Reklama

Reklama

Frigo na mašině

  • USA The General (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Buster Keaton, akrobat s kamennou tváří zvaný Frigo, ve svém nejslavnějším filmu, kde mu sekunduje stejnojmenná lokomotiva... (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (270)

Marze 

všechny recenze uživatele

Frigův vrcholný film. Dokonalé použití filmových technik, struktura filmu, záběry jak Frigo proplouvá nebezpečím, rychlý rytmus, příprava mizantscény...Frigo se snaží proplout nebezpečným světem a nic se mu nestane. To je také hlavní charakteristika jeho postavy. U Chaplina funguje citové propojení s diváky, ale u Keatona je to naopak odtažitost. Velkou roli u něj hraje střih. Je zde sice odcizující svět strojů, ale on se na rozdíl od tuláka Chaplina v něm snaží najít místo a na nový svět se adaptovat. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

[8/10] (Buster Keaton, United Artists) (Němý, čb. tónovaný /// Produkce: Buster Keaton, Joseph M. Schenck /// Scénář: Al Boasberg, Clyde Bruckman, Buster Keaton /// Kamera: Bert Haines, Devereaux Jennings /// Hudba: Robert Israel, William P. Perry) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

No moje asi prvni setkani s Busterem a ze by to byla nejaka slava, jak by se podle hodnoceni zdalo, se rict neda. Je sice fakt, ze nakej fanousek grotesek nejsem a jediny, co jsem sledoval trosku peclivejc, byly kdysi davno Laurel a Hardy, ale tenhle film mi proste kdovijak paradni neprisel. Musi se sice uznat, ze se Buster mraci ze vsech sil a na vlaku, kde se odehrava vetsina deje, lita jak opice a obcas udela nakou vtipnou scenku, vetsinou ze nekam spadne a podobne, jenze ja se u tohohle filmu parkrat maximalne tak pousmal a to je vsechno. Navic, co se tyce hudby, ta je misty fakt paradni, problem je, ze se dost casto opakuje a je stereotypni az skoro uspavaci a to vlastne plati i o samotnym filmu. Nicmene je tu jedna vec, kterou musim vyzdvihnout, bojovy pasaze vypadaj jak z nakyho historickyho velkofilmu. Celkove, ac natoceny pekne, bohuzel ne moc vtipny a misty nudny, za coz taky muze delka, nakejch 20 minut by stacilo, takze jen 3*. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Mnohokrát videný najslávnejší film Bustera Keatona. Nemá zmysel písať o ňom komentár. Poznať tento film je pre každého filmového diváka obdobné, ako povinné čítanie kedysi v škole. Rozdiel je akurát v tom, že do povinného čítania sa nám príliš nechcelo a do opakovaného sledovania Friga na mašine budú mať diváci chuť ešte hodne dlho. A o púhych 12 rokov uplynie stovka od jeho nakrútenia. O ktorom v súčasnosti nakrúcaných filmov to bude možné povedať. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

S ohledem na tehdejší filmařské možnosti a stáří filmu nemám jinou možnost než dát plný počet kulí, tedy hvězd. Opravdu brilantní výkon Bustera Keatona, který si s lokomotivou hrál jako kdyby nebyl na železném oři, ale v pohodlném autě, kdy si vyskočí, naskočí, na fleku zastaví. Film má spád, napětí a je fakt zábavný. Často jsem se obdivovala takové té nezranitelnosti hereckých představitelů, kdy padali nebo na ně něco padalo, všechno vypadalo tak realisticky a oni v mžiku byli na nohou a jakoby se nechumelilo, jelo se dál. To mám na grotesce ráda. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (30)

  • Časopis Premiere zařadil film v roce 2006 mezi 50 nejlepších komedií všech dob. (Kulmon)
  • Natáčelo se v Oregonu, a to z důvodu existence úzkorozchodných tratí, po nichž mohly jeho lokomotivy jezdit. Dvouměsíční pobyt, během nějž filmový štáb převezl na místo natáčení tři stroje a 18 vagónů, rekvizity a kulisy (z nich postavil filmové městečko Marietta), financoval producent Joseph M. Schenk částkou 400 000 amerických dolarů. (classic)
  • Do bojů ve filmu zapojil Buster Keaton asi 500 příslušníků oregonské národní gardy, kteří nejdříve postupovali zleva doprava v unionistických uniformách a poté zprava doleva v jižanských uniformách. (Duoscop)

Reklama

Reklama