Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologický thriller z blízké budoucnosti o tom, jak se špičkové technologie mohou vymknout kontrole, respektive jak se z dobrého sluhy může stát zlý pán. Andrej (V. Dyk) pracuje jako programátor u nadnárodní firmy, která se zabývá vývojem tzv. inteligentního domu. Ten má znamenat revoluci v bydlení, má být ovládaný pouhým hlasem a má svým obyvatelům zajišťovat maximální pohodlí i stoprocentní bezpečnost. Andrej je pověřen finalizací celého projektu a společně se svojí čerstvou manželkou, ambiciózní sochařkou Zuzanou (G. Marcinková), se stěhují do funkčního prototypu inteligentního domu, do luxusní vily z kamene a skla, stojící na samotě uprostřed nádherných hor. To, co se zprvu jeví jako pohádka, se ale rychle mění v noční můru. Dům projevuje vysokou chybovost, v okolí domu se začíná pohybovat tajemný neznámý a pak se kdosi začne dvořit Zuzaně, která na samotě uprostřed hor zůstává velmi často sama, protože její manžel opakovaně odjíždí na pražské ústředí firmy. Zuzana hledá pomoc jak u své kamarádky Moniky (Z. Porubjaková), která za ní pravidelně jezdí a které se ve vztazích s muži pravidelně nedaří, tak u podivínského souseda Maxe (O. Malý), který žije nedaleko odsud jen se psem, tak i u Andrejova šéfa (A. Hajdu), který se za všech okolností tváří tak vstřícně a empaticky. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (311)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tohle se mi hodnotí dost těžko. Silné 3* nebo slabé 4*? Jako, líbilo se mi, že to má napětí (a v závěru je teda funkční dost, až jsem čuměl), že v Česku konečně natočil film jiného žánru, než komedie nebo drama (a ještě pohádky se tu točí) a vlastně mě to skoro ani nenudilo, což je taky celkem zázrak, Gabriela Marcinková se tu snaží uhrát co může, jelikož je to skoro celé jenom na ní, jelikož ostatní role tu jsou vedlejší, taky to bylo celkem dobře natočené a na naše poměry i dobře zvládnuté, dokonce to bylo zvládnuté i technicky. ALE... Má to i negativa. Je tu dost nelogičností, dost děr ve scénáři (SPOILER jako, fakt pochybuju, že by ten dům získal takovou moc, aby ovládl každou elektroniku po světě... KONEC SPOILERU), sem tam to je i tak trochu naivní, ale to jsem schopný režisérovi (ale snad jenom českému), který doposud točil teen komedie a teď se pokusil o něco nového a vážného a napínavého, odpustit. Příště by to mohlo být lepší. Některé vedlejší role, konkrétně kamarádka Zuzany, jsou celkem blbě zahrané (SPOILER kamarádka jí najde na mobilu, kdo jí skrze ty kamery v domě sleduje a tlemí se u toho, jako kdyby o nic nešlo KONEC SPOILERU a těch momentů je víc). Co se nápadu týče, je tam toho hodně z jednoho čarodějnického dílu Simpsonových, tohle jsem jako fanoušek přehlédnout nemohl. Na jednu stranu, je zajímavý nápad to natočit vážně, na druhou stranu, fakt tam toho je z toho dílů dost vykradeného, naštěstí závěrečná pointa je jiná. A tohle všechno ten film prostě kazí. Zase upřímně, české filmy jsou tak strašně v háji, že tohle rozhodně patří mezi nejlepší filmy tohoto roku, aspoň co jsem zatím viděl. Když zavřu obě oči, tak by to na slaboučké 4* bylo, ale jenom kvůli tomu, že nic moc lepšího tenhle rok v Česku nevzniklo. Což je celkem šílený, jak zmiňuji u spousty komentářů k letošním českým filmům. Takže velmi, velmi slabé 4*. Btw, chtěli jste někdy vidět, jak dům znásilní ženskou? No prosím. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet EUR1,300,000Tržby Celosvetovo $478,000▐ Nedá sa uprieť snaha o dosť originálny thriller, ktorý dokonca má aj nejaké tie slušné zvraty, či napätie. Herecky to je troška kostrbaté, hlavne úvod má taký pomalší rozbeh, také rozkúkavanie sa ale potom sa to zlepší. Kamarátka hlavnej predstaviteľky tam občas zbytočne prehráva, je taká okiepená. /60%/ ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Potenciál na solidní komorní psychologický technothriller tu byl, ale je pohřbený pod všeprostupující průměrností a odfláknutostí - od scénáře, přes režii, kameru a hudbu, až po herecké výkony. Pár dílčích nápadů se tu našlo, taky pointa není marná (jen blbě naexponovaná)... Ale jezdit do domu-tajného projektu daleko od civilizace taxíkem a v jednom kuse si tam vodit kamarády? Umělá inteligence schopná se nahackovat snad i do kadibudky? A průmyslové kamery odvracející se od hrdinky to už byla úplná parodie - chybělo jen aby si začaly hvízdat jakože nic. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Do kina jsem šel s nulovým očekáváním, avšak v některých momentech filmu jsem byl, k mému velkému údivu, příjemně překvapen. Důvěrný Nepřítel má totiž zajímavou nosnou myšlenku, což v kombinaci s temnějším tónem filmu a faktem, že na něčem podobném se ve skutečnosti vážně pracuje a některé fragmenty této technologie jsou dostupné již dnes, vytváří tísnivou a vtahující podívanou. Bohužel, celý tento slibný start zcela zanikne v tváří tvář děravému scénáři, velkému množství “WTF” momentů a neúměrné délce. Ve finále tedy dostaneme snímek, jehož celkové ambice dalece převyšují schopnosti tvůrců. Škoda, potenciál natočit skvělý film zde vážně byl. PS: Gabrielu Marcinkovou chci domů! (Viděno v kině CineStar IGY České Budějovice) ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Karel Janák se rozhodl přesedlat z komedie na thriller, který pojednává o inteligentním domu, který se tak trošku vymkne kontrole. Důvěrný nepřítel vykrádá všechny hollywoodské filmy podobného ražení a bohužel i těm horším nesahá ani po kotníky. Vše kazí zoufalé postavy (Dyk hraje vážně Dicka), předvídatelný děj a mraky debilit, které prokoukne i dítě. Film se tváří neskutečně vážně a prakticky až zoufale nemá co nabídnout od začátku do konce. Musel jsem se smát, když distribuci zvolili ve stejný týden, kdy jde do kin Upgrade a divák může porovnat, jak tragičtí jsme v tomto žánru u nás. Jediné, co se dá ocenit, tak temný vizuál, který by mohl být do budoucna inspirativní.......3/10 ()

Galerie (48)

Zajímavosti (13)

  • Autá slovenskej polície vo filme nemajú tradičný nápis "Polícia", ale anglický nápis "Police". (GTS_PUNK)
  • Film byl podpořen Státním fondem kinematografie ČR. Hlas domu namluvil český herec Aleš Procházka. Ve filmu „zaskakovalo“ 13 českých a 2 slovenští kaskadéři. Autory soch jsou Jan Lavička, Martin Kovařík a Branislav Rusnáčik. Hudbu nahrál Symfonický orchestr Slovenského rozhlasu, dirigent Mário Košík. Píseň „TRY“ zpívá Emma Drobná. Na natáčení se podíleli dobrovolní hasiči ze Slovenskej Vsi a Lendaku. (jungewolf)
  • Děj filmu nápadně připomíná Speciální čarodějnický díl (2001) seriálu Simpsonovi (od r. 1989). V části s názvem Dům na zabití (House of Whack) se Simpsonovi přestěhují do chytrého domu, načež umělá inteligence začne mít zálusk na Marge. „Romantická“ scéna ve vaně se rovněž vyskytuje v obou dílech. Na tuto podobnost v minulosti upozornili jak diváci, tak i filmová kritika. Už během prvních uvedení v kinech autoři zmínili inspiraci zahraničním seriálem, jeho název však neuvedli. (krisikowa)

Reklama

Reklama