Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Je parný duben roku 1993 a nedaleko malého města Waco v texaské pustině dojde k jednomu z největších masakrů v novodobé americké historii, kde na jedné straně stála samotná vláda Spojených států a na straně druhé náboženská sekta připravená bránit své hodnoty. Seriál mapuje tuto tragickou skutečnou událost i to, co jí předcházelo, v šestidílném provedení plném napětí a dramatu do poslední chvíle. (vyfuk)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (99)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Myšlienka dňa: “Keď potrebuješ pomoc, zavoláš na políciu. Ale komu zavoláš, keď na teba útočí vlastná armáda?” Z pohľadu celkovej populácie, je (iba!!!) 27% ľudí, schopných samostatného myslenia a rozhodovania. V tejto takmer 1/3, sa však nachádzajú aj takí, ktorí vďaka svojim schopnostiam daru reči, dokážu ovplyvňovať, ba dokonca riadiť životy iných. Presne toto je kľúč k “úspechu” v prípade rôznych, nie len náboženských sékt. Na čele pyramídy stojí jedinec, ktorý zneužíva “jednoduchých”, manipulovateľných ľudí, ktorí budú pre blaho budúcnosti, plniť v prvom rade JEHO sny. Nemyslite si, že ten, čo sa dokáže naučiť zložité texty v latinčine, skončiť právnickú fakultu s červeným diplomom, je automaticky človek, ktorý dokáže vnímať realitu, respektíve posúdiť čo je správne. No a teraz si predstavte, že takáto skupina ľudí, so spoločnými cieľmi, no s osobnými záujmami, vlastní “média”, ba dokonca, zastáva vysoké posty v politických kruhoch, v armáde, či na polícii. Ak bolo všetko tak, ako je to prezentované v tomto seriáli, tak nás všetkých “ochraňuj” pred takouto bandou idiotov, “nekompetentných ľudí na kompetentných miestach”, ktorí sa pre uplatnenie vlastných snov, nezastavia pred ničím. Malá rada na záver: “vyhnite sa sledovaniu večerných aktualít či správ”. Nechápem, ako si vôbec môže niekto myslieť, že je človek počas týchto programov, objektívne “informovaný”. Obzvlášť v prípade posledných týždňov .. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Snažit se rovnoměrně vykreslit pozici obou stran obléhání nemohlo z logiky věci dopadnout stoprocentně. Máme-li na jedné straně pragmatickou státní mašinu s devadesáti poradci ve stanech nad mapami a vysílačkami a na straně druhé hluboce věřící ztracence, jež se vší upřímností čekají na zásah zhůry, kteroužto víru nelze zpochybňovat u lidí, kteří s důvěrou a na počkání předhazují své ženy a dcery do natřepaného lože svého vůdce, je zřejmé, že pro takovou práci nebude lehké najít jednotnou formální metodu. Dowdlovic bráchové na to jdou od lesa a staví celou sérii na vnitřních konfliktech na obou stranách, z nichž od začátku víme, na čí straně je pravda. Problém je, že onu nejednoznačnost seriál jenom hraje, protože zatímco problematický aspekt komunity ve Waco seriál zabírá zejména v prvních dvou dílech, v posledních čtyřech jsou díky policejnímu zákroku již tyto dva prakticky zapomenuty a sledujeme jenom kavalérii mizerných rozhodnutí logicky ústících ve finální katastrofu. A posledním záběrem je pak naprosto jasné, komu ve finále dává za pravdu. Jakkoli se v tomto s autory nedá nesouhlasit (bavíme se o charakteru zákroku, nikoli o charakteru oné komunity), měla ona pozice být zřejmá od začátku a neprostituovat se instantnímu napětí a atrakcím. ()

Reklama

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Příběh neznám, ale trailer předpokládá, že ho znají všichni a vyzradí i to, jak to dopadne. To mi však nebrání v tom, abych byl pořád zvědavý na to, jak se situace vyvine a dostane se tam, kam má. Navíc se mi líbí, že je to minisérie podle skutečné události. Obsazení vysloveně láká ke sledování. Taylor Kitsch si užívá roli Davida Koreshe a podobně je to s Michaelem Shannonem a jeho FBI vyšetřovatelem. A vedlejší postavy, které si zahrají další známá seriálová jména, se také nenechají zahanbit. Je to jeden z těch seriálů, který se musí zažít celý, protože i když se v první epizodě zdá, že se tempo vleče, tak postupem času nabídne dechberoucí scény. Jako třeba první útok na Mount Carmel ve třetí epizodě nebo závěrečnou tragédii. Pro mě nejen rozšíření obzorů, ale i kvalitní televizní podívaná. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velmi tristní zpráva o (bývalém?) stavu americké demokracie... Vůbec bych neřekl, že je to projekt protiamerický, naopak, vyléčit neduhy demokracie jde jenom takhle - poukázáním na její selhání. Je neuvěřitelné, že za ten masakr nebyl nikdo z ATF a FBI obviněn a potrestán... Ten příběh má skvělý narativ a je chytře vyprávěný, trochu na pochybách jsem z toho, zda tvůrci až příliš nestraní Davidu Koreshovi, jako by záměrem scénáristů bylo jeho osobu očistit a zlepšit image jeho jména (minimálně záliba v arzenálu automatických zbraní a polygamní manželství s dvanáctiletými holčičkami zůstává silně kontroverzní). Osobně jsem ten příběh četl jako srážku dvou jednoznačně špatných stran, přičemž ta řádově silnější a disponující větší technickou a vojenskou převahou bezdůvodně masakruje tu slabší - a to je proti veškerým zásadám právního státu. Jak říká přímo jedna z postav, konkrétně moderátor texaského rádia, policie by se nikdy neměla zaměňovat s armádou, policie má incidenty neeskalovat, ale naopak deeskalovat, kdežto armáda má za úkol vyvolat co největší ztráty v nepřítelových řadách, přesně jako to dělá FBI tady - tanky, psychoteror, slzný plyn, bezdůvodné decimování osobního majetku, to jsou kroky armády, ne policejní složky. Každopádně tahle šestidílná minisérie je vynikajícím projektem, má mimořádný casting, sešla se v něm celá řada hereckých osobností a vše graduje v předvedených hereckých výkonech... ()

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Po seriálu Narcos tu máme další seriál, který se točí kolem velkého amerického problému. Tentokrát to ale nejsou drogy, nýbrž sekta, kvůli níž přišlo 51 dní trvající obléhání. Těžko říct, která strana je na vině víc, ale samozřejmě za to můžou obě. Na jedné straně tu máme fanatika, který svým lidem nic nedovolí a slibuje jim Boží spásu, ale životy ostatních jsou mu ukradeny. Na druhé straně první máme unáhlené ATF, po kterých to převezme FBI se skvělým vyjednavačem Garym a ne příliš schopnými šéfy. Nejhorší na všem je samozřejmě přístup FBI, kteří odmítají přijmout své chyby a veškeré smrti a problémy hází na druhé. Na seriálu musím hlavně pochválit herecké výkony, všichni své role zvládli opravdu bravurně. 85% ()

Galerie (12)

Zajímavosti (26)

  • Dle svědectví zúčastněných David Koresh (Taylor Kitsch) skutečně odpovídal na trýznivé zvuky ze strany FBI hraním své vlastní hudby. Na rozdíl od seriálu toto dělal, dokud útočící síly federálů neodřízly celý davidiánský komplex od elektřiny. (Nick321)
  • Celý ranč byl později srovnán se zemí a byla zde vybudována malá „kaplička“. V mapách toto místo najdete pod názvem Mt. Carmel. (Patrik)
  • I když tvůrci hry přímou spojitost z praktických právních důvodů popírají, hlavní antagonista počítačové hry „Far Cry 5“ jménem Joseph Seed se nápadně svým zevnějškem i proroctvím o konci světa podobá Davidu Koreshovi (Taylor Kitsch), vůdci Davidiánů. Stejně tak události ve Waco (původní zatčení se zvrhlo ve střelbu a 51denní obléhání základny) se podobají fiktivním událostem ve „Far Cry 5“ (na začátku hry jdou policisté zatknout vůdce apokalyptické sekty a hráč dostane na výběr, buď odejde a nebo se rozhodne Seeda zatknout, čímž se rozpoutá masakr a regionální občanská válka). (Nick321)

Reklama

Reklama