Reklama

Reklama

Čertí brko

  • Česko Andělské pero (pracovní název) (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Příběh nás zavede do městečka Pytlov na úpatí kopce Pervidle. Místní, kteří tu žijí běžným životem řemeslníků nebo sedláků možná ani netuší, že všechny jejich přestupky a nepravosti jsou pečlivě monitorovány místní pekelnou pobočkou. Hříchy zapisuje spravedlivě a neomylně kouzelné Čertí brko. Jednoho dne však přestane fungovat. Lucifer se rozhodne pověřit doručením nového čertího brka na pobočku Pervidle trochu zmateného čerta Bonifáce. Je to ten nejlepší úkol, aby se mladý čert otrkal ve světě. Bonifác se vydává do Pytlova a hned jeho první zkušeností je, že mu zdejší šejdíř kouzelné brko ukradne. Tím se spustí řetěz událostí, kdy Pytlov ovládnou místní vychytralci, lenoši a podvodníci, jimž se nakonec podaří uvěznit i samotného vládce pekel. Je na Bonifácovi, aby v sobě našel ty nejlepší vlastnosti a osvobodil Pytlov, Lucifera i získal srdce krásné Markétky. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (448)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Čertí brko zaujme na první pohled netradičním pojetím v rámci svého žánru - zobrazovaný pohádkový svět a jeho postavy tvoří jakousi politickou paralelu, což člověka nijak nepřekvapí, když vezmeme v potaz jméno režiséra, který zde nabourává do jisté míry pohádkové konvence. Čerti, kteří platí obecně za záporné postavy, nejsou v tomto příběhu ti špatní, nýbrž jsou jimi ti, kteří se dostanou k moci, kterou se nebojí použít k vlastnímu užitku. Film oplývá vesměs sympatickým obsazením, pěknými lokacemi a nápaditostí ze strany scenáristů (vzhled pekla a originální čertovská "mytologie"). Osobně mi do děje trochu neseděly ty písně, ale to je pouze můj subjektivní názor. Tato pohádka si razí cestu přes tradičně vytyčené hranice svého žánru, což se jí místy daří skvěle, místy však tak trochu tápe. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Ježišmarjá, čerti se nepitvoří, byla tahle pohádka vůbec natočena u nás?! A jde to, ne že ne. Taky satirický tón není v českých pohádkách nic nového (S čerty nejsou žerty, Co takhle svatba, princi?), nemluvě o písničkách, které tady byly navíc trhlé a parodické. A k tomu konečně hrůzný i lidský Lucifer Ondřeje Vetchého a jeho varování před těmi, co nám slibují ráj na Zemi. Ještě si to tak, pánové Najbrte, Geislere a Hodane pamatovat, ale i tak díky za nejlepší českou pohádku minimálně za deset let! ()

Reklama

maverick10 

všechny recenze uživatele

O třídu výš než Troškoviny, ale stále na míle daleko od pravé pohádky. Z Lucifera tu dělají romantickou bábovku a z čertů bandu buzerantů. To jsme to dopracovali. Dnes už prostě není tvůrce, který by stál alespoň za 3 pokémony a penál z HelloKitty. Marek Najbrt s pánama s čertím brkem v ruce, prostě nedokážou vybrousit charaktery postav natolik, abych si jednotlivé postavy mezi sebou nepletl. Postava Lucifera je stejně přihlouplá a šedá, jako postava šafáře, nebo hajného či kusu šutru ležícího u zablácené cesty. Pokud se tu tvůrci snažili o satiru a používali ironie (což je výmluva snad každého tvůrce, kterému jeho dílo nevyšlo), pak jsem pravděpodobně hloupější než syn fotbalisty a moderátorky VIP zpráv. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Ne a ne. Čerti jsou tady utrápení šmudlové bez energie, Lucifer starostlivý tatík Moula. Kouzla a čáry zastupují různá udělátka, takže čerti padnou do průhledné pasti a nedokážou se z ní sami dostat. Milenecká dvojice je průměrná. Sem tam vtip to nezachrání, protože většina scén vyšumí bez pointy. Do pekel pohádku potápí ještě nezdolný český mor pěvecký - fakt příšerné songy. SHRNUTÍ: Když se z čerta stane byrokrat, neděsí ani nebaví, jen nudí. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Čertí Brko" je pre mňa v rámci našej Českej a Slovenskej produkcie medzi rozprávkami asi jedným z tých lepších filmov. Má dobrý nápad, má to podľa mňa dobré obsadenie. Ondřej Vetchý je pre mňa asi najlepší Lucifer, ktorého som kedy videl. Je to posledná herecká rola Mariána Geišberga a naša hlavná dvojka v podaní Jana Cinu a Judit Bárdos funguje podľa mňa dobre. Hudobné časti tam podľa mňa vôbec byť nemuseli a pôsobia viac nasilu a zbytočne. Budař ako zloduch filmu je podľa mňa tiež celkom okey a film v rámci možností vyzerá dosť dobre. Možno by to nemuselo miestami pôsobiť ako rozprávka, ktorá má vštiepiť niekomu aj politické názory, ale myslím si, že v dnešnej dobe sú to dobré názory, ktoré asi aj treba celkom vidieť a poznať. No rozhodne sú lepšie filmy, ktoré to dokážu povedať a nejdú na to touto cestou. Ale je pravda, že nemali by sme si nechať vziať naše dobro klamármi, ktorí nám sľubujú raj na zemi. Lebo koniec koncov, sami si ich volíme a sami im veríme. Som rád, že som rozprávku videl, na Vianoce si to nemám problém pozrieť znovu, no rozhodne môžem povedať, že už sme tu mali aj lepšie rozprávky. Hodnotenie: B ()

Galerie (81)

Zajímavosti (13)

  • Pohádku Čertí brko viděl v rámci letošního festivalu Juniorfest i americký režisér John Stevenson a následně prohlásil: „Myslím, že ten film je skvělý. Je zábavný, okouzlující, zahraný s lehkostí, opravdu jsem si ho užil. Dobrý rodinný film je prostě jen dobrý film, který funguje stejně tak pro mladé jako starší diváky. A Čertí brko je nápaditá fantazie, u níž se může bavit každý.“ [Zdroj: Novinky.cz] (filmotrlo)

Související novinky

26. Český lev – výsledky

26. Český lev – výsledky

23.03.2019

Letošní 26. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer plný největších hvězd českého filmu moderoval herec Václav Kopta, a to poprvé pod… (více)

Reklama

Reklama