Reklama

Reklama

Frigo na mašině

  • USA The General (více)
Trailer

Obsahy(1)

Buster Keaton, akrobat s kamennou tváří zvaný Frigo, ve svém nejslavnějším filmu, kde mu sekunduje stejnojmenná lokomotiva... (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (270)

Douglas 

všechny recenze uživatele

FRIGO NA MAŠINĚ je jedním z těch mistrovských děl, do nichž tvůrci vložili veškeré svoje ambice, schopnosti, peníze… a leckdy i budoucnost. Pro pochopení jeho významu je podstatné uvědomit si zvláštní paradox: Keaton tvořil bez detailních scenáristických příprav a jeho obrovskou kreativitu burcovaly především konkrétní problémy a výzvy, kterak se vyjevovaly během vzniku filmu. Současně ale patřil a patří mezi nejvíce perfekcionistické, důsledné a konceptuální filmaře americké kinematografie. ___ A právě FRIGO NA MAŠINĚ nejlépe demonstruje, jak marné je ho zaškatulkovat – jako režiséra i jako herce. Film má mnohem blíže k historickým velkofilmům a dobrodružným spektáklům než k dobovým komediím. Zároveň ale historické filmy přesahoval mírou pečlivosti při rekonstrukci konkrétní události americké občanské války a dobrodružné spektákly neokázalým stoicismem, s nímž inscenuje náročné kaskadérské kousky, opulentní sekvence s velkými stroji a davové scény snímané nevídanými šesti kamerami.  Současně jde však o vysoce konceptuální film, o umělecký experiment s vypravěčskou symetrií, s rozvíjením prvků v opakováních a variacích – jenž zas a znovu zcela inovativním způsobem využívá pronásledování jako schéma, které žene celý film kupředu na cestě tam a zase zpátky. ___  I tady ovšem můžeme vidět i konkrétnější kontinuitu v Keatonově práci, a sice zapojení centrálního dopravního prostředku coby scelujícího motivu provázejícího (nás) napříč sérií situací, leč s opačným akcentem. Kupříkladu ve filmu FRIGO VE ČLUNU používal lodě jako rozcestníku ke spoustě tzv. nemožných gagů v okouzlující demonstraci strašně vtipných věcí. Oproti tomu ve FRIGOVI NA MAŠINĚ využil lokomotivy jako rozcestníku ke komedii, která činí věci strašně vtipnými, aniž by přestala být působivým filmem o věcech, které jsou venkoncem především strašné. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tak lepší seznámení s Buster Keatonem jsem si snad nemohl ani přát. Buster Keaton se zde nezastaví. Leč film není vtipný, tak má naprosto úžasné tempo a je navíc podpořen překrásnou klasickou hudbou. Film je na úrovni Chaplina. Musím vytáhnout velmi pěkné 3*, protože tohle jsem prostě nečekal. Všechny vlakové scénky jsou naprosto skvělé. Zbytek znatelně zaostává. Něco mi říká, že se s Buster Keatonem určitě ještě rád potkám. ()

Reklama

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Boží! Buster Keaton aka Johnny Gray feat. lokomotiva. Naprosto úchvatná němá groteska, která mi nečekaně vyrazila dech. Věřte, že já nepatřím mezi fanoušky němého filmu (povětšinou z nich mám strach) ovšem Buster je, co se týče komediálnosti a mrštnosti, daleko předaleko před Chaplinem, takže palec nahoru (pro mě...)__ Na The General mě především zaujala monumentálnost některých scén. Například finální bojová scéna, kdy se vojácí brodí přes řeku a všude jsou vidět čoudy z děl, dojde vám, že Frigo na mašině vůbec nebyl levnou záležitostí (mašina padající z mostu je skvělá). Navíc Keatonovo komediálnímu talentu se prostě nejde nesmát. Nečekaných 95% a chci mít takový elán do života jako B.K. .... ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) ♥♥♥ Jsem si jistá, že jiné Busterovy filmy mám radši, ale tady má určitě nejdelší vlasy, a kdo jsem já, abych to aspoň nezmínila. Škoda, že bojuje za Jižany, a škoda, že jeho milá je taková pipina. Jinak k filmu chovám něžné city i proto, že to byl jeden z prvních inťouškých filmů, který jsem kdy viděla. (10. 9. 2022) ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Bájný Frigo. Film, nebojím se to říci, dle mého názoru vzkvétá. Zraje jako víno. Je to "pohádka" v dnešní době. Po zhlédnutí se lehce pousmějeme a přemýšlíme, jak se některé "efekty" točily před mnoha a mnoha lety. Nedávno jsem zjistil, že Frigo na mašině se řadí mezi nejdražší němé filmy. Ani se tomu nedivím. Ale stál za to. Pan Keaton nebyl herec, myslím, že si ani neuvědomoval, že hraje. Byla to osoba plná života. Měl jsem z něho pocit, že chce divákovi předvést nejlepší výkon. Povedlo se mu to. Výsledek opravdu stál za to. Velmi si cením tohoto snímku, který mám na VHS i DVD. Řadím tento "materiál" na nejvyšší pozice v mé "skromné" filmotéce. Nikdy na pana Friga nezapomenu. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (30)

  • V roce 1972 zorganizoval britský filmový časopis Sight & Sound velkou mezinárodní anketu, ve které měli filmoví historici a publicisté vyjmenovat 10 nejlepších filmů všech dob. Frigo na mašině obsadil 8. místo a byl v této anketě uveden jako nejlepší filmová komedie vůbec. (sud)
  • Příběh je založen na pravdivé události, která se udála během americké občanské války. (Kulmon)
  • Do bojů ve filmu zapojil Buster Keaton asi 500 příslušníků oregonské národní gardy, kteří nejdříve postupovali zleva doprava v unionistických uniformách a poté zprava doleva v jižanských uniformách. (Duoscop)

Reklama

Reklama