Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Je parný duben roku 1993 a nedaleko malého města Waco v texaské pustině dojde k jednomu z největších masakrů v novodobé americké historii, kde na jedné straně stála samotná vláda Spojených států a na straně druhé náboženská sekta připravená bránit své hodnoty. Seriál mapuje tuto tragickou skutečnou událost i to, co jí předcházelo, v šestidílném provedení plném napětí a dramatu do poslední chvíle. (vyfuk)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (99)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Čo sa týka hereckých výkonov a celkového spracovania, výborná záležitosť. Otázkou zostáva, či sa vydarila snaha o vyváženosť. Z laického pohľadu sú niektorí velitelia ATF a FBI vykreslení až príliš ako debili a naopak vnútri Koresh a jeho prisluhovači ako nevinné obete. Pritom to boli naozaj ľudia, ktorí súložili s malými dievčatami a mali plné pivnice búchačiek. Dobové videá s Koreshovými prejavmi a kázňami poukazujú na poriadne vyšinutého "white trash" fanatika. ()

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Po seriálu Narcos tu máme další seriál, který se točí kolem velkého amerického problému. Tentokrát to ale nejsou drogy, nýbrž sekta, kvůli níž přišlo 51 dní trvající obléhání. Těžko říct, která strana je na vině víc, ale samozřejmě za to můžou obě. Na jedné straně tu máme fanatika, který svým lidem nic nedovolí a slibuje jim Boží spásu, ale životy ostatních jsou mu ukradeny. Na druhé straně první máme unáhlené ATF, po kterých to převezme FBI se skvělým vyjednavačem Garym a ne příliš schopnými šéfy. Nejhorší na všem je samozřejmě přístup FBI, kteří odmítají přijmout své chyby a veškeré smrti a problémy hází na druhé. Na seriálu musím hlavně pochválit herecké výkony, všichni své role zvládli opravdu bravurně. 85% ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Parádní. Vedle detailního a zároveň zábavného zpracování zaujme především skutečnost, že tvůrci seriálu se nesnaží soudit, ačkoliv téma k tomu svádí. Na jedné straně jsou tu davidiání reprezentovaní Davidem Koreshem v podání fantastického Taylora Kitsche, kteří jsou sice potrhlí a některé z věcí, které dělají, jsou na hraně či lehce za hranou zákona, ale v zásadě si žijí ve svých bludech a nikomu neubližují. Nehledě na to, že ty sondy do jejich života nepůsobí tak moc sektářsky, jak by člověk čekal. Na straně druhé jsou vládní složky, mezi kterými panuje spor ohledně řešení celého problému. Zatímco Shannonova strana preferuje vyjednávání a ozbrojený útok takřka vylučuje, Whigham coby velitel zásahových jednotek zná jen jediné řešení. Jak to dopadne ví každý, kdo se o to zajímá a musím říct, že ten závěr se mnou docela zamával. Vedle Shannona a Kitsche zaujme celkem dlouhá řada známých tváří ve vedlejších rolí, namátkou Andrea Riseborough či ten talentovanější Culkin. Vůbec bych se nezlobil, kdyby tahle tématika dostala druhou řadu. Podobných případů by se jistě našlo dost. 90% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Ukázkový případ seriálu, kterému by sedla filmová podoba. 6 dílů se na seriál nezdá moc, ale vzhledem k příběhu, který Waco nabízí, by dvouhodinová délka byla příznivější. Příběh zajímavý, herecky slušné, ale od druhého dílu už seriál nemá prakticky co nabídnou, vyjma závěru, který je nečekaný, pokud o daném masakru, divák nic neví. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příběh o tragické neschopnosti porozumět… Zorientujeme se poměrně rychle. Seznámíme se s agenty FBI i členy komunity. Vede ji jistý David Koresh, který se prohlásil za mesiáše, který započne apokalypsu nevěřícího světa. Ovšem místo toho přivodil kruté týdny pro členy své organizace. O událostech na kopci Mt. Carmel poblíž texaského města Waco, po kterých zůstaly desítky mrtvých (včetně dětí), se rozhodla vyprávět v šestidílné sérii televizní stanice Paramount Network. Okolnosti dosud přitahují mediální i badatelskou pozornost. Seznamujeme se s motivacemi federální agentury ATF i s každodenním životem Davidiánů, tedy hnutí, které vycházelo z Adventistů sedmého dne. Žili v komunitě, studovali Bibli. Částečně se stranili okolního života, muži nesměli pít alkohol ani mít sexuální styk. Vyjma Koreshe. Ten se rovněž kladně vyjadřoval ohledně práva nosit u sebe zbraň. Právě poté, co na ranči začal shromažďovat značné množství zbraní, se dostal do hledáčku úřadů. A kravaťáci mají jasno. Agentura byla napadena, když se snažila doručit rutinní příkaz k prohlídce skupině, kterou považovala za nebezpečnou sektu. Právě ATF za sebou měla několik přešlapů a s její budoucností to bylo nahnuté. Demonstrace vlastních schopností na podivné komunitě je tedy ideální cestou, jak se nelichotivé nálepky zbavit. Zatímco vyjednavač Gary (Michael Shannon) se pokouší vést dialog, jeho šéfové a kolegové (už z FBI) se snaží vynutit si poslušnost silou. Shannon je v těchhle momentech skvělý. Úsporný, ale intenzivní projev. Samozřejmě se musí líbit i vůdce hnutí Taylor Kitsch. Ten ovšem není jen mentor, ale také hrubý a sebestředný idiot, který má za sebou nejen několik polygamních sňatků, ale i velmi mizerných rozhodnutí. Potěší také pochybující člen sekty Steve (Paul Sparks, mimo jiné známý jako autor prezidentovi biografie z House of Cards) nebo zarputilý agent FBI Shea Whigham či přeživší člen kultu David Thibodeau ztvárněný velmi slušným Rorym Culkinem. Nic není černobílé. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (26)

  • V seriálu je řečeno, že požáru ve Waco uniklo jen pět lidí. Ve skutečnosti jich bylo devět. (Rollo_Tomasi)
  • Dle svědectví zúčastněných David Koresh (Taylor Kitsch) skutečně odpovídal na trýznivé zvuky ze strany FBI hraním své vlastní hudby. Na rozdíl od seriálu toto dělal, dokud útočící síly federálů neodřízly celý davidiánský komplex od elektřiny. (Nick321)
  • I když tvůrci hry přímou spojitost z praktických právních důvodů popírají, hlavní antagonista počítačové hry „Far Cry 5“ jménem Joseph Seed se nápadně svým zevnějškem i proroctvím o konci světa podobá Davidu Koreshovi (Taylor Kitsch), vůdci Davidiánů. Stejně tak události ve Waco (původní zatčení se zvrhlo ve střelbu a 51denní obléhání základny) se podobají fiktivním událostem ve „Far Cry 5“ (na začátku hry jdou policisté zatknout vůdce apokalyptické sekty a hráč dostane na výběr, buď odejde a nebo se rozhodne Seeda zatknout, čímž se rozpoutá masakr a regionální občanská válka). (Nick321)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno