Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Je parný duben roku 1993 a nedaleko malého města Waco v texaské pustině dojde k jednomu z největších masakrů v novodobé americké historii, kde na jedné straně stála samotná vláda Spojených států a na straně druhé náboženská sekta připravená bránit své hodnoty. Seriál mapuje tuto tragickou skutečnou událost i to, co jí předcházelo, v šestidílném provedení plném napětí a dramatu do poslední chvíle. (vyfuk)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velice pomalý rozjezd, ale později velmi zdařilé. Dříve jsem příběh o sektě Davidiánů ve Wacu neznal, po seriálu jsem se o ni začal zajímat (což je doufám záměr tvůrců). Bohužel některé okamžiky nejsou úplně přesné a lehce otočené do pozice, v které jako by seriál chtěl křičet "americké policejní/tajné/vojenské složky jsou prostě zlé a špatné". Svět není tak bílý a černý, jak je chvílemi naznačováno. Hlavně mi přišlo, že tvůrci "nadržují" sektě Davidiánů a jejich vůdci, který rozhodně není svatoušek. Druhý úhel pohledu zevnitř sekty je tak pro mě ještě zajímavější než samotný spor vyjednávače s vedoucím úderné jednotky... Jak si někdo dokáže omotat skupinu vzdělaných a inteligentní rodin okolo prstu, využívat je a ovládat, to je pro mě prostě zajímavější. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Příběh neznám, ale trailer předpokládá, že ho znají všichni a vyzradí i to, jak to dopadne. To mi však nebrání v tom, abych byl pořád zvědavý na to, jak se situace vyvine a dostane se tam, kam má. Navíc se mi líbí, že je to minisérie podle skutečné události. Obsazení vysloveně láká ke sledování. Taylor Kitsch si užívá roli Davida Koreshe a podobně je to s Michaelem Shannonem a jeho FBI vyšetřovatelem. A vedlejší postavy, které si zahrají další známá seriálová jména, se také nenechají zahanbit. Je to jeden z těch seriálů, který se musí zažít celý, protože i když se v první epizodě zdá, že se tempo vleče, tak postupem času nabídne dechberoucí scény. Jako třeba první útok na Mount Carmel ve třetí epizodě nebo závěrečnou tragédii. Pro mě nejen rozšíření obzorů, ale i kvalitní televizní podívaná. ()

