Reklama

Reklama

Spalující touha

  • Česko Eyes Wide Shut (více)
Trailer

Obsahy(1)

Zámožný newyorský lékař William Harford pomalu upadá s manželkou Alicí do vztahového stereotypu. Nečekaně ho však naruší Alicino přiznání, že během dovolené tolik toužila po sexu s pohledným námořníkem, že by se kvůli tomu vzdala manžela, dítěte i současného života. Žárlivostí zmítaný William odmítne možnost milostného dobrodružství s dcerou svého pacienta i s prostitutkou, ale zlákán vyprávěním kamaráda Nicka pronikne na utajenou luxusní orgii, jejíž účastníci s karnevalovými maskami provádějí záhadný sexuální rituál. Je však odhalen a před nejasným trestem ho zachrání jedna z dívek, která nabídne, že se místo něj obětuje. Zanedlouho William objeví její tělo v márnici. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (769)

brit84 

všechny recenze uživatele

Film, vymykající se, dle mého názoru, dosavadnímu mistrovu stylu filmařiny. Naprostá preciznost kamery zůstala (kdo viděl Život v obrazech, ten ví, že některé rutynní scény se natáčely po mnoho dní), avšak příběh se mně zdál postavený trochu na vodě. Především množství náhod, které přivedou Cruise na setkání je zarážející. Bral bych to pouze v případě, že by ho na sraz někdo chtěl dostat, což je v příběhu naprosto vyvráceno. Shrnuto, poměrně zajímavá tečka ikony filmu jménem Stanley Kubrick. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Stanley Kubrick byl schopný se vyjadřovat ke všemu. S neuvěřitelným zápalem a neotřelým přístupem. Vesmírnou odyseou zrovnoprávnil sci-fi s jinými filmovými žánry, s Lolitou představil, co je tou pravou moralitou, Mechanickým pomerančem zase šokoval kdekoho. Už tehdy pojem, dnes nezapomenutelná legenda. O posledním počinu Stanleyho Kubricka, který nesmírně dlouho vznikal, bylo napsáno leccos, jednu z mnohých pozitivních skutečností vidím v tom, že odstartoval mnohem zásadnější kariéru Nicole Kidman (do té doby spíš přitakávala hvězdnějším hereckým kolegům). Její cestu od manželky/partnerky k herečce dokládají tituly jako Hodiny nebo Moulin Rouge. I angažování Toma Cruise do uměleckého filmu bylo odvážným tahem, který dle mého vyšel. Hříchy jejich manželství spočívají možná v několika šlucích marihuany před sexem, jinak jsou svoji deset let, oba s luxusním příjmem a úspěšnou kariérou. Jenže také je dávno začala rozežírat nepojmenovaná nespokojenost. A poté, co se objeví několik nečekaných momentů a setkání, dostane se on do luxusního venkovského sídla, kde se dějí velkolepé orgie. Výkladů je víc, sarkastický Kubrick si s námi slušně hraje, jeho matoucí svět je promyšlený, až diváka mrzí, že za svůj život nenatočil o dvě tři díla víc. ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Vizuálně dokonalý náhled do nitra lidského. Vážně naprosto skvělé, jak jsou tu různé myšlenkové pochody, pocity a nálady převedené do audiovizuálna. Z valné části za to můžou Kubrickovo klasické trademarky (skvostně dlouhé záběry beze střihu, hudební doprovod pomocí klasiky), ovšem zase použité jinak a originálně. Ano, osobně bych ocenil trochu víc psychedeličnosti a tajemnosti, to ale neubírá nic na technických kvalitách, jen na těch pocitových, subjektivních, prostě tu chybí to NĚCO, co má Barry Lyndon, Odysea, nebo Mechanickej pomeranč. ps: a hele, můj komentář č. 2222, volejte sláva a tři dny se radujte ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Kubrick byl prostě mistr. Jeho snímky vás nemusí zaujmout po dějové stránce na 100%, ale svým zpracováním už ano. Eyes Wide Shut má vcelku poutavý příběh, jehož základem je touha, soužití, žárlivost a sex. V hlavních rolích se skvěle předvádí nejen Tom Cruise, ale také Nicole Kidman. Erotično je tu ukázáno vkusně a náznakově, což lze kvitovat s povděkem, neboť v žádném ohledu nesklouzává k lacinosti. Přesto se hustota chtíče dá ve filmu krájet. Za výsledným dojmem stojí také neuvěřitelně skvělá hudba, zejména minimalistická skladba Musica Ricercata II. Svoji atmosférou mě doslova pohltila pasáž na maskovaném "bálu", rituálu a následné orgie, kterými hlavní hrdina tak nějak nezúčastněně prochází. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dlouho předlouho jsem se chystal na tento film. No a když už jsem se dočkal, tak jsem prvních dvacet minut měl co dělat, abych přijal poetiku filmu. Pomalé, intenzivní vyprávění ale naštěstí nabírá na obrátkách a po půl hodině se rozjíždí hodně slušný psychologický kolovrátek spolu s mysteriózní atmosférou amerických thrillerů devadesátých let. Nakonec se musím přiznat, že jsem z filmu Kubricka cítil na sta honů. Dokonce jsem místy měl i pocit, že nejsem ve filmu Eyes Wide Shut, ale že koukám na nějaké pokračování Osvícení. Kamerové záběry nebo intenzivně kousavá hra na piáno, mě utvrdila v tom, že tento film je opět naprosto jedinečným zážitkem, kterých aby divák pohledal. Závěr sice mohl být trošku údernější a nemusel skončit pouhým "fuck", ale jinak dobrý. Kubrick jak se patří. Podobných tvůrců dneska moc nenajdete...spíš vůbec. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (59)

  • Ve scéně v ordinaci, kde Dr. Harford (Tom Cruise) vyšetřuje mladého chlapce, vidíme maminku stojící v pozadí, kterou si zahrála nevlastní dcera samotného režiséra Katharina Kubrick. Mladého pacienta ztvárnil její syn Alexander. (Dandy95)
  • Scéna v kulečníkové místnosti, která trvá 13 minut, se natáčela 3 týdny. (don corleone)

Související novinky

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (více)

Reklama

Reklama