Reklama

Reklama

Je rok 1985. Saljut 7 je sovětská orbitální stanice, která obíhá Zemi v bezpilotním režimu. Náhle však přestane reagovat na signály pozemního řízení. Pád této stanice, pýchy sovětské vědy a vesmírného průmyslu, by nejenom poškodil obraz země, ale také způsobil tragédii, stejně jako ztráty na životech. Na stanici proto musí být vysláni astronauti, aby zjistili, co způsobilo poruchu a zabránili katastrofě. Nikomu se však dosud ještě nepodařilo spojit s neovladatelným objektem ve vesmíru. Dodnes se jedná o technicky nejsložitější misi v historii vesmírné navigace. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (191)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Další z typických produktů moderní ruské blockbusterové kinematografie, kterou charakterizuje ambicióznost v oblasti technického zpracování, nostalgická idealizace sovětské minulosti a kontraproduktivní snaha být hollywoodštější než Hollywood - ta se negativně projevuje jednak v potlačování kulturních prvků, které by ruským filmům dodaly nějaký jasně rozpoznatelný "ruský" charakter a jednak v přepálené (melo)dramatičnosti, která nesedí ke zpracovávané látce. Právě příliš přehnaný tlak na emoce a velkolepost ze Saljutu-7 trčí obzvláště očividným a nepříjemným způsobem. Namísto toho, aby film z inspirace reálnými událostmi těžil ku svému prospěchu, působí nakonec daleko méně uvěřitelně a více vyfantazírovaně než kompletně smyšlená Gravitace, která byla očividně jeho největší stylistickou inspirací. Ještě více si Šipenko a jeho tým ublížili pokusy dodat filmu pseudo-hluboký, "duchovní" rozměr skrze několik výjevů, které mají blíž spíše k lacinému pulpu. Smutně nekritický pohled na Sovětský svaz se pak projevuje zejména ve stylizaci mizanscény - SSSR 80. let ve filmu vypadá jako docela moderní země s vysokou životní úrovní a mladší diváci, kterým nic neřeknou ikonické artefakty jako je medvěd Míša z moskevské olympiády roku 1980, podle mě musí mít docela problém s určením, v které době se vůbec příběh odehrává. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Bavilo mě to, ale pak jsem si o tom něco přečetl... V dějepisu bych tím možná raději nikoho neomračoval (viz Zajímavosti k filmu). Hlavně mi nejde do hlavy ta závěrečná scéna s americkým raketoplánem. Ta je na hranici parodie a celý to shazuje o třídu níž. Jinak z filmu se to nedozvíte, ale to teplý oblečení, co mu vnutila manželka, se jim nakonec zatraceně hodilo. ()

Reklama

Likan7 

všechny recenze uživatele

Rusové rozhodně umí zaujmout. Obrazově je to skvělá práce. Je tu samozřejmě dost cítit inspirace Gravitací, ale co se obrazu týče, Rusové to umějí. O to větší je škoda, že ten zbytek stojí za starou belu. Neumějí vyprávět, neumějí dojmout, ba co víc ani zaujmout diváka. A díky jejich "jinýmu" vyprávění než jsme zvyklý od hrdých Američanů by z toho mohl být skvělý film. Jenže tam, kde by jsme měli mít husí kůži a sledovat těžký závěr a loučení, mě zaujala tak maximálně hudba ale bylo mi jedno, co se děje na obrazovce. A takhle to je s celým filmem. Obvykle se Vám něco líbí, ale v celkovém dojmu to vychází úplně do ztracena. ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Bomba! Rusáci zabodovali! Dlouho jsem někomu ve filmu tak nefandil jako těmhle dvěma kosmickejm gerojum a mlátil s ovladačem do vzduchu jako oni s tím kladivem, takže mě ten konec tentokrát ani nevadil. Každý to tu srovnává s Gravitací, takže jo...trikově možná Gravitace o něco lepší, ale jen o chloupek, zato dějově, emočně tohle o ten chloupek zase lepší, přikovalo mě to k obrazovce a napětí se dalo často krájet, ale taky se člověk pobavil u ikonické hry osmdesátek nebo originálního popíjení vodky. Super kosmické dobrodrůžo a jdu hledat jak to bylo doopravdy. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

To je legrační! Tam, kde má skvěle vygradovaná Gravitace ty zdaleka nejvypjatější finální scény se Shenzhou, mrtě akčního napětí a tuny parádních digitálních efektů, tam má Saljut-7... mlácení kladivem do ocelový trubky? To chce odvahu. Zbývá nám tak jen sice dost utahané, ale pořád koukatelné vesmírné drama s několika napínavějšími momenty. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (21)

  • Keď sa podarí odraziť kryt čidla a vesmírna loď sa znovu oživí a zapne sa prúd po lodi, sa začne rozliehať skladba "Arlekino" od vtedy najpopulárnejšej speváčky Sovietskeho zväzu Alli Pugačovovéj. Pri záverečných scénach a záverečných titulkoch zaznela skladba "Korabli" od Vladimira Vysockého, najpopulárnejšieho speváka Sovietskeho zväzu. (Raccoon.city)
  • Podľa producenta Bakura Bakuradzeho sa autori scenára spoliehali na denníky kozmonauta Viktora Savinycha, ktoré podrobne hovoria o celej expedícii, ale: „Pre človeka, ktorý nepozná jemnosti vesmírnej témy, je ťažké pochopiť všetky detaily. Preto bolo potrebné niektoré veci zjednodušiť, niektoré naopak posilniť, prispôsobiť nášmu chápaniu.“ Z týchto dôvodov boli pozmenené mená hlavných protagonistov. (Arsenal83)
  • V čase 1:41:37 je počuť zvuk, ako udierajú kladivom vonku vo vesmíre, čo v realite nie je možné, keďže vo vesmíre žiadny zvuk nie je možné počuť. (fAZEN)

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Reklama

Reklama