Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh otce, kterému zavraždili syna, smutek otce, který musí pochovat své dítě, emotivní drama otce, který si pro spravedlnost musí dojít sám. Po útoku neonacistů na partu studentů zůstane na zemi ležet mrtvý ubodaný kluk. Policie koná, pachatelé jsou dopadeni, společnost se bouří proti holohlavým náckům, ale to všechno je jenom na chvíli. Zděšená rodina brzy sleduje, jak jsou vrazi po chybném rozhodnutí soudkyně propuštění na svobodu, nikoho už to nezajímá a jednání policie připomíná chování zkorumpované instituce. Zůstává jen zlomená rodina bez jakékoliv šance na spravedlnost a viníci, kteří se jí smějí do očí. Zoufalý otec s touhou po spravedlnosti se pouští do boje se všemi. S policií bez zájmu, s podplaceným soudnictvím, s mafií, která kdesi v pozadí tahá za nitky. Dokáže tváří v tvář zavedenému prohnilému systému uspět? Dokáže zároveň překonat vlastní výčitky a odpustit sám sobě? (Bontonfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (121)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Chápem, že sa niekomu film nepáčil z nejakých politických dôvodov, chápem, že možno tu niekomu nesedeli detaily. Avšak nie je to natočené podľa skutočnosti, preto boli aj mená zmenené, a určite je film dramatizovaný oproti realite. A ten tlak na politizáciu diela bol len letmý, všimne si ho len naozaj pozorný a angažovaný divák. Ja film beriem ako kriminálku o boji neúnavného otca za spravodlivosť. A toto bolo celé stvárnené skvele a to najmä vďaka famóznemu Luknárovi, ktorý je herecky o desať levelov nad hocijakým protežovaným markizákom. Emotívne určite film, ktorý dokáže zasiahnuť. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Toto je druh filmu, který naprosto nesnáším. Je tu jasný zločin a pachatel, který je zachycen na kameře, ale spravedlnosti se tu pozůstalým nedostane. Proto nesnáším právníky, protože dokáží přetočit úplně všechno, když máte prachy. A takových případů u nás i na Slovensku musí být hafo. Ta bezmoc je naprosto šílená. Za mě 85% ()

Reklama

kamil.i 

všechny recenze uživatele

O Únose som sa vyjadril ako o spoločensky najdôležitejšom porevolučnom slovenskom filme. Ostrým nožom je minimálne tak dôležitý. Filmársky je kvalitnejší a funguje na viacerých úrovniach- ako rodinná dráma, krimi o vyšetrovaní, autentická interpretácia Tupého prípadu i kritika spoločnosti. Kritike sa venuje len v náznakoch, no silno zarezonujú. Scenár je výborne vystavaný, neplytvá časom na zbytočnosti a hercom vkladá do úst uveriteľné repliky. Casting odviedol skvelú prácu, herci i neherci presne sedia do svojich rolí a dominuje im vynikajúci Roman Luknár. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Drama, které vtáhne spíše znepokojivým příběhem inspirovaným skutečnými událostmi, než propracovaností scénáře či formou zpracování (scénář byl kreativnější u podobného slovenského filmu Budiž světlo). A dobrým obsazením a hereckými výkony. Největší slabinu vidím ve zjednodušeně vyobrazeném soudním procesu, který měl být vrcholem filmu - i emocionálním. Je ale moc dobře, že o těchto událostech na Slovensku vznikají filmy. Budou důležitým svědectvím pro příští generace Slováků, když se země změní k lepšímu. [3Kino Fest] ()

Mr.KarlAdler 

všechny recenze uživatele

Chtělo by se mi říct, že jde o jasný nadpůrměr, ale nemůžu se zbavit pocitu, že by takhle prostě měl vypadat standard. Řemeslná stránka je opravdu super. Nepůsobí to narychlo upláceně, záběry, střih, práce se zvukem a hudbou - všechno je velmi dobře promyšlené. Problém je, že propracovanost/psychologizace postav je na úrovni o moc kratšího filmu, než si žádá výsledná celovečerní stopáž. Je to škoda hlavně proto, že po úvodní cca půlhodince tvůrci zúží koncentraci primárně na postavu otce, čímž je ten hlubší ponor do jeho motivací nejen očekávaný, ale taky nutný. Chápu, že je to podle skutečnosti, takže těžko čekat u Ludovíta nějakou odzbrojující akci a la Katja v Odnikud. Pro výraznější kafkovské zmítání v neprůstřelném systému nebo hlubší ponor do rodinné bolesti (což se povedlo Jurajovi Lehotskému v o dva roky starší Nině) ale podle mě prostor byl. I tak mě slovenská tvorba posledních let těší. Nina, Špína i Ostrý nůž mi shodně navodili skličující pocit, že každé větší město je poměrně nebezpečným a temným místem. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (12)

  • Na špeciálnej predpremiére filmu sa objavil aj slovenský prezident Andrej Kiska a rodina zavraždeného Daniela Tupého. (Maarty von B)
  • Tvorcovia pracovali s rozpočtom 500 000 €. (kacer4)
  • Vo filme možno počuť autentické nahrávky z programov z roku 2005, akými sú napríklad Rádiožurnál, vtedajšie správy Slovenskej televízie, ale aj prvá séria Slovensko hľadá SuperStar (vrátane známej skladby "Kým vieš snívať"). (GTS_PUNK)

Související novinky

Noir Film Festival 2019: Zítřek nemá šanci

Noir Film Festival 2019: Zítřek nemá šanci

17.08.2019

7. ročník unikátní přehlídky klasik, ale i pozapomenutých klenotů z bohaté pokladnice filmu noir představí snímky tematizující loupež, výběrovou retrospektivu noirových děl Fritze Langa, rozmanitou… (více)

Reklama

Reklama