Reklama

Reklama

Klukovský klub Rychlých šípů – Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka – zjistí, že v temné čtvrti Stínadla se cosi děje. Starý kostelník jim vypráví příběh osiřelého zámečnického učně Jana Tleskače, který byl zároveň zvoníkem v kostele svatého Jakuba ve Stínadlech. Tam také za záhadných okolností zahynul pádem ze zvonice. Rychlé šípy podniknou nebezpečnou výpravu na nepřátelské území. Ve zvonici najdou Tleskačův deník, ve kterém chlapec píše o jakémsi svém vynálezu. Jeho plány ukryl v kovovém hlavolamu, zvaném Ježek v kleci. Návod na vysvobození ježka z klece je v deníku podrobně popsán. Kde se však hlavolam nachází, to musejí Rychlé šípy teprve zjistit. Není to jednoduché: ve Stínadlech totiž vládne drsný chlapecký gang Vontů… (Česká televize)

(více)

Recenze (294)

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Tak na Foglarovkách jsem vyrostl, navíc Rychlé Šípy a jejich pátrání po tajemném ježku v kleci, byla asi úplně první Foglarova knížka, kterou jsem jedním dechem přečetl. Nicméně ještě jedna věc mě kladně kloní k takovému hodnocení, zrovna tohoto zpracování knižní předlohy. Byl jsem tehdy čerstvě náctiletý a naskytla se příležitost, zůčastnit se jako komparzista natáčení bojů na Rozdělovací třídě, což byla tedy ulice Pekařská v Olomouci a tak jsem byl zrodu filmu vlastně přímo účasten, proto to nemůžu mít jinak než za 5! ()

helianto 

všechny recenze uživatele

Himbajs, plantážníci, já vám nevím… Foglarovy knížky a Rychlé šípy jsem jako dítě milovala, je zajímavé, že kromě Záhady hlavolamu žádná další nikdy zfilmovaná nebyla, ale tenhle film je naprosté zklamání. Rychlé šípy, to byla pro mě vždycky parta správných kluků, sice byli trošku až moc kladní, ale nikdy jim to na charismatu nijak neubíralo. Však taky Mirek Dušín, to už je pojem :o) Kdybych ale znala Rychlé šípy jen z tohoto filmu, nikdy v životě by mě zaujmout nemohli. Parta kluků, u kterých jsem si po skončení filmu už vlastně ani nepamatovala, jak vypadali. Navíc hoši trpěli zoufalým nedostatkem jakéhokoliv hereckého talentu, takže se ve filmu celou dobu jen prkenně procházeli či pobíhali po plátně a vedli mezi sebou naprosto nesmyslné dialogy, snaživě evokující atmosféru knižní předlohy, ale v dnešní době působící neskutečně strojeně a poněkud úsměvně. Vůbec celý scénář je špatně napsaný, jednotlivé postavy se jen prapodivně vyskytují, žádná z postav nijak výrazně nevyčnívá, přestože knížka je výrazných a zajímavých charakterů plná. Režisérovi se dokonce podařilo, že i Matěj Hádek, jehož jinak považuji za poměrně solidního dramatického herce, působil jako neherec a jeho Losna je spíš zoufalec než nějaký budoucí Velký Vont. Musím ale být spravedlivá. Co se režisérovi a jeho štábu povedlo dokonale, to jsou lokace jak vystřižené ze třicátých let, film má vynikající temnou atmosféru, podbarvenou sugestivní Maláskovou hudbou. Dobré byly i pasáže s Janem Tleskačem, ty působily téměř hororově. A celý film uvedl a zakončil charismatický hlas Petra Čepka. Celkově ovšem nemůžu dobře hodnotit ani z nostalgie, nebo spíš právě kvůli té nostalgii ne. ()

Reklama

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

"Jaká roura?" Když se ještě psala léta začínající jedničkou, měl jsem mnohem raději tenhle film než Bočanův seriál. Na počátku devadesátých let mě totiž jako prcka šíleně iritovala černobílá kamera a fakt, že si tvůrci v 60. letech dovolili zpronevěřit se předloze a spojit látku ze dvou knih do jednoho seriálu. ("Stínadla se bouří" mám z celé trilogie dodnes rád nejméně, na čemž se podepisuje až přílišná tragičnost knihy.) Dnes se na to dívám trošku jinak, protože v sedmi letech jsem mohl těžko zhodnotit zde tolikrát kritizované herecké výkony a šroubovanost dialogů, i tak se ale na tuhle Záhadu hlavolamu podívám rád a pankáč Štětináč prostě baví. Zároveň mě napadá, jak by asi dopadl pokus natočit znovu celou stínadelskou trilogii, a třeba i při zasazení děje do současnosti. Myslím, že přeměnit Stínadla na romské ghetto by skýtalo zajímavý potenciál. Navíc jsem se nedávno procházel po pevnosti Josefov a tamní dvory jsou jako stvořené pro natáčení. (669.) ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

64% (ku Štědrému dni létá páně 2007) se mi zdá jaksi málo pro jeden z nejmilovanjších filmů mého dětsví...Petr Kotek výborně vystihl ducha Foglarových komiksů a očividně neřešil, že si tím zároveň hodil pořádný klacek pod nohy. Jak je vidno i ve zdejších komentářích, málokdo dokáže překousnout obrovsky naivní vyznění tohoto filmu, ve kterém jsou hochům vkládány do úst úsměvně škrobené dialogy (stejně působí i sami herci, většinou stojící v pozoru a jasně hledící vpřed jako čerstvě nastoupená vojenská četa) a celý jejich klukovský svět je ostře separován od toho rodičovského. Jistě, kdyby se Mirek Dušín místo za nějakým blbým ježkem v kleci honil za holkama, bylo by to realističtější. Ovšem pro někoho jako jsem já, pro někoho, kdo ve dvanácti hltal foglarovky jako na běžícím páse a dodnes mu ukápne nostalgická slza, když se náhodou v Olomouci zastaví na místech, kde se natáčel tento film, jde o unikátní a velmi atmosferický výlet do světa, který sice není zrovna reálný, zato je plný vysněného a laskavě odvyprávěného dobrodružství. ()

DominikV 

všechny recenze uživatele

S knížkou a seriálem jsem doslova vyrůstal. Bez mála přesné zfilmování knížky, jehož klady jsou takřka mrazivé atmosféře, hudbě a perfekním ztvárnění Stínadel a mínusy jsou v ,až trapných, hercích, kteří svoje ,,přednesy" přednáší jako básničku na základní škole a v barevné kameře, která se podle mého názoru do filmu nehodí. Sečteno potrženo = solidní tři hvězdičky ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • V jednom z prvních záběrů na střechy budov Stínadel je možné si všimnout velkého množství televizních antén, které však do doby, do které je příběh zasazen, nepatří. (Jezis_z_nebe)
  • Když Rychlé šípy procházejí ulicemi, jsou všechna auta zaparkovaná na pravé straně vozovky. I tramvaje jezdí po Rozdělovací třídě napravo. V době, do které je film situován, se však v Čechách jezdilo vlevo. (X-256)
  • Podle vyprávění kostelníka, Jan Tleskač (Michal Škrabal) těsně před smrtí zvonil, a náhle zvon utichnul. Potom ho našli dole ve zvonici. V dále zobrazeném ději si ale Jan tleskač ve zvonici právě psal deník, když nahoru přišel Em (Karel Engel) a došlo k potyčce, při které Jan Tleskač spadnul dolů. (ČSFD)

Reklama

Reklama