Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden panák – oslepnete. Dva – zemřete. Čeká na vás v trafice, v dárkové tašce od kamaráda, na svatební hostině… Víte, co pijete? Kdokoliv ho může sehnat v trafice, najít v dárkové tašce od kamaráda, dostat na svatební hostině. Případ, který spojil policii, soudy, novináře i politiky. Skutečná událost, která se může kdykoli zopakovat. Na sklonku letních prázdnin v roce 2012 zatřásly Českem události, které veřejnost, kriminalisté ani právníci nepamatují. Alkohol vyrobený ze směsi etanolu a prudce jedovatého metanolu zabil během několika týdnů nejméně třicet osm a vážně přiotrávil nejméně osm desítek lidí. Nicméně „potenciál“ namíchané směsi by mohl usmrtit 158 000 lidí... Srpen 2012. Ruda Fulín (David Máj) dělá ve firmě na výrobu ostřikovačů a hrozí mu vyhazov. O to víc potřebuje zaujmout obchodníka Malotu (Lukáš Vaculík) nápadem, jak rekordně srazit cenu lihové směsi, kterou pod rukou prodají… Uklízečka Iveta (Kristýna Podzimková) má trable s mámou (Veronika Freimanová). Obě rády alkohol ze stánku za rohem a jejich potíže rázem vypadají menší… Září 2012. Kapitán Hálek (Vasil Fridrich) si potrpí na svůj klid, ale je pověřen vyšetřováním kauzy s největším počtem obětí a obviněných od roku 1989. Jak rychle dokážou s drsným kolegou Zakopalem (Martin Finger) najít vraha v podobě 10 000 litrů otrávené směsi, aby konečně přestali umírat lidé? (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (366)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Na samém počátku byla ryze osobní, vcelku běžná a víceméně pochopitelná přání: Kdo by nechtěl mít vlastní bazén ... a komu by bylo jedno, jestli přijde o práci ? Na úplném konci byly desítky mrtvých a navždycky poznamenaných - desítky obětí neznalosti, hamižnosti, bezohlednosti a lhostejnosti. Jistě ... svou roli sehrála i náhoda - lehkomyslná a nepředvídatelná jako vždycky. Náhoda, která se nechová racionálně ani logicky - a vstupuje do našich životů zpravidla neočekávaně ... a bez pozvání. Ale k zodpovědnosti ji hnát nemůžete - náhodu z toho vynechte, protože žádná náhoda vědomě ani nevědomě nerozvážela po kraji smrt ... s vidinou rychlého nelegálního výdělku. Ten příběh působí VELICE autenticky, umocněný pravdivým základem a profesionálním oddělením zorného úhlu pachatele (1. díl) od pohledu vyšetřovatele (2. díl). Názorně ukazuje, že svět není černobílý, přesto pro mnohé z aktérů metanolové kauzy skončil v temnotě ... přičemž litovat můžete jenom oběti. Solidní 4* P.S.: 1) Vážně byla prohibice ukončena předčasně ? Vážně se jen souhrou šťastných okolností kriminalistům podařilo včas najít a zajistit neprodané zásoby smrtícího alkoholu ? Pokud tomu tak bylo, není stát o nic lepší než ti, kdož byli po právu souzeni - a odsouzeni; 2) Myslela jsem, že je bezpečné nakupovat tvrdý alkohol ve velkých obchodních řetězcích ... teď už si tím ani zdaleka nejsem tak jistá. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Zaujímavo spracované udalosti metanolovej aféry. Večná pravda, ľudská hlúposť nemá hranice - ten Ruda, no neviem... Ale aj tí ostatní, keď sa nepremýšľa tak obyčajne prídu následky... a čo je horšie, môže prísť aj veľká tragédia. Toľko zlomených ľudských životov. Viac ma bavila tá prvá čas s rozbehom metanolového biznisu, no zlé nebolo ani samotné policajné vyšetrovanie. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

To je tak, keď odborník na wikipediu ide robiť biznis. Kľudne to môže dopadnúť smrťou ľudí a pre takéhoto samonedouka aj doživotím. Tento prípad si skoro každý z nás zažil na vlastnej koži, pokiaľ teda má vek nad 30. Čiastočná prohibícia a zatvorenie podnikov ako za lockdownu na pár dní. Niekde aj jeden takýto deň stačil, aby Slováci pili v útrobách nejakej pivničky načierno. Aj vtedy sa ukázalo, že alkohol je v našej spoločnosti tak pevne zakorenený, že aj keby 90% fliaš bolo otrávených, stále sa nájde dostatok ľudí, ktorí to radi risknú. Film Metanol je silný svojim príbehom a príde mi až taký, že úplne nadčasový. Viem si predstaviť, že toto sa mohlo stať na našom území v akejkoľvek dobe a do budúcna sa vôbec nedá vylúčiť, že sa zopakuje. Metanol je naša mentalita. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

ČT dokáže točit kvalitu, ale to těžko může přiznat člověk, který od ní nesmyslně očekává Netflix. První část výborná psychologická sonda (David Máj!), druhá bohužel příliš těkavá, možná je tohle námět na minisérii. V druhém díle už bylo prostě mnoho informací a s postavami detektivů se moc neztotožníte (a zamrzí to, zvlášť u Fingera). Zpomalit a třetí díl by neškodilo. 90%. ()

PanZahadnyCZ 

všechny recenze uživatele

Zpracovávat nedávné události (pouze několik let dozadu...), které ovlivnily naši zemi či způsobily rozsáhlé mediální kauzy, to skutečně pro českou filmovou tvorbu není zcela běžné. Lenka Szántó a Matěj Podzimek celkem pohotově vytvořili velmi dobrý scénář a Tereza Kopáčová jej zdatně zrežírovala v dvoudílný televizní film. Tato koncepce byla velmi dobrá volba. První část filmu řeší prapůvod a pozadí toho, jak se životu nebezpečný alkohol dostal do oběhu, a kdo se na jeho výrobě a distribuci podílel. Druhá část se soustředí na vyšetřování a následné dopadení všech pachatelů. To vše je propojeno osudy postižených, z nichž na nás nejvýrazněji, nejen díky závěru filmu, působí postava, kterou ztvárnila Kristýna Podzimková. Další herecky dobrou volbou byl Lukáš Vaculík, do své role se hodil výborně. Zbylé herecké výkony občas pokulhávaly. David Máj, který na mě velmi zapůsobil v nedávných Kobrách a užovkách na mě tentokrát působil lehce nevyrovnaně (neznal hranici, kdy má jeho postava působit komediálně, kdy dramaticky), herec Tomáš Bambušek, který byl skvělý ve filmu Ztraceni v Mnichově, také nepodal kdovíjak přesvědčivý výkon. Celkově jsem ale za toto obsazení rád, konečně se na scénu dostávají nové tváře! Televizní film Metanol je počin kvalitní, atmosférou mi připomíná tempo seriálu Případy 1. oddělení a jsem rád, že celkem přehledně a věrně zobrazuje metanolovou aféru tak, jak se stala. Dobrá práce. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (22)

  • Budova Krajského soudu, kterou můžeme vidět ke konci 2. části, je ve skutečnosti Zlínská poliklinika. Dále budova Krajského ředitelství policie je ve skutečnosti budova č. 32 ve Svitu. Skutečné Krajské ředitelství je od toho filmového vzdáleno asi 250 m. (Verulinek13)
  • Smíšené zboží v Žeranovicích se ve skutečnosti natáčelo v obci Zádveřice-Raková, necelých 20 km od skutečných Žeranovic. (flyer.nick)
  • V histórii prvá metanolová kauza bola vo vtedajšom Československu už v roku 1941. Predmetom kauzy bolo, že hostinský zakúpil z neprevereného zdroja lieh, ktorý následne pridával spoločne s vodou do nápojov a tie predával svojim hosťom. Jeden zákazník, ktorý požil alkoholický nápoj obsahujúci lieh bez overeného pôvodu o dva dni neskôr zomrel na otravu metylalkoholom. Hostinský prišiel o živnosť a rodine musel zaplatiť jednorazovo 8000 korún a každomesačnú rentu 270 korún po dobu 20 rokov. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama