Reklama

Reklama

Svět podle Putina

(seriál)
  • USA The Putin Interviews
TV spot 4

Obsahy(1)

Nahlédněte do světa i mysli kontroverzního ruského prezidenta Vladimíra Putina očima oceňovaného filmaře Olivera Stonea... (TV Prima)

Videa (4)

TV spot 4

Recenze (143)

Zeck odpad!

všechny recenze uživatele

Pokud Stone dělal dokumentární sérii v podobě subjektivního pohledu na historii USA, kterou dával do osobitého a velmi kritického kontextu, bylo to velmi relevantní a působivé, protože v něčem přinesl skutečně zajímavé poznatky a pohledy, ač s ním člověk nemusel úplně ve všem souhlasit. Bohužel, čím více Stone stárne, tím více se z něj stává nesoudný blbec, který ve jménu své celoživotní nasranosti na celou Ameriku a především její politiku (vše vychází z jeho otřesných zážitků z Vietnamu, což do značné míry přenesl do Čety) zoufale hledá všechny možné ideologické, ekonomické a vojenské oponenty USA a projektuje si do nich ryzí pravdu, protože jeho vláda mu celý život "lže". Chavez, Castro a teď Putin, kdyby ještě žil Stalin a utrousil něco na účet USA, možná i s ním by se senilní Oliver přijel vyfotit a potřást rukou. Díky tomuto zkreslenému vnímání reality pak vymlaskne tuto tendenční agitku, ve které dává prostor regulérnímu diktátorovi, kterému v zemi záhadně mizí opozice ve vězení nebo tři metry pod zemí a léta mu tam řádí sériový vrah nezávislých novinářů, aby si odžvanil ty své pečlivě naučené fráze, které přesně zapůsobí na ty stejné imbecily, kteří čtou Sputnik, hltají Aeronet a prokládají to Parlamentními listy, ale to je asi tak všechno, k čemu toto "interview" a sebepropagace diktátora Putina bude. Chybí zde především profesionální novinář, který by vyžadoval striktní odpovědi a konfrontoval hosta s tvrdými fakty. Ne submisivní blbec a fanoušek toho samého člověka, kterého "drsně" zpovídá otázkami, které mu tři měsíce předem zaslal spolu se smlouvou. Škoda, že ZOOM ve jménu sledovanosti rozšiřuje tuhle agitku, zvláště v ČR, která je vysoce kontaminovaná kremelskou propagandou, je to vysloveně nerozumné až debilní. Napsal bych, ať si udělá každý názor sám, ale tento dokument slouží pouze k vytvoření jednoho názoru, protože Stone Putina ještě uboze vtíraně doplňuje v odpovědích na stejné otázky, které sám položil, aby konečný výsledek vrhal co nejlepší světlo na jeho modlu. Přitom to byla unikátní příležitost jak Putina ogrilovat, stačilo třeba pozvat i významné ruské opoziční hlasy z exilu, případně s nimi dotočit nějaké krátké vyjádření k alespoň některým lžím, které tam Putin bezostyšně vypouští z huby, ale to by pak Vláďa na natáčení nekývl, protože je všechno, jenom ne naivní blbec jako Stone. Celou tuto jednostrannou agitaci nejlépe vystihl ruský komentátor BBC, který prohlásil, že celý pořad působí dojmem jako kdyby pro Russia Today (ruská státní propaganda pro zahraničí, vysílaná v angličtině) pracoval i samotný Oliver Stone a ne pouze jeho syn Sean. Člověk, který během libovolných deseti minut otázek a frází nepozná o čem tento pořad je, za jakým účelem byl stvořen a o co Stoneovi šlo především, má hodně nízko položenou laťku v chápání souvislostí a proto by se ve vlastním zájmu o mezinárodní politiku zajímat ani neměl. ()

Spacecore 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě velice rozporuplný dokument, pro mě určitě o to víc, že jsem Ukrajinec narozený v Donbasu. A tím, že jsem to napsal musím i zdůraznit, že nejsem na žádné straně konfilktu, protože jsou obě špatné. Tedy vlády, ne lidé, co zbytečně umírají. Každopádně celá válka mě přivedla ke zkoumání ruské historie a čtu si různé věci. Dal jsem si i tento dokument abych lépe porozuměl Putinovi. Určitě to účel splnilo. Celý dokument má každopádně vysokou hodnotu. Byť je značně agitační a jednosměrný (až teda na pár čestných výjmek hlavně na konci čtvrtého dílu, který působí o to trefněji ve světle současných událostí). Jeho hodnotou je to, že nejde o výblitek z aeronetu, ale o skutečně alternativní pohled. Přední americký režisér putoval do Ruska za Putinem a natočil s nim hromadu rozhovorů. Dvě kapacity -ne v nutně střetu- ale minimálně v nějakém dialogu vám musí stačit na udělání si obrázku. Nemusíte fandit Putinovi, ani nenávidět USA, abyste si z tohoto dokumentu vzali cenný pohled z jiného úhlu. Samozřejmě Putin říká lži. Je také narcistický a samolibý. Jenže i charismatický, inteligentní a možná nejlepší vůdce jakého Rusko za tisíce let mělo (samozřejmě ta konkurence nebyla kdovíjaká) a jako správný ruský vůdce naplnil svůj osud a dovršil svoje vládnutí naprosto příšernou válkou na Ukrajině. Zkrátka ale ať si myslíme o dotyčných cokoliv, kdyby podobný dokument existoval o Stalinovi, Leninovi, nebo Hitlerovi, rád bych se podíval. A myslím, že by takové dokumenty měly vznikat napříč vládami a politiky. A v tom je jeho síla. Takže vlastně ani nevím jak hodnotit, se zaujetím jsem sledoval celou dobu po čtyři hodiny a myslím si, že Putin je zmrd, stejně tak je ale svinská i americká vláda a Stone je příliš veden svojí (oprávněnou) nenávistí k US gouvermentu. Takže nevím.. čtyři? Čtyřka asi bude adekvátní. ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Vladimír Putin je jeden z nejvýznamnějších politiků poslední dekády. A nejen kvůli obtížné čitelnosti ruského prezidenta, se o jeho skutečném pohledu na svět moc neví. Zdálo by se, že Rusko nemá Západu co nabídnout. Rusko sice může a bude vyvážet ideologii konzervativní politiky zaměřené na rodinu a tradiční hodnoty. Ovšem to je jen chiméra. Ruská společnost je propastně vzdálená ideálu k němuž se upíná evropská pravice. V zemí bují obchod s drogami, korupce a zřejmě nevymýtitelný šlendrián. I přes velké pokroky v růstu porodnosti vypadá demografická situace stále špatně. Co ovšem Rusko nabídnout může, je styl politiky orientované na zájmy lidí, s jasnou vizi budoucnosti a s vůli k jejímu provedení. Tedy přesně to, co se evropským politikům nedostává. Ti se této hrozbě brání jednoduše, odsoudí ji jako nebezpečný populismus. Ovšem to je jen odmítnutí poptávky, tu potom naplní někdo jiný. Má tedy smysl poslechnout si názory Vladimíra Putina? Už kvůli jeho významu pro světovou politiku určitě má. Má smysl si je poslechnout v tomhle dokumentu? Ne tak docela. Oliver Stone má svůj názor jasně daný. Nepodrobuje odpovědi kritickému myšlení, jen přejímá co slyší a souhlasně přikyvuje. Kdo je zvyklý na články českých novinářů hlásající neotřesitelnou pravdu - zdravím Oldřicha Mánerta, ten jeho dokument snese. Berte ho jako Palatovy články, nebo Votápkův seriál na téma "Nenávidím Rusko", jen ideově otočený. A nebo si o tématu přečtěte dobrou knihu. To je taková, která Vám neřekne co si máte myslet. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, jak se vůbec dá tohle Stoneovo dílo hodnotit. Obsahu rozhodně víc odpovídá český název Svět Podle Putina, protože Oliver Stone se v podstatě vydal za Vladimirem Vladimirovičem proto, aby mu dal možnost prezentovat "západnímu" publiku jeho náhled na světovou politiku, ne proto, aby s ním vedl nějaké zasvěcené disputace nebo nedej bože argumentačně hodnotnou diskusi. Kdybych chtěl být hnusný (a "vtipný"), řekl bych, že je to skoro na úrovni rafinovaných rozhovorů Alex Mynářové s "hradní elitou". Ale ono to tak úplně není. Stone udělal to, co udělat chtěl. Sám v poslední části říká, že doufá, že přispěje porozumění a míru ve světě. A že počítá s tím, že - jak krásně lidově jadrně vravia bratia Slováci - za to dostane "riadne ppc":) Jestli opravdu naivně věří, že v Rusku skutečně neexistuje diskriminace gayů, že v Rusku naopak existuje svobodná politická soutěž a média, nebo že Krym a další operace, kterých se rozhodně žádní ruští vojáci ani technika neúčastnili (a když, tak jen v osobním volnu;)), byly jen obranou míru před imperialistickými štváči, toť otázka. Faktem je, že Stone po celou dobu zachovává přátelský tón a usmívá se, ať už mu ruský prezident odpovídá cokoliv. Třeba i když dává naprosto vyhýbavou odpověď nebo reaguje "bonmotem" z ranku českého prezidentství. To všechno je pravda. Ale také je pravda, že je to rozhodně unikátní projekt, a že USA skutečně nejsou skupina skautíků mající za cíl blaho všeho lidstva (jen o tom není příliš populární mluvit). To a prospěšnost ruské (nebo čínské nebo íránské nebo venezuelské, whatever) politiky v globálním měřítku je nicméně na dlouhé debaty, a jde navíc o něco zcela jiného, než je otázka dodržování lidských práv uvnitř Ruska, do čehož nám zase vstupuje naše ovlivněnost vlastními dějinami a tradicemi. Ale to už jsme na nějaké metaúrovni, u práva vměšovat se, respektu k odlišné politické tradici (kterou také lze interpretovat různě, podle toho, od jaké doby chceme tu tradici sledovat) apod. Takže podle toho, jaký úhel pohledu si zvolíte, jde tento výsek z údajně asi 35 hodin rozhovorů, hodnotit naprosto různě. "Skupina Prima" nebo kdo to je, má rozhodně body za odvahu něco takového pustit u nás do televize. Asi je to ale lepší, než kdyby se k lizu dostala TV Barrandov, a doprovodila každý díl panelovou diskusí s "odborníky". Moderovala by to celé samozřejmě paní Mynářová, možná v tandemu s Liborem Boučkem:) To už sem ale samozřejmě nepatří. Takže hodnotím 80%. Proč? Jak jsem už psal, je to velmi relativní. Tak třeba proto, že se mi u toho výborně žehlilo:) Číst nebo pracovat se u toho bohužel díky střídání angličtiny a ruštiny dost dobře nedá (pokud neovládáte na slušné úrovni oba tyto jazyky;)). ()

