Reklama

Reklama

Frigo na mašině

  • USA The General (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Buster Keaton, akrobat s kamennou tváří zvaný Frigo, ve svém nejslavnějším filmu, kde mu sekunduje stejnojmenná lokomotiva... (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (270)

Davered 

všechny recenze uživatele

Nesporným vrcholem Keatonovy tvorby je o tři roky starší Navigator, (žel v Česku méně známý) jenž je se "slavným" Frigem na mašině kvalitativně nesrovnatelný a jeho slavnější následovník z něj mnohé gagy kopíruje. Jediné čím je Frigo na mašině výjimečný je, pro němou grotesku zcela netradiční, "epická rozmáchlost", další klady se mi však hledají těžko... ()

Webb 

všechny recenze uživatele

[8/10] (Buster Keaton, United Artists) (Němý, čb. tónovaný /// Produkce: Buster Keaton, Joseph M. Schenck /// Scénář: Al Boasberg, Clyde Bruckman, Buster Keaton /// Kamera: Bert Haines, Devereaux Jennings /// Hudba: Robert Israel, William P. Perry) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Grotesky pre mňa predstavujú nevyčerpateľný zdroj filmového kúzla a originálnej zábavy. Buster Keaton nie je Charlie Chaplin. Ale rozhodne ho nemôžem považovať za niekoho menejcenného, hlavne preto, lebo Frigo na mašine je film, ktorý ma svižné tempo, krásne rozohrané scénky, plné rôznych kaskadérskych kúskov, ktoré jednoducho lahodia ľudskému oku. Buster Keaton zo svojim jediným výrazom je jednoducho nezabudnuteľný a to nehovorím o pamätných scénach ako scéna z delom alebo útek zo severu na juh. Všetko to do seba krásne zapadá. Je to akčné, je to vtipné, je tam romantika a hlavne s toho srší dobrodružstvo a sympatický hrdina. Film, ktorému síce môžem niečo vyčítať, ale nespravím tak. Užil som si ho a užijem si znova, čo je naozaj jediná vec o ktorej vôbec nepochybujem... ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Ke konci němé éry dosáhly filmy téměř dokonalosti, The General je toho jasným důkazem. Zvuková éra filmu téměř zlomila Busteru Keatonovi vaz, před začátkem konce se však vzepjal k neuvěřitelnému výkonu a stvořil jeden z nejslavnějších filmů, který byl kdy natočen (alespoň podle různých anket apod.). Autor je zde zcela na místě, Keaton se na filmu podílel coby producent, režisér, herec a scénárista. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Mnohokrát videný najslávnejší film Bustera Keatona. Nemá zmysel písať o ňom komentár. Poznať tento film je pre každého filmového diváka obdobné, ako povinné čítanie kedysi v škole. Rozdiel je akurát v tom, že do povinného čítania sa nám príliš nechcelo a do opakovaného sledovania Friga na mašine budú mať diváci chuť ešte hodne dlho. A o púhych 12 rokov uplynie stovka od jeho nakrútenia. O ktorom v súčasnosti nakrúcaných filmov to bude možné povedať. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (30)

  • V roce 1972 zorganizoval britský filmový časopis Sight & Sound velkou mezinárodní anketu, ve které měli filmoví historici a publicisté vyjmenovat 10 nejlepších filmů všech dob. Frigo na mašině obsadil 8. místo a byl v této anketě uveden jako nejlepší filmová komedie vůbec. (sud)
  • Americký filmový institut označil v roce 2007 Friga na mašině jako 18. nejlepší film všech dob. (Kulmon)
  • Buster Keaton (Johnnie) si na pyrotechnika zahrál při ranách z děla – první výstřel byl příliš silný a Buster málem přišel o prsty. Posléze ladil intenzitu kanonády dávkováním střelného prachu za pomoci pinzety. (classic)

Reklama

Reklama