Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Romantický a zároveň ironický příběh hastrmana alias barona de Caus (Karel Dobrý), jehož láska k venkovské dívce Katynce (Simona Zmrzlá) naplňuje netušeným štěstím i stravující vášní. Baron se vrací se svým sluhou (Jiří Lábus) z cest po světě, aby obnovil rybníky na svém panství. Jakožto moderní a osvícený člověk se životu místních vymyká. Středem jeho zájmu se stane nespoutaná a výjimečná rychtářova (David Novotný) dcera Katynka revoltující proti autoritám vášnivým uctíváním přírody a pohanských rituálů. Inteligentní a krásnou dívkou jsou okouzleni všichni, i učitel Voves (Jiří Maryško) a farář Fidelius (Jan Kolařík). Čím více se Katynka hastrmanovi přibližuje, tím více v něm rostou pochybnosti, zda jako člověk ve zvířeti a zvíře v člověku tentokrát obstojí. (Cinemart)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (422)

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Navzdory některým chybám, které ve filmu jsou - je přece jenom znát, že jakkoli je Havelka velmi nadaný člověk, byl to pro něj filmový debut, tempo je zbytečně líné a místy herecky divadelní -, ve mně Hastrman zanechal poměrně hlubokou stopu. Jednak proto, že na zdejší poměry je to film ojedinělý, i když ne tolik výjimečný, jak se mnozí tváří: na téma vnitřních běsů v člověku, personifikovaných do postav strašidel, tu vznikl jen před dvěma lety hodně povedený a taky hodně podceněný snímek Polednice. Taky proto, že orámování českým folklorem je skvělý nápad, každá z jednotlivých kapitol je zakončena odpovídající pointou a tenhle (malinko idealizovaný) náhled na český venkov počátku 19. století se fakt povedl. Hodně mě bavily i jednotlivé postavy, ať už komické figurky jako Jiří Lábus, nejednoznačné jako Jiří Maryško či Jan Kolařík coby podivnej farář, anebo mnohovrstevnatá hlavní dvojice Karel Dobrý a Simona Zmrzlá, na niž se jednak skvěle kouká, jednak hraje výborně a je dobře napsaná. Ve filmu rochu zaniká ekologický apel, vyjádřený v epilogu, ale vynahrazuje ho "láska k obyčejnosti země" v průběhu děje. Byť tedy rozhodně nejde o dokonalé dílo, mám velkou chuť ho hodnotit vysoko, protože zdaleka není prvoplánově líbivé, ale je působivé a svým způsobem hypnotické. Po letošních českých sračkách konečně film naší kinematografie, na nějž se dá koukat. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl, ale vem to nešť. Kniha je kniha, film je film a každý z nich musí fungovat jako samostatná jednotka. Ondřej Havelka je vskutku renesanční osobnost, avšak v oblasti filmové režie je takřka začátečník. Díky tomu má film své nesporné plusy a mínusy. Bezesporu se mu podařilo vytvořit parádní atmosféru, která jakoby vypadla z Erbenovy Kytice, výtvarná stránka je parádní a kdykoli se začne zpívat, hrát či tančit, zážitek je maximální. Herecké obsazení je rovněž bezchybné - Karel Dobrý je ďábel, Simona Zmrzlá nádherná a Jan Kolařík zahrál rovněž perfektně. S vyprávění příběhu už je to mnohem horší. Baronovo tajemství se divákovi odhalí příliš brzo, postupem času toho příběh nabízí míň a míň a konec, potažmo závěrečných 20 minut působí jak z jiného filmu. Možná jsem čekal víc, ale navzdory nedostatkům jde o zajímavý thriller a rovněž v rámci současné české kinematografie patří k tomu výrazně lepšímu. 60%. ()

Reklama

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Hastrman na mňa pôsobil epizodicky. A nielen kvôli deleniu na kapitoly. Prišlo mi, že každá zaujímavá situácia skončila skôr než by sa v nej režisér trochu autorsky odviazal. Čo je moja najväčšia výhrada. A najväčšie plus bude kadencia týchto zaujímavých scén a motívov. Našlo sa ich dosť, či už v zmysle záhady, vzrušenia alebo priamo strašenia. Knihu som nečítal, ale Havelka akoby sa na nej bál pokrčiť jedinú stranu. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Česká slovesnosť podporená spievanými veršami, živočíšna provokatívnosť mladej dedinčanky a utiahnutosť zatrateného muža, ktorý si uvedomuje svoju tragiku - to sú hlavné atribúty filmového debutu Ondřeja Havelku. Príbeh lásky je zabalený v čarokrásnom prostredí jazier a močiarov, kamera si ich náramne užíva, taktiež šikmé slnečné svetlo dodáva filmu príjemné teplo také kontrastné voči mnohým dramatickým scénam. Herecké obsadenie je na jedničku. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Vizuálně překrásné, herecky přesné, což s ohledem na silné obsazení lze očekávat, obsahově naopak velmi slabé. Napoprvé jsem vydržel nanejvýš deset minut a zaslouženě jsem celou stopáž prospal, napodruhé jsem musel spánek celou dobu přemáhat. U mě filmy bez děje v drtivé většině případů moc šancí nemají, umělecké kvality Hastrmana tím nijak nepopírám, proto také nedám dvě hvězdičky. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (21)

  • Film se natáčel na Stvolíneckých rybnících na Českolipsku a ve skanzenu v Kouřimi. Dále byly využity lokace zámku Jezeří a vodního mlýnu Štampach v obci Střemy nedaleko Mělníku. (Yardak)
  • Pro Karla Dobrého je role charismatického vodníka první hlavní role celovečerního snímku. [Zdroj: Česká televize.cz] (ČSFD)
  • Rybník, na kterém se Hastrman natáčel, se nachází nedaleko obce Holany. Za ním v pozadí je jeden z vrcholů Ralské pahorkatiny – Vlhošť. [Zdroj: Filmovamista.cz] (Wladi.mir)

Související novinky

26. Český lev – výsledky

26. Český lev – výsledky

23.03.2019

Letošní 26. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer plný největších hvězd českého filmu moderoval herec Václav Kopta, a to poprvé pod… (více)

26. Český lev – Nominace

26. Český lev – Nominace

22.01.2019

Česká filmová a televizní akademie oznámila své nominace pro 26. ročník Českých lvů a mezi největší favority se tak zařadil snímek Toman s Jiřím Macháčkem, který získal celkem 13 nominací. Hned za… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

17.04.2018

Jubilejní dvacátý ročník mezinárodní filmové přehlídky Kino na hranici, která se pravidelně koná v Českém Těšíně a polském Cieszynie, se blíží. Letos se uskuteční od 27. dubna do 3. května 2018.… (více)

Reklama

Reklama