Reklama

Reklama

VOD (1)

Klukovský klub Rychlých šípů – Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka – zjistí, že v temné čtvrti Stínadla se cosi děje. Starý kostelník jim vypráví příběh osiřelého zámečnického učně Jana Tleskače, který byl zároveň zvoníkem v kostele svatého Jakuba ve Stínadlech. Tam také za záhadných okolností zahynul pádem ze zvonice. Rychlé šípy podniknou nebezpečnou výpravu na nepřátelské území. Ve zvonici najdou Tleskačův deník, ve kterém chlapec píše o jakémsi svém vynálezu. Jeho plány ukryl v kovovém hlavolamu, zvaném Ježek v kleci. Návod na vysvobození ježka z klece je v deníku podrobně popsán. Kde se však hlavolam nachází, to musejí Rychlé šípy teprve zjistit. Není to jednoduché: ve Stínadlech totiž vládne drsný chlapecký gang Vontů… (Česká televize)

(více)

Recenze (294)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já až do dneška neměl absolutně páru, že existuje nějaká "nová" verze Jestřábova nejslavnějšího románu a to jsem zrovna v době vzniku filmu byl u skautů, pravda mně ani tak nešlo o vznešené myšlenky, jako o jednu slečinku z vedlejší třídy, která byla skautka a tudíž i já byl na chvíli skaut a lovil bobříky....bohužel jenom ty skautský. Pokud jde o Rychlý šípy, tak to byla modla, ať už seriál Záhada hlavolamu, a nebo kreslený příběhy v Mladém hlasateli, o knížce samozřejmě nemluvě. Musím říct, že tenle film je neuvěřitelně milý překvapení v mnoha detailech absolutně předčí seriál ze šedesátých let, zamzrí snad jen absence Široka, ale vše vynahrazuje skvělá atmosféra, dokonale vybrané exteriéry, které odhaduji na pel mel z celé Prahy a především přechod do Stínadel, přesně takhle jsem si ho kdysi představoval, když jsem poprvé četl knížku, neuvěřitelný, ty tramvaje, uličky, starý domy, uzavřená vontská komunita, fakt paráda. Film měl takový tajuplný nádech, který se rovněž blížil knížce víc než seriál, prostřihy na Jana Tleskače, byly až hororový. Jediný, opravdu jediný, co zabránilo pětihvězdičkovýmu přídělu jsou herecký výkony, proboha kdo vybíral Rychlý šípy ???? Taková škoda, udělat poctivý casting, tak je to totální bomba i tak se ale jedná o velepřekvapení. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Dneska na mně něco leze a tak jsem si naordinoval klid, kterému žena říká ,,válení na gauči''. A jak tak surfuji programovou nabídkou zaujal mne CS Film a Záhada hlavolamu. Už běželo prvních 5 minut a já koukám, že ono je to barevné! Říkám si, eh.. to jsem to viděl tak dávno, že bylo ještě černobílé TV, nebo to někdo dokoloroval? Navíc jsem zjistil, že jsem k Záhadě hlavolamu, mnou mnohokrát už viděné nenapsal doposud komentář! Kouknu na rok vzniku a 1993! Aha, takže filmy jsou dva!!! Samozřejmě, že mne to zaujalo a o to pozorněji jsem tu novější verzi začal sledovat. A hned jsem věděl, že je to ono. Ne nebylo to tou barvou. Možná být to černobílé, bylo to ještě lepší. Bylo to tím, že se tvůrci sakra snažili přiblížit se komixovému zporacování hrdinů, protože ruku na srdce nebyly to knihy Foglara podle kterých jsem si představoval vzhled hrdinů, ale komixové sešity. Všichni si byli až neskutečně podobní a to nejen RŠ, ale i Bratrstvo kočičí pracky! Bohouš měl přesný nos jako byl v komixech atd... Ale dokonale nevypadaly jen jednotlivé postavy. Celá Stínadla byla úžasná s až hororovou atmosférou a kdo knihy četl, dobře ví, že překročením Rozdělovací třídy se začal bát i on sám jako