alisa.upir 

všechny recenze uživatele

Dokument je ukázkovou prací, po které si fakt řeknete, že i když třeba v některých věcech s Putinem nesouhlasíte, tak rozhodně mu rozumíte. Kdokoliv, kdo si myslí, že po staletích, kdy v čele Ruska stál jeden silný vůdce, tohle můžete nasilno nahradit demokracií ve stylu západních zemí, je úplně mimo. Podívejte se, jak krásně třeba jen u nás komunismus ze dne na den vymizel a lidi ho v hlavách najednou vůbec nemaj (pro lidi co nechápou - to bylo myšleno ironicky). Ano, Rusko rozhodně není stoprocentně svobodná země, ale je o 1000% svobodnější, než bývalo. Pokud chcete hodnotit jakoukoliv zemi, zejména v Euroasii, musíte se dívat nejdřív aspoň 500 let do historie, porozumět jí a teprve na základě toho si udělat názor. Rozhodně určitě všechno v Putinově životě nebylo tak krásné a růžové jak říká, na druhou stranu si myslím, že je jeden z mála lidí v čele jakékoliv dnešní země, který opravdu myslí dopředu a na to, jak to asi bude vypadat za 25, 50 let. Hodně tomu přispívá, že v čele země je už tak dlouho, někomu se to líbit nemusí, ale na druhou stranu podívejte se, jak to vypadá, když se představitelé země mění každé 4-5 let. Navíc se opravdu snaží mít nějaký právní rámec, a ten dodržovat - narozdíl od kolegů ze západu, kteří opravdu zákony mají jen pro srandu. Jeden příklad za všechny (na kterém je i vídět, jak stejně lidi slyšej jenom to, co chtějí slyšet) vzhledem k tomu, jak je Rusko tradicionalistická země, mají zakázanou propagaci homosexuality mířenou na děti mladší 18 let. Pak už si dělejte co chcete. Jo, ta propagace na tuhle věkovou skupinu je prostě ošemetná, takže rozhodně se to dá našroubovat skoro na každou veřejnou akci, takže prostě si tam nemůžete moc nikde vykračovat a svým dildovým růžovým vrtulníkem oblažovat každého v okolí, ale každá země má prostě nějaké zvyklosti a nemůžete si všude nakráčet jak Američani a na všechny tlačit svoje představy o životě. Za mě prostě výbornej dokument, a kdyby se lidi naučili víc přemejšlet a míň poslouchat kolenem, bylo by na tomhle světě radostněji. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (4)

  • Režisér Oliver Stone viedol interview s prezidentom Vladimírom Putinom v období dvoch rokov na rôznych miestach akými sú Kremeľ, Soči, alebo Putinova rezidencia v Moskve.
    (DrSKusa)

Reklama

Reklama