Reklama

Reklama

Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu

  • USA Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (více)
Trailer 2

VOD (1)

Černá komedie Stanleyho Kubricka pojednává o skupině paranoidních generálů fascinovaných válkou, kterým se “nešťastnou náhodou” podaří rozpoutat jadernou apokalypsu. Náčelník generálního štábu "Buck" Turgidson a generál strategického letectva Jack Ripper vyšlou letku bombardérů, aby zaútočila na Sovětský svaz. To aktivuje sovětskou tajnou zbraň zvanou “bomba posledního soudu.” Jedná se o ďábelský raketový systém, s nímž má být uskutečněn odvetný úder. Aby upozornil na tuto katastrofu, stane se britský kapitán Lionel Mandrake jedinou osobou, která má přístup ke generálu Ripperovi. Americký prezident Muffley se ve snaze odvrátit neštěstí pokusí přesvědčit opilého sovětského premiéra, že je to všechno jen hloupý omyl. Prezidentovým poradcem je šílený dr. Divnoláska, někdejší nacistický vědec. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (602)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

No je to hodně neortodoxní satira, abych řekl pravdu vnímal jsem si spíše jako komedii, yť samozřejmě v konečném důsledku to k smíchu moc není, ale ta pointa je minimálně v dnešní době nereálná, ale máme jiný reálný možnosti point. Peter je tady fakt neskutečnej a v těsným závěsu Gerge C. Scott. Některé scény a dialogy jsou neskutečně zábavný, zejména telefonování je tady pojato monstrozním stylem. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Většinou hlavně když chci provokovat, tak všude říkám, že obecně Kubricka moc ráda nemám a že mi jeho filmy nic neříkají. Ono je to ale film od filmu, některé mám naopak zase hodně ráda. Zabíjení je skvělé, Osvícení je skvělé, Olověná vesta není můj top film, ale mám k němu respekt. No a ten mám nově i k Doktorovi Divnolásce. Film ve mně vyvolává spousty protichůdných reakcí zároveň a nemá snad jedinou viditelnou chybu. Smála jsem se nahlas a u toho přemýšlela, jestli jsem bestie. ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se na tenhle film těšila a tak těžce mi nesedl. Jako bych pozorovala z vnějšku sebe samou, jak se koukám na film s pocitem - jo, tady bych se měla bavit. Neměla bych se zasmát nebo aspoň zašklebit? Asi jo. A nic. Možná, až si nebudu dělat starosti .... a ne, že bych neměla ráda bombu, jen jsem se včera s tímhle filmem nějak minula. Znamenám si - podívat se znovu. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No nemuzu rict, ze by me Kubrick nejak zvlast potesil, cekal jsem krapet vic. Film ma svoje skvely momenty, at uz to jsou nejaky skvely vtipny sceny a nebo sceny krapet mrazivejsi, ale celkove tomu tak nak chybi stava. Proste film tak nak plyne a cas od casu necim potesi. Navic krome cool melodie v letadle tu skoro neni hudba. No a samotnej pribeh je hodne jednoduchej, ale dava prostor pro tu satiru na armadu. Jinak vse zachranujou herci, Sellersovi to sice chvilku trva, ale pak to rozjede neskutecnym zpusobem, akorat skoda, ze jeho nejuchylnejsi postava, Divnolaska, ma jen par vystupu. Ale tentokrat me skoro vic potesil George Scott, kterej byl v roli polosilenyho generala naprosto genialni. No ale ackoliv bych od Kubricka cekal neco vic, presto nemuzu filmu uprit jisty kvality a nemuzu rict, ze bych se tech 90 minut nudil, takze 4*. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Dr. Strangelove - to je ostrá, černohumorná satira, nikoliv však přímo komedie. Nechce totiž diváckou mysl "zatemnit" smíchem a odvést tak zbytečně pozornost, nýbrž jakousi vygradovanou absurditou naznačit, že na světě něco není (resp. nebylo) zcela v pořádku. Scénář je inteligentní a ve své době i docela odvážný a to je velmi dobře, protože i když si někdo myslí, že dělá směrem od zdravého rozumu krůčky jen drobné (přehnané zbrojení), může se časem podivit, kampak až došel. To pak není vůbec na škodu, když se objeví někdo, jako Kubrick a pokusí se společnosti svou "pichlavou" tvorbou otevřít oči... Trochu jsem však postrádal pocit specifické Kubrickovy režie a mé celkové nadšení ze snímku bylo poněkud umírněné. 8/10 ()

Galerie (194)

Zajímavosti (73)

  • Komediální pojetí filmu nebylo původně v plánu. Při psaní scénáře se o takovém zpracování spíše vtipkovalo, ale později se Stanley Kubrick rozhodl jej takto i skutečně realizovat. (tnp101)
  • Slim Pickens se i mimo filmování choval dost podobně jako jeho postava majora Konga. Jako pravý Texasan přijel i na natáčení do Británie v kovbojském klobouku a botách. (Taita89)
  • Stanley Kubrick nakázal všetkým hercom, aby počas skúšania podávali čo najabsurdnejšie výkony. Naostro im však prikázal hrať serióznejšie. To však nespravil v prípade herca George C. Scotta (generál Buck Turgidson). Ten mal už počas natáčania obrovské problémy s tým, ako mu bolo prikázané hrať. No keď zistil, že mu Kubrick zatajil túto podstatnú skutočnosť, prehlásil, že už s ním nikdy nebude na žiadnom projekte spolupracovať. (srbak)

Související novinky

Zemřel James Earl Jones

Zemřel James Earl Jones

09.09.2024

Sametový hlas už dozněl. Dnes ráno totiž ve svém domě v požehnaném věku 93 let zemřel slavný herec a dabér James Earl Jones. První kroky jeho kariéry započaly na divadelních prknech, kde svým zvučným… (více)

Reklama

Reklama