čtenář. Předpokládal jsem, že se to točilo v Praze, ale Rozdělovací třídu jsem jako Pražák, který své město a hlavně to Staré celkem dobře zná nebyl schopen identifikovat. Až zajímavosti zde na csfd mne řekly, že jsem ani nemohl :-)!. Dnes už asi takovýhle film nikdo nenatočí. A pokud ano, bude stát nemalé peníze. Proč? Jednoduše kvůli kulisám. V roce 1993 jen 4 roky po revoluci byla naše města ještě moc zanedbaná léty neúdržby, nebo jejím zásadním podfinancování. Řadu budov podpírala dřevěná lešení, z většiny opadávala omítka, církevní památky byly zhuntované a často léta neužívané. Ulici damý výmol, záplata, zvlněné dláždění léta nikdo neopravoval. Ideální Stínadla jak z poválečných let. A do těchto kulis šoupli tvůrci varhany Petra Maláska. K tomu tajemná smrt malého geniálního učně Jana Tleskače, tajemný Losna, Vontové... Tenhle film mne přenesl v čase. A ačkoliv jsem celou látku ku své škodě možná až důvěrně znal, hltal jsem každý další nový záběr. Zatímco původní Záhada jen těžko někoho osloví, tenhle film ještě má co říci i mladším generacím. Jeho slabší hodnocení si vysvětluji jen tím, že se o něm neví, případně, že si jej lidé pletou se starším předchůdcem....Ano herci byli trochu křečovití, ale neokoukaní a lepší než jejich předchůdci. 4 bílé kvítky. * * * * ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Slovy klasika, nevím věru, co vytknout tomuto filmu dříve. Na prvním místě musím zmínit tragické neherecké výkony všech hlavních představitelů. Foglar si asi nemyslel, že Tleskač je dvanáctileté dítě, ježek v kleci není autentický, scény jsou nudné, příběh velmi silně zkrácen, prostředí Prahy mi nesedí...no prostě velmi bídné zpracování tak silného námětu. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Tak na Foglarovkách jsem vyrostl, navíc Rychlé Šípy a jejich pátrání po tajemném ježku v kleci, byla asi úplně první Foglarova knížka, kterou jsem jedním dechem přečetl. Nicméně ještě jedna věc mě kladně kloní k takovému hodnocení, zrovna tohoto zpracování knižní předlohy. Byl jsem tehdy čerstvě náctiletý a naskytla se příležitost, zůčastnit se jako komparzista natáčení bojů na Rozdělovací třídě, což byla tedy ulice Pekařská v Olomouci a tak jsem byl zrodu filmu vlastně přímo účasten, proto to nemůžu mít jinak než za 5! ()

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

Budeme-li se držet sešitové předlohy, na kterou se i dnes rád podívám, jsou Rychlé šípy kostýmy i typově velmi blízko. To je však bohužel asi jediné, co Petr Kotek trefil. Na Bohouše by mi ovšem více pasoval bývalý premiér Stanislav Gross. Vontská rada mi připomíná schůzi SSM a jediné co atmosféru drží, jsou poměrně slušné flashbacky a krásný Čepkův hlas do surrealistické hudby, která je ovšem vykradená z Hertzovy Panna a netvor. Ale připouštím, že postfoglarovská generace to možná může vidět jinak - jako dobrodružný a napínavý film. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • V jednom z prvních záběrů na střechy budov Stínadel je možné si všimnout velkého množství televizních antén, které však do doby, do které je příběh zasazen, nepatří. (Jezis_z_nebe)
  • Když Rychlé šípy procházejí ulicemi, jsou všechna auta zaparkovaná na pravé straně vozovky. I tramvaje jezdí po Rozdělovací třídě napravo. V době, do které je film situován, se však v Čechách jezdilo vlevo. (X-256)
  • Na základě fotek z filmu vznikl fotokomiks „Záhada hlavolamu“. (Ded@M@tes)

Reklama

Reklama