Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Zatím nejosobnější projekt oscarového režiséra a scenáristy Alfonsa Cuaróna (Gravitace, Potomci lidí, Mexická jízda), film Roma, sleduje dívku Cleo (Yalitza Aparicio), která pracuje v domácnosti středostavovské rodiny ve čtvrti Roma v Mexico City. Jako v propracovaném psaníčku ženám, které ho vychovaly, vzpomíná Cuarón na vlastní dětství a vytváří živý a procítěný portrét domácích konfliktů a společenské hierarchie v politickém chaosu 70. let. (Netflix)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (372)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Unikát vyjadřující emoce primárně kamerou, namísto dialogů a hudby. Jedinečný režijní počin v nekompromisním černobílém provedení, nemainstreamový, s předlouhými kamerovými expozicemi i některými brilantně inscenovanými sekvencemi (porod). Óda na artovou filmařinu a nezpočet technických fines, avšak plnokrevné srdce tady tlouct až na výjimky neuslyšíte. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Roma je výborný film vynikajícího tvůrce, jemuž nedělá sebemenší problémy s každým dalším snímkem skočit do zcela odlišného žánru či alespoň tématu a stylu. Tentokrát Cuarón přináší (další) krásně nasnímané dílo, v němž precizně evokuje atmosféru Mexika 70. let a vypráví velmi lidský, ale na můj vkus možná až příliš řídký příběh jedné vcelku obyčejné rodiny a hlavně její služky a chůvy (v podstatě jediná postava, s níž se divák může identifikovat, ostatní mají mnohem méně prostoru). Některým scénám, hereckým výkonům neherců a technické stránce se nedá nic vyčíst, přirovnávání k neorealistickému stylu, popřípadě i československé nové vlně 60. let jsou velmi pochopitelná (viz angažování zmiňovaných neherců, zaměření se na každodenní život obyčejných lidí, absence klasického "velkého" příběhu), ale kvůli nikterak výjimečnému scénáři (který sice neměla ani Gravitace, ale zase měla jen 90 minut, ještě opojnější vizuál, úžasné finále a dodnes je jediným filmem svého druhu) mě jinak geniální a obdivuhodný Alfonso nesejmul tak jako svými (minimálně) dvěma předchozími filmy. 80 % ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

A zase ten Netflix, který v tomto případě dokazuje, že nehraje jenom na komerčně úspěšné tituly, ale s radostí realizuje sny režisérům, kteří si to prostě zaslouží. To, že Alfonso Cuarón je jeden z největších režisérů dekády, o tom není třeba dvakrát dlouze diskutovat. Roma, jak už kdekdo řekl, je jeho nejosobnější projekt a jeví se to hlavně tím, že 135 minut utíká velice pomalu, potichu, podle mě chvílemi lehce nezáživně...ale jelikož je vše tak obrazově geniální a odkazuje na nejlepší filmaře minulého století, nelze jeho film přejít bez povšimnutí. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Roma" sa na CSFD stal často spomínaným filmom posledné dni. Najmä z toho titulu, že veľa ľudí ho označovalo za jeden z najlepších filmov roku 2018. Ja som bol tiež zvedavý na to, čo sa pod týmto názvom ukrýva. A vďačne môžem povedať, že ma pán Alfonso Cuarón nesklamal a priniesol skutočne skvelý film, ktorý som si užil plným priehrštím a môžem skutočne oceniť. Úvod bol síce trošku zmätený a chvíľku mi trvalo zorientovať sa. Kto je kto? O čom to bude? Čo sa deje a podobne. No keď sa príbeh začne rozvetvovať, postupne to všetko začína dávať zmysel a jednotlivé kúsky puzzle zapadnú na miesto. Záverečných 30 alebo 35 minút ponúka pre mňa absolútne najsilnejšie momentky v celom filme, kde som prežíval ohromnú ľútosť a strach o to čo sa bude diať. Nebudem zachádzať do detailov, no mal som strach, že sa udeje niečo zlé. A mal som strach o všetky naše postavy. A je tu krásne vidieť ako sa môže malé nevinné bláznenie môže zmeniť na boj o holý život. Jedna postava sa tu ukáže ako skutočný hajzel a myslím si, že bude v mnohom potom aj zodpovedný za to, čo sa udeje neskôr vo filme. Tá čiernobiela tu pasuje krásne a celkovo má film skvelú atmosféru, ktorá ma nenudila. Vôbec som nemal pocit, že by ma film počas jeho dĺžky nudil a to je čo povedať. Takže musím aj ja vyjadriť svoju spokojnosť. Nemyslím si, že to bude môj najlepší film roku, ale aj tak ide o veľmi silné filmové dielo, ktoré potrebujem oceniť. Hodnotenie: A- ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Dlouho si nepamatuji, že bych od premiéry filmu slyšel ze všech stran takové neutuchající ódy. Zákonitě jsem tak očekával něco velkého a výjimečného, zvlášť když je autorem Alfonso Cuarón, jehož Potomci lidí jsou pro mě osobně jedním z nejlepších filmů historie. Roma tak zcela logicky zůstala poněkud za očekáváním, ač nemůžu říct, že by pro mě byla tak velkým zklamáním, jako pro řadu lidí okolo mě. Cuarón nevypráví příběh, naopak se snaží zachytit životní okamžiky a momenty a za pomoci několika pojících linek dává dohromady dílo, které je především o pocitech a emocích. Je cítit, jak moc osobním snímkem Roma pro Cuaróna je. V mnoha scénách díky tomu dokáže zachytit vše, co zachytit jde, jindy ho naopak citová zainteresovanost trochu podráží a dělá z Romy větší bizar art, než by se asi slušelo. V několika momentech jsem se i docela nudil, jindy jsem byl naopak stržen vizuální obratností a Cuarónovou schopností manipulace s předkamerovým prostorem. Událostí roku pro mě Roma rozhodně není, výjimečným filmem ale bezpochyby je a bude. 7/10 ()

Galerie (95)

Zajímavosti (17)

  • Jednotlivé scény filmu se natáčely v chronologickém pořadí. (radekgfx)
  • Celosvětová premiéra proběhla 30. srpna 2018 na Benátském filmovém festivalu. (Varan)
  • Herci neměli předem k dispozici scénář, jednotlivé repliky a informace o osudech svých postav se dozvídali postupně v průběhu natáčení. (radekgfx)

Související novinky

PF 2020

PF 2020

31.12.2019

Tak Le Mans ’66 nakonec v celkovém hodnocení uživatelů ČSFD.cz porazil i oceňovaného Jokera. Není to zas až tak překvapivé, jedná se přeci jen o pozitivnější film, a to máme rádi. Což dokazuje i… (více)

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Netflix už se připravuje na příští Oscary

Netflix už se připravuje na příští Oscary

12.09.2019

Loni to byl snímek Roma, letos pak bude Netflix zkoušet štěstí na Oscarech nejen s Irishmanem Martina Scorseseho, ale taky filmy Stevena Soderbergha (The Laundromat) či Noaha Baumbacha (Marriage… (více)

Kino Světozor slaví Patnáct let

Kino Světozor slaví Patnáct let

14.05.2019

Čeká vás velká nádhera a trochu i melancholie. Kino Světozor dostane občanku a oslaví to filmovou přehlídkou Patnáct. Během týdne od 24. do 30. května uvede 15 největších hitů i srdcovek týmu, který… (více)

Reklama

Reklama