Reklama

Reklama

Danny Vinyard vidí vzor ve svém starším bratrovi Derekovi, který se po smrti otce, jenž byl coby profesionální hasič zastřelen v černošském ghettu, stal zapřísáhlým vyznavačem rasistických hodnot. Strmě stoupal v neonacistické skupině Bílá síla. Pak byl ale odsouzen za chladnokrevnou vraždu dvou černochů. Po třech letech v base se Derek vrací domů, ale už to není člověk jako dřív. Poté, co mu černoch ve vězení zachránil život, když se ho běloši snažili znásilnit a zabít, nedokáže být rasista. Jeho bratr Danny ale tento obrat nechápe, sám je členem Bílé síly. Ve škole má průšvih kvůli rasistické eseji. Proto se Derek sejde s vůdcem Bílé síly Cameronem a chce ho přesvědčit, aby nechal Dannyho jít. Všichni z gangu, jeho bývalí bratři, se však obrací proti němu, ani u Dannyho nenachází pochopení. Soukolí gangu se prostě točí dál. Semele i Dannyho? (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 328)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Nechme idiocii českého distribučního názvu stranou, stejně tak klasické postupy k vyprovokování těch nejzákladnějších emocí. American History X má výborný cast (zejména Edward Norton, Beverly D'Angelo a Fairuza Balk), logicky sestavený příběh, kterž donutí diváka přemýšlet. A kromě účelně použitých čb sekvencí je tu taky fikaně proložený masakr s drsnou komikou jednoho týpka z prádelny, co nefandí KKK. #freshfilmfest ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Nechce se mi film hodnotit z hlediska deklarovaného antirasistického přesahu. Ten tam prostě není, ať schválně, nebo omylem. Ba naopak, u tohohle bijáku si ho mastí každá tupá pleška nejméně třikrát týdně. Černočerný vězeňský dobroděj lezl vlastně na nervy i mě. Ale Norton podal vynikající výkon, hodný nadčlověka. Vůbec celé vyznění filmu působí poměrně realisticky, kromě několika scén z nápravného zařízení, sebezpytného veletoče, popř. z hnízda nácíčků. Drsný náhled do špinavých lidských duší, jak má být. A jestli se někomu mé hodnoení nelíbí, tak alou hubou na obrubník. ()

Reklama

ripo 

všechny recenze uživatele

Hľadať logiku tam, kde ani nemá byť, je hlúposť.... Rozmýšľať o tom, či sa skín dokáže v dobro obrátiť, je zvrátenosť. Zvrátenosť nie kvôli tomu, že to nie je možné, ale kvôli tomu, ako sa to podsúva tvorcom filmu s tým, že je to nerealistické. Zaujímavé je, že nikto si neláme mozog nad svetelnými mečmi, fázermi, zombíkmi či emzákmi .... Všetkým zúčastneným sa podaril jeden skvelý film, na konci ktorého divák má rozmýšľať nie o realite, ale o podstate nenávisti a možnosťami odstraňovať hnev ... Áno, život je príliš krátky na to, aby sme si ho presrali nenávisťou a hnevom ! ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Dost mozna nejlepsi film o rasismu, ale urcite jedno z nejlepsich a nejdrsnejcich dramat celkove. Kaye mel totiz koule, takze se nebal sebedrsnejsi sceny, to vse pekne syrove a realisticky, k cemuz si taky pomaha skvelou kamerou, ktera je misty cernobila a film je tak snad jeste pusobivejsi. Navic tu mame paradni pribeh, kterej by si ale zaslouzil trochu delsi stopaz, rozhodne by me zajimalo zaverecny vyreseni gangu a reakce Nortonovo postavy na zaverecny udalosti, takle to pusobi lehce useklym, i kdyz kurevsky silnym dojmem. No a to jsem se jeste porad nezminil o hercich, solidne hrajou vsichni, ja bych zminil jen Supleeho, jako pekne drsny a nechutny prase, totalne jina postava nez jeho blbecek z Earla. No a samozrejme genialni Norton v jedny ze svejch nejlepsich roli, pravem bohuzel jen nominovanej na oskara. Proste syrova pusobiva dokonala pecka, takejhle film se povede malokdy. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Celosvětově divácky úspěšný film. Edward Norton byl za výkon v roli nácka a později odpadlíka od neonacistů nominován na Oscara. Téma filmu - nenávist k lidem jiné rasy - je opravdu citlivé a silné, a to zdaleka nejen v USA. Nenávist vede ke vzteku a vztek k násilí. Kult hákového kříže mne zneklidnil, otevřel bolavá místa, ale nevím, zda spíše nepřilil oleje do ohně místo nalézání řešení. Naštěstí u nás snad ještě nejsme až tak daleko... Oficiální trailer k filmu (přímý odkaz): http://www.youtube.com/watch?v=jXaZENPQrsw ()

Galerie (63)

Zajímavosti (41)

  • Na začátku filmu, když učitel odejde z kanceláře, je na nástěnných hodinách jiný čas než na hodinách na další stěně. V následné scéně v kanceláři je opět jiný čas na stolních hodinách a opět jiný na náramkových hodinkách Derekova (Edward Norton) bratra (Edward Furlong). (Pyron)
  • Natáčelo se od 17. března do 21. května 1998 v Kalifornii. (Varan)

Reklama

Reklama