Reklama

Reklama

The Florida Project

  • Česko Florida Projekt (více)
Trailer 3

VOD (1)

Obsahy(1)

Nedaleko Disneylandu na Floridě stojí řada kdysi populárních pestrobarevných motelů. Okouzlující šestiletá Moonee (Brooklynn Prince) a její přátelé, kteří si naplno užívají léta, bydlí v jednom z nich. Radost ze svobody, potulování a neodolatelných kopečků zmrzliny nemá nudný a složitý svět dospělých šanci ohrozit. Co na tom, že její 22letá máma (Bria Vinaite) každý týden divoce shání peníze na činži a pozdními platbami dráždí starostlivého správce Bobbyho (Willem Dafoe). Je na čase seznámit se s novou sousedkou a naplánovat dalších pár průšvihů! Režisér Sean Baker přichází s neobyčejně silným snímkem, který se stal miláčkem kritiků i diváků ihned od svého uvedení na festivalu v Cannes. (Aerofilms)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (218)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Život mezi spodinou brán z převážně dětského pohledu. Děj jde vpřed velice volným tempem, ale není to jen nezávislácká onanie. Sean Baker ví co točí a velice umně vykresluje epizody z motelu. To vše navíc v líbivém vizuálu. Největší achievement je, že mě to po dvou hodinách "strávených" s těmi smrady nefalšovaně dojalo. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Neskutečně přesné herecké výkony, kdy nejen Willem Dafoe ukazuje, jak je skvělým hercem, ale především pak tváře, které neznáte a ani znát nemůžete. Dětští herci jsou výborní, ale stejně tomu filmu vládne Bria Vinaite, která je neskutečně přesná, nechutná a do jisté míry i politováníhodná. Skvěle vybrané osazenstvo, jež bylo dobře zrežírováno. ()

Reklama

major.warren 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že tento film mě neskutečně pobavil. Čekal jsme nějakou lehčí dramatickou komedii a vylezlo z toho fantasticky napsané drama, s neherci a dětmi v hlavních rolích, vizuální atraktivitou, plné barev a skvělého stylu točení. Jedna nominace na Oscara? Vážně? Rozhodně to je dost málo. Měli být minimálně tři nominace, za vedlejší mužskou roli pro Willema Dafoea plně souhlasím a ani moc nevím, jestli bych si vybral jeho nebo Sama Rockwella za Tři billboardy. Oba by si cenu zasloužili a Dafoe přeci jen už dvě šance ztratil. Dále měl být nominován za původní scénář a hlavní herečku pro dětskou ne-herečku, herečku Brooklynn Prince za roli Moonee. Stejně tak vynikající výkony předvedla Bria Vinaite v roli matky Halley a samozřejmě ostatní děti a herci. Willem Dafoe v roli Bobbyho to patřičně osladil. Tak lidské ztvárnění postavy jsme už dlouho neviděl. Sean Baker ještě natočí filmy, to se budeme divit a musím říct, že sem i líbí i styl jeho režie. Umístit film do prostředí Floridy, Disneylandu, fialového motelu a dětí z asociálních rodin je fantastická kombinace, která pod jeho vedením skvěle funguje a vzájemně ladí. Výprava a kostýmy byli moc hezké. Líbí se mi, že se točilo přímo v tomto motelu, který opravdu na Floridě stojí. Příběh dětí, které si rodinné trable řeší po svém, chudé matky shánějící peníze všemi způsoby a dobrosrdečného správce motelu možná jednou vejde do dějin kinematografie. I výběr hudby byl krásný. Píseň ze začátku byla moc hezká. Ze všech scén je pro mě nejlepší scéna, kdy do pokoje přijede sociálka s policií, Moonee uteče k Jancey a záběr se mění na záběr z Iphonu, začne hrát akční hudba, holky se chytí za ruce a běží do Disneylandu. U mě to nejlepší hodnocení. 85%. Pro mě jeden z nejlepších filmů uplynulého roku. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

„Through the eyes of a child, the world seems magical“ je věta, kterou končil celovečerní South Park a která je vlastně nejdoslovnější a nejpřiléhavější popisek i k The Florida Project. Téměř žádná narativní struktura, jen záměrná repetitivní každodennost šmrncnutá dětskou rozjíveností, kde v pozadí nepříjemně bzučí pocit, že výlet na kraví safari a narozeniny s ohňostrojem jsou jen střípky celku kráčejícího jasně špatným směrem. The Florida Project není snímkem jednoho tématu a přes všechno smutný, je to hlavně krásný kousek o dětství. Nemám nejmenší problém na něj v kontextu celýho filmovýho roku 2017 plácnout nálepku „nejlepší“ a postavit ho tak záměrně hned vedle Zvjagincevových Nemilovaných, kam jsem tu nálepku dal taky. The Florida Project a Nemilované lze vnímat jako antiteze. Jako dva zcela odlišné pohledy na více než těžký a nejtěžší dětství. Zatímco ruský kus kráčí velmi pomalu a pracuje především s osudovostí a dusivou atmosférou, překypuje Florida energií, svěžestí, lehkostí a radostí. Platí již deklarované, je to hlavně krásná věc. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Strasti a radosti radových Floriďanov z fialovej bytovky/motelu odniekiaľ od Orlanda. Od Tangerine veľký krok vpred, vďaka fantasticky pojatému vnímaniu života očami detí. Nejde iba o hravosť, ktorú vnášajú do portrétu neľahkého bytia sociálne slabších dospelákov, ide predovšetkým o schopnosť režiséra tak presne a zladene precítiť pestrofarebnú poetiku života dvoch emocionálne rozdielnych svetov. Tu by sa mali rozdávať herecké nominácie: Výborný Willem Dafoe ako starostlivý manažer budovy; prekvapujúca neherečka Bria Vinaite ako problémová matka, a obzvlášť malá Brooklynn Prince ako hlavná detská postava! Jej slzy sú vyvrcholením filmu a najsilnejším momentom detského herectva za dlhú dobu (od Shyamalanovho Osmenta?). Úplný záver vnímajte ako metaforu - prázdninová Florida s jej krásnymi plážami a zábavnými parkami je pre americké deti raj na zemi. Osobito a krásne natočený film s veľkým, divoko tlčúcim srdcom. Zvažoval som piatu hviezdu. ()

Galerie (75)

Zajímavosti (9)

  • Scény, kde Halley (Bria Vinaite) s Moonee (Brooklynn Prince) prodávají parfémy, byly z velké části improvizovány. Lidi, které oslovují, jsou skuteční kolemjdoucí. (Minimie)
  • Bria Vinaite se herečkou stala tak, že ji režisér Sean Baker oslovil na sociální síti Instagram a nabídl jí spolupráci na filmu. Halley je tak její úplně první rolí v životě. (Minimie)

Související novinky

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama