Reklama

Reklama

Je rok 1985. Saljut 7 je sovětská orbitální stanice, která obíhá Zemi v bezpilotním režimu. Náhle však přestane reagovat na signály pozemního řízení. Pád této stanice, pýchy sovětské vědy a vesmírného průmyslu, by nejenom poškodil obraz země, ale také způsobil tragédii, stejně jako ztráty na životech. Na stanici proto musí být vysláni astronauti, aby zjistili, co způsobilo poruchu a zabránili katastrofě. Nikomu se však dosud ještě nepodařilo spojit s neovladatelným objektem ve vesmíru. Dodnes se jedná o technicky nejsložitější misi v historii vesmírné navigace. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (191)

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Co se člověk doví nových věcí, tomu bych fakticky doposud nevěřil. Ani jsem o této události nevěděl, samozřejmě film byl trochu nafouklý s velikým množstvím upravených věcí, ale ta podstata zůstává stejná. Nečekal bych, že by se Rusové někdy pustili do filmů s vesmírnou tématikou, holt jsem k tomu zachovával menší skepticismus, ale to se vyvrátilo již po prvních minutách. Za přijatelný rozpočet zde filmaři vytěžili z minima maximum, po stránce vizuální se nedá nic moc vylepšovat, zde všechno šlape jak správné švýcarské hodinky. Místy je až obdivuhodné, s jakou bravurou se autoři poprali s tímto námětem, protože film taktéž nabídne slušnou atmosféru doplněnou dunivou hudbou, pár momentů mi uvízne v hlavě na hodně dlouho. Po stránce herecké to taktéž překvapuje. Někdy mě trochu naštvalo chování hlavních hrdinů, pár kroků mi přišlo zbytečných a v daný moment prostě zbrklých, ale pak jsem si uvědomil, že si jeden krok za druhým mohu krásně v pohodě promyslet z pohodlí své židle a oni museli rozhodovat na orbitě. Pak je mi jasné, že chvilkami nervozita mohla hrát určitou roli. Na plný počet to není, ale v rámci tohoto žánru to nedělá žádnou ostudu, ba naopak to pár hollywoodských "fláků" rozsekává na plné čáře. Za mě dávám 82 % ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Rusové rozhodně umí zaujmout. Obrazově je to skvělá práce. Je tu samozřejmě dost cítit inspirace Gravitací, ale co se obrazu týče, Rusové to umějí. O to větší je škoda, že ten zbytek stojí za starou belu. Neumějí vyprávět, neumějí dojmout, ba co víc ani zaujmout diváka. A díky jejich "jinýmu" vyprávění než jsme zvyklý od hrdých Američanů by z toho mohl být skvělý film. Jenže tam, kde by jsme měli mít husí kůži a sledovat těžký závěr a loučení, mě zaujala tak maximálně hudba ale bylo mi jedno, co se děje na obrazovce. A takhle to je s celým filmem. Obvykle se Vám něco líbí, ale v celkovém dojmu to vychází úplně do ztracena. ()

Reklama

berny2468 

všechny recenze uživatele

Pro mě velké zklamání. Na snímky s podobnou tématikou nedám dopustit. Obzvláště jsou-li dle skutečných událostí. Ale Saljut-7 bohužel vyniká jen po technické stránce, kdy je vše fajn natočeno a vizuální stránka je krásně dotažená. Taktéž herci jsou velmi přesní a vy jim po celou stopáž fandíte. Bohužel příběhově už je to takové nezáživné. Některé scény vypadají stejně věrně jako scény ze Star Treku či Armaggedon. Ono i dle vyjádření pamětníků těchto událostíjde poznat jak moc je to dle "skutečných událostí". Ano, přirovnání k Michaelu Bayovi je naprosto trefné. Saljut-7 by evidentně rádo bylo další Gravitací, ale k tomu má hodně daleko. Ve výsledku to ani moc nepůsobí, že film natočili rusové. Což je myslím vcelku škoda. Některé scény splňují vysoké standardy. Bohužel většina nedává ani ty průměrné. Škoda, vcelku promarněná šance na pěkný film. 4/10. ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Začínám milovat ruskou kinematografii. Za poslední roky se mi nestalo,že bych narazil na nějaký brak. Tenhle film je napínavý od začátku do konce a byť nahodnocuji, za přímý dojem si to 5* zaslouží - parádní film z kosmu, zbytek světa může jenom závidět....................moje hodnocení = 9 z 10. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Jak si Rusové hrají na Hollywood. 1) Film tak trochu neví, čí je. Je natočen podle skutečnosti anebo není? Sami zúčastnění kosmonauté snímek kritizovali. Scénář byl napsán podle Savinyčovy vzpomínkové knihy, ale filmaři se místy nechali příliš unést fantasií a nerespektovali technické možnosti. Vztah kosmonautů k Bajkonoru se na vlas podobá ambivalentnímu vztahu amerických astronautů k NASA. 2) Český (potažmo ruský či anglický) internet je plný podrobných informací o celé záležitosti. Zvídaný čtenář si může vše potřebné najít bez potíží sám. 3) O ruském původu svědčí i naivní, těžkopádný humor. 4) Druhá půlka snímku je výrazně lepší. 5) Výstižný koment: Niktorius***. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (21)

  • Stanica Saljut-7 neobsahovala žiadne utajované vojenské zariadenia, ako sa spomína vo viacerých scénach. Takýmito zariadeniami disponovali iba stanice vojenského programu Almaz. (Enceladus)
  • Po Sojuze T-13 boli na Saľute-7 ešte dve posádky. 17.9.1985 posádky lode Sojuz T-14 Vladimir Vasiutin, Alexandr Volkov, Georgij Grečko a 5.5.1986 Sojuz T-15 Leonid Kizim a Vladimir Soloviov. (Raccoon.city)
  • Stanice Saljut 7 sestoupila díky zemské gravitaci do atmosféry a zde shořela dne 8. února 1991. Její zbytky dopadly na území Argentiny. Po oběžné dráze se pohybovala 3 217 dnů. Byla nahrazena větší vesmírnou stanicí Mir. (Zdroj: Wikipedia.cz)

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Reklama

Reklama