... Srpen 2012. Ruda Fulín (David Máj) dělá ve firmě na výrobu ostřikovačů a hrozí mu vyhazov. O to víc potřebuje zaujmout obchodníka Malotu (Lukáš Vaculík) nápadem, jak rekordně srazit cenu lihové směsi, kterou pod rukou prodají… Uklízečka Iveta (Kristýna Podzimková) má trable s mámou (Veronika Freimanová). Obě rády alkohol ze stánku za rohem a jejich potíže rázem vypadají menší… Září 2012. Kapitán Hálek (Vasil Fridrich) si potrpí na svůj klid, ale je pověřen vyšetřováním kauzy s největším počtem obětí a obviněných od roku 1989. Jak rychle dokážou s drsným kolegou Zakopalem (Martin Finger) najít vraha v podobě 10 000 litrů otrávené směsi, aby konečně přestali umírat lidé? (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (366)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Že byla metanolová kauza strašlivý průšvih je jasné, ale až teď mi došlo, jaký to mohl být kolosální průser. První díl, který se soustředil především na výrobu a distribuci, byl trochu slabší. Vinu na tom nese především přehrávající Filip Máj resp. to, jak byla jeho postava napsána. Působil spíš jako karikatura a vůbec nedávalo smysl, že by se s někým takovým někdo pustil do holportu. Je to podobný případ jako Urbanův Rejsek v Sametových vrazích. Nicméně jakmile se v druhém díle začalo vyšetřovat a policisté sváděli souboj s časem, sledoval jsem vše s očima navrch hlavy. Byly tu emoce, napětí, tíživá atmosféra a prostor dostali vyšetřovatelé výborně ztvárnění osvědčenými i neokoukanými herci.Snad jen ten soud mohl dostat větší prostor. Nicméně zase mám po nějaké době pocit, že ty koncesionářské poplatky nejsou vyhozenými penězy. 80% ()

PanZahadnyCZ 

všechny recenze uživatele

Zpracovávat nedávné události (pouze několik let dozadu...), které ovlivnily naši zemi či způsobily rozsáhlé mediální kauzy, to skutečně pro českou filmovou tvorbu není zcela běžné. Lenka Szántó a Matěj Podzimek celkem pohotově vytvořili velmi dobrý scénář a Tereza Kopáčová jej zdatně zrežírovala v dvoudílný televizní film. Tato koncepce byla velmi dobrá volba. První část filmu řeší prapůvod a pozadí toho, jak se životu nebezpečný alkohol dostal do oběhu, a kdo se na jeho výrobě a distribuci podílel. Druhá část se soustředí na vyšetřování a následné dopadení všech pachatelů. To vše je propojeno osudy postižených, z nichž na nás nejvýrazněji, nejen díky závěru filmu, působí postava, kterou ztvárnila Kristýna Podzimková. Další herecky dobrou volbou byl Lukáš Vaculík, do své role se hodil výborně. Zbylé herecké výkony občas pokulhávaly. David Máj, který na mě velmi zapůsobil v nedávných Kobrách a užovkách na mě tentokrát působil lehce nevyrovnaně (neznal hranici, kdy má jeho postava působit komediálně, kdy dramaticky), herec Tomáš Bambušek, který byl skvělý ve filmu Ztraceni v Mnichově, také nepodal kdovíjak přesvědčivý výkon. Celkově jsem ale za toto obsazení rád, konečně se na scénu dostávají nové tváře! Televizní film Metanol je počin kvalitní, atmosférou mi připomíná tempo seriálu Případy 1. oddělení a jsem rád, že celkem přehledně a věrně zobrazuje metanolovou aféru tak, jak se stala. Dobrá práce. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Ta civilnost a autenticita filmu byla chvilkami až zarážející, protože jsem měla nedobrý pocit, že sleduju hraný dokument. Ono to tak vypadalo. V tomhle je velká síla příběhu. Je opravdu až děsivé, že tohle není žádná vyfabulovaná fikce, ale stalo se to a to poměrně nedávno. Kdyby se jim to podařilo skutečně dostat až někam do TESCA, to by byla hrůza. Postava Kristýny Podzimkové to u soudu řekla naprosto přesně. Nikdy jsem nedůvěřovala alkoholu z trafiky. Přišel mi vždy pochybný. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vlastně je film spíš na čtyři hvězdičky, ale pátou jsem se nakonec rozhodl dát za to dokonalé souznění scénáristů, režisérky, kameramana, tvůrce hudby a samozřejmě i ne příliš okoukaných herců, což vlastně filmu jde k plusu. Osobně jsem ale byl překvapený, že za tímto stojí samotná Česká televize. Námět je totiž geniální. Sám si moc dobře pamatuju celou tu metanolovou aféru a dodnes na ní vzpomínám. Nikdy jsem se ale uceleně nedozvěděl, jak to vlastně s tím pančováním bylo. No a tady to mám krásně a na čisto. V prvním díle z pohledu obviněných a v druhém díle z pohledu vyšetřovatelů. Klobouk dolů Česká televize! Vydala si do světa jeden z nejlepších českých filmů za poslední roky. A přitom si na to ani nepotřebovala miliony ze státního fondů jako třeba Filip Renč za Lídu Baarovou, kterej jí za kopu státních peněz ještě k tomu dokázal hodně slušně dojebat. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Mňa Metanol skôr nudil, než zaujal. Ja by som to zredukoval na 1 diel, ale je mi jasné, prečo sa v tom tak nimrali - každý si to pamätá a emócie z toho priam sršia. Nie som si istý, či je to kvalitatívne, technicky na úrovni HBO. Tie pološerá až úplné tmy mi tam veľmi vadili. Na druhej strane dialógy boli fajn. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • V roku 1992 došlo zatiaľ k najväčšej otrave ľudí na svete metylalkoholom. Stalo sa to v Indii a zomrelo pri tom 684 ľudí. Všetci vinníci, ktorí to mali na starosti, dostali trest smrti. K najväčšej metanolovej otrave v Európe prišlo v Estónsku. Prípad sa nazval Metanolové otravy v Pärnu, kde zomrelo na následok otravy 68 ľudí, 40 ľudí bolo postihnutých slepotou či poškodením mozgu, iné vážne postihnutia utrpeli traja ľudia. Hlavný vinník bol odsúdený iba na 5 rokov a jeho hlavný distribútor iba na 2 a pol roka. Ďalších šesť spolupáchateľov dostalo ročné tresty, asi 12 ďalších ľudí dostal trest na pol roka. Neočakávane mierne tresty viedli k vážnej diskusii v estónskej spoločnosti a spôsobili pokles nelegálneho predaja alkoholu. (Raccoon.city)
  • Natáčelo se také v prostorách, kde se měl metylalkohol míchat. Tedy v prostorách bývalé Opavie v Lepařově ulici. V areálu sídlí firma Fros, jejíž zaměstnanci se ve filmu objevili jako komparzisté. [Zdroj: Deník.cz] (Duoscop)
  • V histórii prvá metanolová kauza bola vo vtedajšom Československu už v roku 1941. Predmetom kauzy bolo, že hostinský zakúpil z neprevereného zdroja lieh, ktorý následne pridával spoločne s vodou do nápojov a tie predával svojim hosťom. Jeden zákazník, ktorý požil alkoholický nápoj obsahujúci lieh bez overeného pôvodu o dva dni neskôr zomrel na otravu metylalkoholom. Hostinský prišiel o živnosť a rodine musel zaplatiť jednorazovo 8000 korún a každomesačnú rentu 270 korún po dobu 20 rokov. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno