Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Román M. Viewegha Výchova dívek v Čechách je vlastně prvním porevolučním (a po revoluci i napsaným) původním českým literárním bestsellerem. V jeho textu se umně slučuje humor, politika, sex, autorská sebereflexe i existenciální metafyzika. Stal se předlohou ke stejnojmennému filmu, který vypráví příběh Oskara, českého učitele a začínajícího spisovatele (O. Pavelka). Oskar dostane od místního zbohatlíka (M. Lasica) nabídku a těžko jí dokáže odolat: za peníze, několikanásobně převyšující jeho měsíční plat, má v kurzu tvůrčího psaní doučovat milionářovu dceru (A. Geislerová), která s ním zpočátku naprosto odmítá komunikovat. Do tvrdohlavé dívky se posléze zamiluje, nedokáže však kvůli ní opustit svou ženu a dceru a už jen zpovzdálí sleduje svou vyprahlou lásku, jak se řítí k neodvratnému konci… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (123)

allegria 

všechny recenze uživatele

Jednu * dávám jen za skvělé herce, jinak nuda a ubohost. Velice mě rušily vstupy vypravěče do děje, kde mistr autor vysvětloval, co se vlastně děje a proč, jako bychom byli nevidomí a potřebovali komentář. To dokonale roztrhalo jakoukoli možnost se do situací vžít. Citáty mi stejně tak kazily dojem. Ostatně celá osa příběhu byla neoriginální (což by se dalo odpustit při lepším zpracování), předvídatelná, roztahaná a nudná. A že by komedie? Romantika? Nic z toho jsem ve filmu nenašla. ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Nevěřil jsem, že tenhle Viewegh může být tak dobře zfilmován a nebýt Anči Geislerové v hlavní roli, tak jsem se na to natuty nedíval - byla by to škoda. Dobře napsaný, inteligentní scénář je silnou zbraní snímku. Citáty, které se filmem míhají jsou dobře vybrané a nejsou na škodu. Ale nejmocnějším lákadlem je stoprocentně Geislerka, která je opět stoprocentní a navíc sexy jako nikdy jindy. Nebyl jsem svědkem zbytečně patetických scén a to je dobře. Romantika je snesitelná i pro muže a citlivé lidi film dojímá. Školní prostředí je rozhodně sympatické a zaručuje Vaši pozornost. ()

Reklama

Charlizee 

všechny recenze uživatele

Dokonalý přepis knižní předlohy - snad až na 3 detaily, které se liší, se všechno děje úplně stejně, dokonce ve stejné časové posloupnosti, s každým dalším obrazem pouze obracíte další stránku knihy, chybí byť jen náznak invence. Tvůrci jakoby nevěděli, jak využít potenciál filmového média. Nějak takto si představuji rutinní práci, k čemuž přispívá i výkon Ondřeje Pavelky. Knihu nemám ráda (ostatně jako všechny Vieweghovy knihy - především pro jeho ukájení se ve vlastní "chytrosti"), tento snímek však nemám ráda ještě víc :-( ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Nevím, zda to bylo tak blbé, že to moje intelektuální stránka nebyla schopna pochytit, anebo to bylo natolik intelektuální, že blbec, jako jsem já, z toho nemůže mít žádný zážitek. Nemělo to hlavu, nemělo to patu, nemělo to logiku, mělo to všechny otravné rekvizity pro film typického novodobého podnikání, hrdinové nesympatičtí. Doteď nevím, o čem to vlastně bylo, co mi to chtělo říct a proč to vůbec vzniklo. ()

Smejki 

všechny recenze uživatele

Myslím, že nejvýmluvnějším argumentem pro mé hodnocení tohoto snímku je překvapení, že jsem jej již před drahnou hodnotil aniž bych si pamatoval jeho zhlédnutí. Nicméně po asi pětiminutovém usilovném přemýšlení jsem vykutal něco málo z nejtemnějších hlubin mé paměti a své dvě hvězdy jen potvrdil a tímto komentem podepsal. (Smejki v.r.) ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Milionářská vila je na adrese Hejnická 311, Raspenava. Točilo se také v Chorvatsku v Umagu. Lom se jmenuje Kujalův a nachází se v Hřiměždicích. (sator)

Reklama

Reklama