Reklama

Reklama

Emocionálně působivý film vypráví příběh osamělého mladíka Cala (Dean) bojujícího o přízeň svého přísného otce (Raymond Massey) a oblíbenějšího bratra Arona (Richard Davalos). (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (219)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Jsou tam skvělé postavy, ale některé reakce Deanova bratra mi přišly trochu přehnané. Každopádně se na to hrozně dobře kouká a děj jsem dost hltal. Barva tomu určitě prospěla a líbila se mi i hudba. A samozřejmě musím vyzdvihnout herecký výkon Jamese Deana, je to sice klišé, ale on prostě hrát uměl. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Kto vie, ako by sa vyvíjala ďalej kariéra Jamesa Deana, keby ho nebola postihla tá nehoda. V  24 rokoch ponúkal také vyspelé herectvo, že pravdepodobne by sa stal najväčším hercom všetkých čias. Teda ak by sa nestihol upiť k smrti.  Z dnešného pohľadu to je už vlastne prehrávanie, ale vtedy to úplne zapadlo do filmového štýlu. A to je asi najväčšou ozdobou tohto filmu, pretože inak tie dve hodiny sú pomerne dejovo nudné. Je to dráma bez väčšej epiky, ale v druhej časti sa výrazne zlepší. Steinbeckova predloha je o niečo lepšia. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tohle je snímek, u něhož jsem si poprvé skutečně říkal, že James Dean byl skvělý herec a že je ho škoda. Vlastně je to film o tom, jak může také vypadat jedna nefunkční rodina a že to není jen tím, že jeden ze synů je rebel. Finále je hodně emotivní a dovede zasáhnout, ale překvapivě film zase až tak nedovede v dnešní době překvapit vývojem. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Och bože, americká kinematografie byla odjakživa posedlá vztahem otců a synů a "Na východ od ráje" je typickým představitelem těchto filmů. Odhlédnu-li od respektu k hereckému výkonu Jamese Deana v hlavní roli a dalším kvalitám tohoto klasického snímku, za sebe nemám problém prohlásit, že je tento film prostě jen... nesnesitelně nudný a ve svém výrazu až melodramaticky afektovaný. Obecně moc nemusím filmy z 50. let, všechny mi přijdou strašně stejné a beznadějně zaseklé v době svého vzniku, která je z nich cítit na sto honů. Třeba už jen ta příšerná hudba... Ne, toto skutečně není můj cup of tea. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

East of Eden silně připomíná filmy Douglase Sirka - neúnosně roztahané limonády technicolorových barev. Bohužel chybí Sirkovy podivné vedlejší postavy, díky kterým jeho dramata vyčnívají nad konkurenci. Zdá se, že popularita Kazanova nepříliš povedeného zpracováví Steinbeckovy knihy stojí jen na rebelské slávě Jamese Deana. A té já nerozumím. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (18)

  • Oscarová nominace Jamese Deana na sošku pro nejlepší mužský herecký výkon byla první posmrtná nominace v historii Oscarů. (Ruuzha)
  • Julie Harris původně do role Abry nechtěli obsadit, protože byla o deset let starší než její postava. (beyli)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno