Reklama

Reklama

Spalující touha

  • Česko Eyes Wide Shut (více)
Trailer

Obsahy(1)

Zámožný newyorský lékař William Harford pomalu upadá s manželkou Alicí do vztahového stereotypu. Nečekaně ho však naruší Alicino přiznání, že během dovolené tolik toužila po sexu s pohledným námořníkem, že by se kvůli tomu vzdala manžela, dítěte i současného života. Žárlivostí zmítaný William odmítne možnost milostného dobrodružství s dcerou svého pacienta i s prostitutkou, ale zlákán vyprávěním kamaráda Nicka pronikne na utajenou luxusní orgii, jejíž účastníci s karnevalovými maskami provádějí záhadný sexuální rituál. Je však odhalen a před nejasným trestem ho zachrání jedna z dívek, která nabídne, že se místo něj obětuje. Zanedlouho William objeví její tělo v márnici. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (769)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Moc zajímavý a zvláštní film s pozoruhodným scénářem. Po režijní stránce naprosto perfektní a od Toma Cruise jeden z nejlepších výkonů, co jsem měl možnost vidět. Pár lechtivých záběrů na Nicole Kidman prozrazuje, že má fakt "good body". Celkově musím uznat, že Stanley Kubrick byl hodně osobitý režisér, ale zároveň taky hodně kvalitní. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od zbytku filmografie je poslední Kubrickův snímek přijímán rozporuplně. Pozoruhodně často se střídají pětihvězdičková nadšená hodnocení plná superlativů s dvouhvězdičkovými, kde převládá rozladěnost ze sexuální otevřenosti snímku a znechucení z vulgarizace tématu partnerských vztahů. Nepřidám se k žádné ze stran sporu. Pravdou je, že na mě Spalující touha zapůsobila o poznání méně než ostatní Kubrickova dramata. Ne, že by ve mě jeho výlet do světa chtíče nevyvolával žádné pocity a otázky, po hříchu ale na jiných místech a jiného druhu, než režisér zamýšlel. Nudící se zelená vdova (dnes už notně obehraná záležitost) Nicole Kidman ve mě nevzbuzuje hříšné touhy. Její krása je odtažitou krásou modelky z přehlídkového mola, nikoliv smyslné ženy vzbuzující hříšné myšlenky. Krása a erotická přitažlivost spolu souvisí méně, než se obecně soudí. Flirtování Alice se stárnoucím seladonem na párty nevyznívá eroticky, ale trapně lascivně. Vztah Alice a Billa není ovládán sexuálními fantaziemi, naopak je to studie partnerského odcizení. Kubrick by se touze, vášni a rozkoši měl učit od Polanského. K chtíči patří živočišnost, k erotice hra. Jenže hra, do níž Bill bezděčně vstoupí, vypadá po třech sexuálních revolucích prapodivně, přepjatě a překonstruovaně. Nerozumím ani tomu, jak si Bill ztotožnil maskovanou krásku z párty s mrtvou v márnici, a nerozumím ani spoustě dalšímu. Jestli ve mě ale něco Kubrickův snímek vyvolal, pak zájem o předlohu Arthura Schnitzlera. Po jejím přečtení budu moudřejší. Za mě 65 % celkového dojmu s tím, že hodnocení napomáhá tradiční schopnost Kubricka pracovat s obrazem a dokonale zvládat řemeslnou stránku díla. ()

