Reklama

Reklama

1922

Trailer

VOD (1)

Nebraský farmár Wilfred James (Thomas Jane) sa v roku 1922 rozhodne s pomocou svojho syna Henryho, čisto z finančných pohnútok, zniesť zo sveta manželku Arlette. Krátko po tom, čo spoločne jej zúbožené telo zakopú do starej studne, začne rančer čeliť desivým vidinám a podivným útokom agresívnych potkanov. Jeho život sa začne rúcať a Wilfred nadobudne dojem, že brutálne zavraždená manželka ho po smrti prenasleduje. (Karamanlis)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (137)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Když chce v roce 1922 vaše žena prodat vaší farmu a vzít vám vašeho syna, máte jedinou možnost - podříznout tu mrchu tím největším kuchyňským nožem, který v kredenci najdete. Holt tenkrát byla taková doba. I když já si teda myslím, že by to bývalo šlo i jinak, civilizovaněji... Třeba jí nejdřív něčím jebnout přes šišku a pak jí uškrtit, nebo tak nějak, prostě nenásilně, humánně. A nezasvinit si krví celou ložnici. Ale furt lepší než dneska - tahat do toho právníky a nechat tu bestii, aby se vám nakonec smála do ksichtu po tom, co vyhraje soud. Blbý ovšem je, když vám z tý řezničiny následně hrábne a vy si to začnete příliš vyčítat. Staří Heléni měli Erínye, Římani Fúrie, my zase máme svědomí. Takže jestli chcete někoho vodkráglovat, musíte na to mít vod přirození pajšl. A i když je Thomas Jane naprosto ukázkově omezenej a primitivní vidlák, na tohle prostě neměl náturu, natož jeho nekňubovitej synátor. A co se filmu týče - skoro je mi až líto toho, že je tak dobře zahranej, vizuálně hezkej, precizně natočenej a má celovečerně velkofilmovou a žádnou televizní formu (Netflix válí). Protože na tuhle Kingovu povídku by stačila hoďka něco a ty prachy a tvůrčí invence se mohly využít ke zpracování nějakýho jinýho, ještě o něco zajímavějšího příběhu. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V roku 2010 vyšla kniha "Bezhviezdna tma" (Full Dark, No Stars). Je to zbierka štyroch noviel, ktoré napísal americký spisovateľ Stephen King. Úvodná, v poradí prvá, nesie názov "1922". Podľa tejto zhruba stotridsať stranovej literárnej predlohy bol v produkcii spoločnosti Netflix natočený sto minútový film. Je to tragický príbeh o prekliatom farmárovi Wilfredovi Jamesovi, ktorý vďaka svojej chamtivosti a tvrdohlavosti zničí život svojej manželke, synovi a napokon i samému sebe. Režisér a scenárista Zak Hilditch sa verne pridržiaval Kingovej novely. Podarilo sa mu výborne vystihnúť ponurú atmosféru a psychológiu hlavných postáv. Technicky, aj filmársky je to výborne zvládnuté. Navyše herecký výkon, ktorý predviedol Thomas Jane je dychberúci. Tento dramatický existencionálny horror jednoznačne patrí medzi veľmi kvalitne spracované filmové adaptácie diel Stephena Kinga. ***** ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Vzácný úkaz, kdy je předloha tesknou ponurou příhodou ze starých časů, kdy nouze dovede chlapa prostých hodnot k zoufalému činu, po kterém se vše začne kazit - a adaptace je tesknou ponurou příhodou ze starých časů, kdy se stane přesně to samé. Snad za to může fakt, že je Kingova novela relativně krátká, ale všechny nezapomenutelné obrazy, které jsem ani po letech nedostal z hlavy, jsou tu v totožné síle jako na papíře. Čin, kráva, trubka, vize, ruka, prozření i finále. V obou médiích tak balada o nebraské farmě trpí jenom tím, že těží hlavně z atmosféry a po dějové stránce nikdy docela nepřekvapí. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

S Kingovými adaptacemi se letos roztrhl pytel a dnes je k mání další z jeho povídek, která mě sice na zadek neposadila, ale rozhodně je zajímavější než nedávná nuda Gerald´s Game. V Hlavní roli je můj oblíbenec Thomas Jane, který má po dlouhé době roli šitou na míru a bez něho by film definitivně ztratil kouzlo. Film se odehrává ve dvacátých letech kdesi na farmě uprostřed ničeho,což vytváří zajímavou atmosféru, ale hororových prvků zde bylo na můj vkus docela málo. Rozhodně zaujme intenzivní konspirační vražda v posteli a pár scén s krysama, kterých jsem očekával daleko více, ale bohužel se s nimi šetřilo, což je škoda, protože na povedený horor s krysama by jsme museli déle zavzpomínat. Jako Horor film příliš nezazáří, jako mysteriozní odvyprávěné drama se solidními hereckými výkony a slušnou kamerou už ano. Pomalejší tempo může být u někoho na škodu, já se překvapivě nenudil.65% ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Vcelku sympatický King. Dostal jsem přibližně to, co jsem očekával. Příběh je vcelku veselá záležitost. Mrcha žena chce chudáka vidláka muže připravit o jediné dvě věci, které jej činí mužem - o jeho pozemky a o syna. Jelikož se pánovi nepodaří se ženou vyjednat uspokojivé diplomatické podmínky, rozhodne se jednat nediplomatickou cestou - po vidlácku. Sympatická mi byla jižanská mluva i atmosféra. Něco mě k těmto končinám táhne, cítím z nich obrovskou pohodu, která zřejmě pramení ze zaběhnutého stereotypu a jednoduchosti tamního života - přes den makáte jako barevný, v noci osouložíte jako barevný (bohužel vlastnící nebarevnou výbavu) svoji ženu. Po čase vás vaše žena zaručeně přestane bavit, a tak začnete pít, aby vás bavit zase začala. Jakmile i tento zlepšovák přestane fungovat, tak máte v podstatě tři možnosti, pokud se vám podařilo vysoustružit pohlednou dceru, tak jste nejšťastnější farmář. Jinak musíte manželku nahradit rozličným druhem dobytka. V nejsmutnější případě se musíte uchýlit k většímu množství alkoholu. Konec odbočky ke krásám jihu. S filmem jsem spokojený. Krysy jsou dostatečně nemazlivým druhem hlodavců a jejich běsnění bylo dostatečně odpudivé. Příběh byl správně šílený a dokázal mě vtáhnout do děje. Pokud hledáte nenáročnou zábavu pro zpříjemnění večera, tak se nebojím tento snímek doporučit. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama