Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Úsměvy smutných mužů přiblíží příběhy úspěšných chlapů, kteří se přes dno lahve dostali na samotné dno života. Na dno, odkud vede už jen cesta vzhůru. Na válečné stezce s chlastem potkává Josef třeba Honzu, bývalého reprezentanta v triatlonu a účastníka nejtěžšího závodu světa – Ironmana. Úředník a geniální matematik Milan zase věří, že je vyslancem z vesmíru. Někoho zradila žena, někdo hrál v německém gay pornu a svůj příběh má i Tomáš, který zašel ve vztahu se svou nevlastní dcerou až příliš daleko. Všichni z různých důvodů chlastali ve velkém stylu první ligu, někdo sám doma jiný jako tahoun v hospodě. Pod dohledem přísné primářky a v pevném režimu teď společně poznávají, jak lehké bylo opojnému alkoholu propadnout a jak naopak těžká je cesta ze závislosti ven. Ze závislosti už ale cesta ven nevede, jediná šance je nahradit alkohol něčím jiným. Co takhle uběhnout maraton? (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (414)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tonoucí v moři závislosti, s dělovou koulí sebelítosti přikovanou k noze, devastován neschopností vydržet sám se sebou střízlivý.. S absencí výraznějšího dramatického oblouku nemám problém, ta tématika i složená ze střípků totiž kolem něj vytrvale opisuje kruh a tenhle pohyb beznaději svědčí. Spíš mi scházelo hlubší zajetí do dopadů na okolí, protože co si budeme nalhávat, to trpí závislostí blízkých mnohem bolestněji než ti sobečtí hledači útěchy na dně láhve.. Od Svátka určitě pozoruhodný počin a mladý Švehlík, ať už vylitý, trpící či zpytující, potvrdil své nesporné herecké kvality.. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Zásadní problém? Asi v tom, že nevěřím příkladům tak extrémního alkoholismu. Kdyby se to natočilo s pivsonama a pár panákama, rozumim tomu. Ale takhle... Kromě absence nosného příběhu jinak ovšem na české poměry hodně fajn komediální drama. Jen holt prostě počítat s tim, že je to spíš takovej nesourodej sled legračních klipovitejch scének. ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Úsměvy smutných mužů nabízí v rámci české produkce lehce nadprůměrné drama s komickými prvky, které sází zejména na námět a herecké obsazení, z něhož vynikají především David Švehlík, Jaroslav Dušek a Ondřej Malý. Jakákoli závislost je krajně nebezpečná věc a postavit se jí čelem není vůbec jednoduché. Je to běh na dlouhou trať, při kterém může člověk kdykoli spadnout, nicméně důležité je, aby vždy vstal a pokračoval ve svém snažení, protože onen pocit při pokoření cílové roviny je nepopsatelný a lákavý. Nemohu se zbavit pocitu, že se z filmu dalo vytřískat o něco více, byť obsahoval nejednu syrovou a nadmíru realistickou scénu, která divákovi přiblížila úskalí v zajetí "tekutého démona". ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Vůbec si nemaluju že u nás vznikl v roce 2018 lepší a zajímavější snímek. David Švehlík v prostředí protialkoholní léčebny potkává směsici individuí, za které by se nemusel stydět ani Formanův Přelet nad kukaččím hnízdem. Bohužel mě film přivodil hroznou chuť jít do ledničky a jen tak z fleku vypít minimálně půl flašky čehokoliv co má volty. 70% ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Méně depresivní než by bylo záhodno. Téma alkoholismu slibuje emočně vypjaté scény plné degradace lidské osobnosti. Náznaky tam jsou, ale Svátek sklouzává ke klipovitosti a nepůsobí to moc realisticky. Švehlík je však přesvědčivý a kdo jiný by měl hrát blázna než Dušek. Chtělo to údernější tečku na závěr, ale jako výzva k zamyšlení se nad naším národním sportem to funguje. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (15)

  • Jaroslav Dušek, který hraje pacienta, který se představuje jako velitel 5. hvězdné flotily z Aldebaranu, se se svým předobrazem potkal na premiéře filmu. Přestože scenárista Josef Formánek říkal: „On je plachý nepřijde.“ Přišel. Dušek ho nakonec pozval i na pódium, kde si spolu povídali. (sator)
  • Postava Ha Thanh Špetlíkové, Soňa, v původní předloze není vietnamského původu. Tvůrci si ale Ha Thanh do role vybrali a dle jejích slov šlo o první případ, kdy byla obsazena nejen kvůli tomu, že hledali do role Vietnamku. (hansel97)
  • Mezi 49. až 50. minutou zazní z úst Jaroslava Duška věta: „Je to poselství budoucím generacím.“ Stejnou hlášku od stejného herce jsme mohli slyšet již o několik let dřív ve filmu Pupendo (2003). (Skarface)

Související novinky

26. Český lev – výsledky

26. Český lev – výsledky

23.03.2019

Letošní 26. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer plný největších hvězd českého filmu moderoval herec Václav Kopta, a to poprvé pod… (více)

Česko vyšle do boje o Oscara snímek Všechno bude

Česko vyšle do boje o Oscara snímek Všechno bude

14.09.2018

Snímek Všechno bude režiséra Olma Omerzua (Rodinný film) byl vyslán za Českou republiku do bojů o nominaci na Oscara za nejlepší cizojazyčný snímek. O nominaci rozhodlo hlasování členů České filmové… (více)

Reklama

Reklama