Reklama

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Přednost této minisérie netkví v tom, že by byla nějak zvlášť strhující, či chytlavá, což je škoda. Její přednost tkví především v její nečernobílosti. Tkví v tom, že nám neukazuje Davidiány jako ty 100% jediné špatné a FBI hochy jako ty jediné hodné. Ukazuje nám Davidiány jako náboženskou sektu, která, kromě hromadění zbraní (což je samozřejmě závažné), nikomu nic nedělá, dokud se do celé záležitosti nezačne necitlivě montovat FBI. Čekala jsem to jiné, hollywoodské, plné klišé atd., dostala jsem dva pohledy na věc, z aniž jednoho nevyjdou americké vládní instituce jako "ti hodní". Michael Shannon dobrý, ale neměl ve své roli vyjednavače se svědomím moc co předvést, zato Taylor Kitsch jako vůdce sekty - výborný, tady čekám minimálně nominaci na Emmy. Waco není nejlepší minisérie, která byla kdy natočena, ale svým realistickým zpracováním, dobrými hereckými výkony a scénářem, který se na událost kolem obléhání domu snaží dívat z více úhlů a většinou se vyhýbá klišé, se stala rozhodně jedním z nadprůměrných seriálových počinů poslední doby, který stojí za shlédnutí. Jak to bylo doopravdy, a kdo lhal méně, se už asi nikdy nedozvíme, přesto naivně doufám, že FBI z chyb svých pracovníků vyvodila nějaké důsledky. :-/ ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příběh o tragické neschopnosti porozumět… Zorientujeme se poměrně rychle. Seznámíme se s agenty FBI i členy komunity. Vede ji jistý David Koresh, který se prohlásil za mesiáše, který započne apokalypsu nevěřícího světa. Ovšem místo toho přivodil kruté týdny pro členy své organizace. O událostech na kopci Mt. Carmel poblíž texaského města Waco, po kterých zůstaly desítky mrtvých (včetně dětí), se rozhodla vyprávět v šestidílné sérii televizní stanice Paramount Network. Okolnosti dosud přitahují mediální i badatelskou pozornost. Seznamujeme se s motivacemi federální agentury ATF i s každodenním životem Davidiánů, tedy hnutí, které vycházelo z Adventistů sedmého dne. Žili v komunitě, studovali Bibli. Částečně se stranili okolního života, muži nesměli pít alkohol ani mít sexuální styk. Vyjma Koreshe. Ten se rovněž kladně vyjadřoval ohledně práva nosit u sebe zbraň. Právě poté, co na ranči začal shromažďovat značné množství zbraní, se dostal do hledáčku úřadů. A kravaťáci mají jasno. Agentura byla napadena, když se snažila doručit rutinní příkaz k prohlídce skupině, kterou považovala za nebezpečnou sektu. Právě ATF za sebou měla několik přešlapů a s její budoucností to bylo nahnuté. Demonstrace vlastních schopností na podivné komunitě je tedy ideální cestou, jak se nelichotivé nálepky zbavit. Zatímco vyjednavač Gary (Michael Shannon) se pokouší vést dialog, jeho šéfové a kolegové (už z FBI) se snaží vynutit si poslušnost silou. Shannon je v těchhle momentech skvělý. Úsporný, ale intenzivní projev. Samozřejmě se musí líbit i vůdce hnutí Taylor Kitsch. Ten ovšem není jen mentor, ale také hrubý a sebestředný idiot, který má za sebou nejen několik polygamních sňatků, ale i velmi mizerných rozhodnutí. Potěší také pochybující člen sekty Steve (Paul Sparks, mimo jiné známý jako autor prezidentovi biografie z House of Cards) nebo zarputilý agent FBI Shea Whigham či přeživší člen kultu David Thibodeau ztvárněný velmi slušným Rorym Culkinem. Nic není černobílé. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Natočiť kontroverznú udalosť pri texaskom mestečku Waco bola určite veľmi náročná vec z pohľadu objektivity, lebo bezpečnostné zložky pri incidente zlyhávali na celej čiare a taktiež aj sekta Davida Koresha mala riadne maslo na hlave. Podarilo sa, tvorcovia ponúkli vyvážený pohľad na čiernu udalosť a určite k tomu napomohli knižné predlohy vyjednávača Garyho Noesnera a jedného z obyvateľov osudného domu "davidiánov" Davida Thibodeaua. Seriál bez škrupulí pojednáva o manipulácii informácií v médiach či náboženskom fanatizme a otvára mnoho otázok o bezpečnostných zložkách štátu alebo právach jednotlivcov. Profesne je natočený na vysokej úrovni, herecké obsadenie ponúka skvelé zážitky. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (26)

  • Ani v době vydání seriálu nejsou úplně přesvědčivé zprávy o tom, co se tehdy uvnitř hnutí odehrávalo, ale Koreshovu pozici nejspíš nikdo nezpochybňoval, jak to naopak vyplývá ze seriálu Waco vysílaného právě k pětadvacátému výročí této tragédie. (Garch)
  • V seriálu je zachycen incident v Ruby Ridge. Ruby Ridge bylo místem jedenáctidenního obléhání poblíž Neapole v Idahu v USA. Začalo 21. srpna 1992, kdy se Randy Weaver, členové jeho nejbližší rodiny a rodinný přítel Kevin Harris bránili maršálům Spojených států (USMS) a záchranného týmu FBI (FBI HRT). Vše začalo kvůli tomu, že Weaver nezaplatil poplatky za zbraně. Počáteční setkání mezi šesti americkými maršály a Weaversem vyvrcholilo v přestřelku a smrt maršála Williama Francise Degana (42 let), Weaversova syna Samuela (14 let) a Weaverova psa Strikera. Při následném obléhání Weaverovy chaty, vedeném FBI, byla Weaverova žena Vicki (43 let) zabita ostřelovačem FBI. Všechny oběti zemřely v prvních dvou dnech operace. Konec obléhání byl nakonec vyřešen civilními vyjednavači. Přeživší členové rodiny Weaverových obdrželi v roce 1995 odškodné 3,1 milionů amerických dolarů za smrt Vicki Weaverové a Samuela Weavera. Kevin Harris přijal v roce 2000 odškodné 380 tisíc dolarů. (Rollo_Tomasi)
  • Slzný plyn, který byl při akci použit, byl CS (chemický název chlorbenzylidenmalodinitril). CS má relativně velký odstup mezi dávkou vyvolávající požadovanou reakci (1 µg/l) a mezi smrtelnou dávkou (1 mg/l). CS-plyn vyvolává silné pálení očí vedoucí k reflexnímu sevření víček, pálení v nose, dráždění sliznice dolních dýchacích cest provázené kašlem, ve vyšších dávkách nebo při delším pobytu v zasaženém prostředí se může vyvinout nebezpečný edém plic. Stejně jako další slzné plyny může být nebezpečný pro astmatiky. (Rollo_Tomasi)

Reklama

Reklama