Reklama

Botič 

všechny recenze uživatele

2001 Erotická odysea pod povrch lidského bytí. Na první pohled dokonalé manželství, kde jsou mužské nedostatky doplněny ženskou dokonalostí a důrazem na detail. Jediné, coby mohlo nabourat stereotyp jsou skryté touhy o nichž se nejlépe mluví v omámeném stavu. Žárlivost a chtíč ukrývající se za jediným pohledem do zrcadla v manželově obětí. Stenley Kubrick je Freudem nového století. Svou filmovou šarádou si hraje s postavami stejně tak jako s divákem. Nejtěžší je určit kde končí realita a začíná sen? Umění milovat zde nabývá nový rozměr a transformuje se v sžíravé Umění prožívat. Nesnesitelná spalující touha žene postavy kupředu. Zatímco Hardfordova žena hřeší a touží výhradně „jen“ ve svých snech a představách podpořených jedním letmým pohledem vzbuzujícím onen záchvěv věčnosti v jednom okamžiku, její manžel sestupuje do skutečného erotického zásvětí jako bájný Orfeus, aby se zde zbavil vtíravého přízraku mající podobu představy o jeho manželce v obětí jiného muže. Vždy je jen na dotek možnosti, kdy by mohl podvést a vrátit jí tak její vysněnou nevěru reálnou odvetou. Ale čím je hlouběji pod povrchem vlastních tužeb, tím víc se ztrácí v bludišti iluzí a svých představ. Život jde dál až dokud neskončí - ať už vysněný či reálny. A tenhle zaručeně neskončil. Režisérovo pomrknutí z novinového titulku hlásajícího Lucky to be Alive je už jen malou sladkou tečkou na konci. Že by poslední slova Nicole Kidman byla klíčem k lidskému bytí? Vynikající filmový požitek hrající si se všemi smysly. 9/10 ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Kubrick byl prostě mistr. Jeho snímky vás nemusí zaujmout po dějové stránce na 100%, ale svým zpracováním už ano. Eyes Wide Shut má vcelku poutavý příběh, jehož základem je touha, soužití, žárlivost a sex. V hlavních rolích se skvěle předvádí nejen Tom Cruise, ale také Nicole Kidman. Erotično je tu ukázáno vkusně a náznakově, což lze kvitovat s povděkem, neboť v žádném ohledu nesklouzává k lacinosti. Přesto se hustota chtíče dá ve filmu krájet. Za výsledným dojmem stojí také neuvěřitelně skvělá hudba, zejména minimalistická skladba Musica Ricercata II. Svoji atmosférou mě doslova pohltila pasáž na maskovaném "bálu", rituálu a následné orgie, kterými hlavní hrdina tak nějak nezúčastněně prochází. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak od tohohle Kubrickovo filmu jsem cekal asi nejmin, ale Kubrick ani tentokrat nezklamal, ale nejake chyby se tu najdou. Ze zacatku filmu jsem se misty nudil a nic moc zasadniho se nedelo, jenze od chvile, kdy se Cruise dostal na "vecirek" se to nehorazne rozjelo. Od tehle chvile jsem byl napnutej az do konce, protoze tohle drama bylo fakt neco, navic do toho par zahadnejch veci, proste parada. Chvilku po shlednuti sem si rikal, ze konec stal docela za prd, ale jak se mi to rozlezelo v hlave tak sem si uvedomil, ze konec je vlasne genialni. Takze kdyby Kubrick vyhazel nekolik zbytecnejch minut ze zacatku, nemel bych si na co stezovat. Opet se vyborne povedla hudba, hlavne ty udery do klaviru byli genialni. Jen mi misty jedna skladba pripadala jak ze Sam doma 2. Herci jsou opet skvely, jeden z nej vykonu Cruise tu opravdu je, ale prislo mi, ze Kidman hrala jeste o fous lip, i kdyz nedostala tolik prostoru. Tenhle snimek me proste pohltil a musel sem ho bez prestani dokoukat do konce, takze 5*. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (59)

  • Nad kavárenským stolkem, u něhož William Harford (Tom Cruise) čte v novinách zprávu o bývalé královně krásy, která se předávkovala drogami, visí reprodukce obrazu "Astarte Syriaca" od malíře Danta Gabriela Rossettiho, jehož manželka a múza Elizabeth Siddal zemřela po předávkování laudanem. (Maudeleyn)
  • Film v českých kinech vidělo 81 420 diváků. (hrumsrt)
  • Ve scéně, kdy jde Bill (Tom Cruise) kondolovat Marion (Marie Richardson), vchází do dveří ložnice a po levé straně na stolečku stojí soška, ale o chvíli později, když přijde Marionin přítel Carl (Thomas Gibson), soška tam již není. (dandislav1991)

Související novinky

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (více)

Reklama

Reklama