Reklama

Reklama

Je rok 1985. Saljut 7 je sovětská orbitální stanice, která obíhá Zemi v bezpilotním režimu. Náhle však přestane reagovat na signály pozemního řízení. Pád této stanice, pýchy sovětské vědy a vesmírného průmyslu, by nejenom poškodil obraz země, ale také způsobil tragédii, stejně jako ztráty na životech. Na stanici proto musí být vysláni astronauti, aby zjistili, co způsobilo poruchu a zabránili katastrofě. Nikomu se však dosud ještě nepodařilo spojit s neovladatelným objektem ve vesmíru. Dodnes se jedná o technicky nejsložitější misi v historii vesmírné navigace. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (191)

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Sovietska vesmírna stanica sa nehlási, Rusi vysielajú mechanikov, Amíci z obavy, že im môže dačo spadnúť na hlavu zas Challenger. Téma a spracovanie sú dobré, hlavne bolo fajn si pozrieť ne-hollywoodsky, neamerický film z toľko obľúbeného obdobia Studenej vojny. A boli bádať rozdiely. Zaoceánski patrioti idú viac do hĺbky či už naozaj alebo len na oko. Tu to bolo chladnejšie, miestami uveriteľnejšie, občas až príliš tempom bezváhové a tak sa môže stať, že napínavú scénu otupí konverzačná, prípadne emotívna. Hlavne finále si žiadalo slzy, ale práve ten chlad v kokpite a pred obrazovkou to nedovolil. No nakoniec všetko dobre dopadlo, veď CSKA vyhral na Spartaku, tak prečo by sme sa z toho netešili. Film určite za pozornosť stojí, Rusi tu dokázali, že vedia kráčať s dobou, vedia byť moderní, a preto sa nemajú za čo hanbiť. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Američania vedia do toho vložiť viac toho hrdinstva, pátosu a emócií. Tu sa to priam hodilo, no okrem záverečných 15 minút mi to prišlo dosť také suché až únavné. Určite však lepšie než taká Gravitácia, film má svoju úroveň aj bez pompéznosti a veľkej glorifikácie. A Rusi si svoje povestné kladivo presadili aj vo vesmíre. ()

Reklama

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Že budou mít rusáci vesmírné dobrodružství tak krásně technicky vypiplané, jsem rozhodně nečekal. Po stránce příběhové a dramatické už to žádná velká bomba bohužel není. Některé pasáže se docela povedly, ale oproti americkým bratříčkům, kde jsou top scény a potom ty průměrné, se Saljut hemží spíš těmi průměrnými a občas jsou nudné pasáže. Z informačního hlediska je ale film tak akorát. Nelze očekávat, že by rusové nějak více zveličovali jejich tehdejší zatajování a lhaní. ()

majec4 

všechny recenze uživatele

Ja nemam dovod dat horsie hodnotenie. Film je natoceny skvele. Ci uz za to moze vizual, soundtrack, atmosfera, je to jedno lebo mna to fakt bavilo. Na zaciatku som sa trochu bal, ze dej na Zemi ma nebude bavit, ale opak bol pravdou. Ten popolnik nemal chybu. Ako spominaju viaceri, jedinou chybou bol prilis Hollywoodsky zaver. Ale tak kaslat na to, Rusi maju svoj "blockbuster", ktory vacsinu urcite zaujme. Musim pozriet dalsie ruske filmy s vesmirnou tematikou. ()

LordMysti 

všechny recenze uživatele

Dal bych plné hodnocení pokud by scénárista neudělal z celé extrémně náročné záchranné mise totální frašku :(. Obrovská škoda, protože tento film vůbec nepotřeboval hollywoodské přehánění, ani zbytečný patos ve stylu že vše ruské se nechá opravit velkým kladivem. Na druhou stranu se mi líbilo parádní zpracování, výborné efekty, chytlavá hudba která hezky měnila motiv dle aktuální situace. I herecké obsazení bylo fajn, prostě vše bylo parádní až na tu vymyšlenou show. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (21)

  • Keď si kozmonauti zmerali svoju telesnú teplotu a uložili teplomery do lekárničky, môžeme si všimnúť knihu od Viktora Savinycha „Saljut-7, denníky z mŕtvej stanice“, ktorá bola vydaná v roku 2017, schovanú za lekárničkou. (Dajman)
  • Oba hlavní aktéři se k filmu vyjádřili kriticky. Vladimír Džanibekov s neskrývaným roztrpčením prohlásil: „Natočili hollywoodský trhák s přehnanou fantazií a množstvím technických chyb.“ Viktor Savinych dodal: „Přibližně před půlrokem jsme s ředitelem řídicího střediska sdělili filmařům hodně připomínek. Chtěli jsme, aby se autoři chovali ke kosmonautice uctivěji. Scénář sice napsali podle mojí knihy, ale mnoho z ní převedli povrchně a nepravděpodobně.“ [Zdroj: iDnes.cz] (klukluka)
  • V čase 1:41:37 je počuť zvuk, ako udierajú kladivom vonku vo vesmíre, čo v realite nie je možné, keďže vo vesmíre žiadny zvuk nie je možné počuť. (fAZEN)

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Reklama

Reklama