Reklama

Reklama

Jak básníkům chutná život

  • angličtina How Poets Are Enjoying Their Lives (více)
TV spot
Československo, 1987, 102 min

Režie:

Dušan Klein

Kamera:

Josef Vaniš

Hudba:

Zdeněk Marat

Hrají:

Pavel Kříž, David Matásek, Eva Vejmělková, Jana Hlaváčová, Rudolf Hrušínský, Míla Myslíková, Joseph Dielle, Karel Roden, Václav Svoboda, Tomáš Töpfer (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Po úspěšné promoci se čerstvý doktor Štěpán Šafránek vrací do rodného města, aby, vybaven znalostmi a maminčinými radami, nastoupil v místní nemocnici na internu. Úsměvná studentská léta skončila a Štěpán se seznamuje s novým životem a prostředím. S přísnou primářkou, záletným kolegou Sahulákem, kolegyní Tupou i nevrlou uklízečkou. Podaří se mu rozzuřit primářku, když k její prominentní pacientce přidělí na perfektně vybavený dvoulůžkový pokoj paní Hubáčkovou. Na druhou stranu se ovšem díky tomu seznámí s její půvabnou dcerou Alenkou. Což je sice hezké, ale draze zaplacené. Pro své postoje a zásady totiž brzy narazí a je při nejbližší příležitosti přeložen na místo venkovského obvodního lékaře do Bezdíkova. Tady se musí v malé ordinaci s kamny na uhlí a výřečnou zdravotní sestrou Toničkou vypořádat nejen se zástupy čekatelů na razítka a různá potvrzení, ale také s odpoledními návštěvami u pacientů. A opět se setká s Alenkou, která žije na místním zámku s rodiči, kteří tu pracují jako kasteláni. Když v televizi zahlédne bývalého spolužáka a spolubydlícího Mirečka, nyní delegáta mezinárodní zdravotnické organizace, spojí se s dalšími spolužáky Venošem, Honzou a Vendulkou a společně ho unesou na flám do Venošova sklípku. Stále více času však Štěpán věnuje Alence, které začne říkat Píšťalka. Zamiluje se do ní, přestože je zasnoubená s přízemním učitelem Hájkem, který má život naplánovaný do nejmenších podrobností. Nakonec dá Píšťalka Štěpánovi přednost před Hájkem, i když než se tak stane, musí překonat ještě spoustu překážek. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (280)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

(2x) ♫ V tom, už jsi, hochu, zkrátka v tom... aneb "když nemůžeš, tak nemusíš!" Třetí pokračování populární série o Básnících přineslo humorný pohled do světa začínajícího lékaře, který v novém prostředí vedle nových lidí potkává i své staré známé. Dle mého názoru si film o osudech bývalých spolužáků súspěšně udržel úroveň dílu předešlého a laťku ještě pozvedl přítomností hořkých chvil vedle humoru z každodenního života... aneb ,,když lékař filozofuje, je to beznadějné, a když filozof léčí, je to katastrofa". Z nových tváří této série v nezapomenutelných vedlejších rolích upoutala Jana Hlaváčová, která v roli sestřičky Toničky předvedla nebývale komický talent (,,...jako když pan Haničinec v televizi předvádí infarkt, dží se za srdce a vzdýchá: rychle vůz, umírám, umírám!" :o)) a ve vážnější rovině Rudolf Hrušínský coby zámecký malíř Hubáček (,,Já maluju jen zámek... já si maluju, co chci a jak chci... já maluju jenom když mám deprese."). Skvěle pobavila i bujará oslava v moravském vinním sklípku, okouzlila krásná Eva Vejmělková a docela zamrazilo z náhlého přesunutí do dramatu (nejvíc to podtrhla asi scéna s převážením nemocného profesora v podání Josefa Somra do sanitky uprostřed studené, zasněžené krajiny). Výborný film, který v lehkých narážkách již reflektuje dobu rozjíždějící se perestrojky, na což pak Dušan Klein skvěle navázal v dalších dvou (tragi)komediích v roce 1988 a 89. (90%) ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak a jsme v prdeli i s ambulancí. Trojka je jednoznačně můj nejoblíbenější díl. Kromě toho, že jsem se asi nejvíc pobavil, tak mi přišel ten film i hodně ze života, kdy mladický nadšení naráží na drsnou realitu. Jedná se asi o nejvíc nahláškovanej díl i když zase třeba oproti dvojce už jsou tady ty básničky takový nijaký, ale tak zase já nejsem žádnej poeta já se chci u komedie hlavně pobavit a odreagovat. Pak bude možná následovat první dítě, auto a dovolená v Jugoslávii a pak už jenom samá pozitiva a životní jistoty.80% ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

I třetím pokračováním si "Básníci" udrželi velmi dobrou úroveň. S novým prostředím přichází i jiný druh humoru. První dva díly byly studentské svižné komedie, kdežto zde je spolu s romantikou, která zůstala, místy hořký humor i tragika. Eva Vejmělková alias Píšťalka je asi nejhezčí ze všech Štěpánových holek. Z humorných scén se mi nejvíce líbila scéna v moravském sklípku. Dušan Klein a jeho scénáristická a herecká parta nás opět příjemně pohladili po duši. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Naznačovaný mierny pokles kvality sa dostavil aj z mojej strany. Ale naozaj len mierny, takže trilógiovskí básnici majú ešte skvelú formu, ale týmto putovaním a predieraním sa v mladom živote mohla táto púť kľudne skončiť a myslím, že by sa nikto nenahneval. A to je pomerne prekvapenie, pretože dosadením toľkých osobností v roličkách s toľkým potenciálom sa toho dalo čakať oveľa viac. Ale bude to asi tou stratou poetickosti. 70%. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Štěpán Šafránků a spol. udělali státnice, odpromovali a hurá pravou nohou do života. Což v kontextu této ucelené trilogie dává význam, že se básníci vymotali ze školních lavic. Na druhou stranu už to tu stojí jen na samotném Šafránkovi, jelikož Kendy, Vendulka utěšitelka, Venoš z Kyjova či Mireček dostali málo prostoru. S tím odchází i humor, kterým se první dva díly tak vyznačovaly, a proto už kvalita básníků začíná klesat. Štěpán už ani tolik nepíše básně, naopak poznává život ve špitále a poté převážně coby obvoďák v Bezdíkově, kde to vypadá, že je to pouze jen o razítkách. [21861. hodnocení, 252 komentář, 73%] ()

Galerie (11)

Zajímavosti (23)

  • Původně se měl film jmenovat Jak básníkům voní život. Konečný název dostal až po připomínce Františka Filipovského. (Fenk)
  • V čase 01:02:41 zazní věta: „Když v roce 1771 projížděl za své druhé návštěvy Čech a Moravy císař Josef II. krajem, zastavil se i zde v Bezdíkově u hraběte Matyáše a okouzlen zdejší krajinou, rozhodl se zde přenocovat.“ Jen v roce 1771 byla císařovna Marie Terezie, Josef II. se stal císařem až v roce 1780. (budivoj)
  • Maminka Štěpána má na posteli v nemocnici rok narození 1936, Míla Myslíková její představitelka se narodila v roce 1933. (gug)

Reklama

Reklama