Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1967, během války ve Vietnamu, nastupuje skupina nových rekrutů na výcvik k námořní pěchotě. Čeká je zde vojenský dril, ale hlavně tvrdý a nesmlouvavý seržant Hartman, který vojáky despoticky drezíruje a šikanuje. Mezi rekruty jsou vojíni Vtipálek, Kovboj a také neohrabaný a tlustý Leonard. Hartman ho neustále ponižuje, za jeho neúspěchy začne dokonce trestat celou rotu. Ne každý je schopen takový dril přežít a zachovat si zdravé myšlení. Leonard se uzavírá do sebe, přestává komunikovat s okolím, nakonec zastřelí Hartmana a pušku obrátí i proti sobě. Vtipálek, po čase seržant, se stane válečným zpravodajem. Dorazí k bojové jednotce, které velí jeho kamarád z výcviku Kovboj. Jednotka je cílem vietnamského odstřelovače, vojáci jeden po druhém umírají, mezi nimi i Kovboj. Vtipálek nakonec nachází střelce, kterého jeho kolega z novin, válečný fotograf, postřelí. Je to mladinká Vietnamka... (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (937)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Ho CI Min je darebak a nestoji mu ptak! tyto a dalsi perly v podani serzanta Hartmana spolu s jeho propandistickymi myslenkami davani zabijaku jako Osvald za vzor a nelidsky metody slouzi k dokonalymu vymyti mozku Ermey podava zivotni vykon na nevojaka je to fakt slusna palba a je pro mne osobne zahadou proc s tak skvele nastartovanou karierou natocil po tomto filmu zhruba 50 dalsich ale jeden horsi nez druhej prvni pulka na vycvikaci je bezchybna a libila se mi i ta druha z Vietnamu byt tu nejsou akce v dzungli jako v cete nebo hamburger hillu ale tom to zase tak neni protoze olovena vesta neni zrovna v pravym slova smyslu valecnej film nekde sem cetl charakteristiku protivalecna satira a to si myslim ze sedi naprosto presne Kubrick tu predevsim upozornuje na naprostou absurditu valky jako takovy dokazuje to treba i rozpolcenosti hlavniho hrdiny kterej ma na helme napsano rozeny zabijak a na prsou odznak miru kazdopadne skvelej film kterej naprosto ultimatne vtahne do deje a nedovoli se odtrhnout od obrazovky dokud neni definitivne konec jo a taky jeden z mala filmu kterej bych si po jeho skonceni klidne pustil znovu ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Žádný jiný režisér nevytáhne z herců tolik jako právě Kubrick. Především ve výcvikovém táboře, kde se všichni mohou vyřvat až do nebe, je to krásně vidět i slyšet. První polovina je famózní, druhá jen dobrá, ale pochodové píšně a geniální práce s kamerou z toho i tak dělají výjimečný snímek. Jen mi nejde do hlavy, že zrovna Stanley dokázal natočit tak zábavné scény s prostitutkou. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Čestně – nedivím se, že Stoneova Četa si ve své době vedla lépe... Kubrickův Vietnam je pro oko diváka přeci jen méně atraktivní, urbanističtější (žádné ztísněné džungle se nedočkáme), méně akční, rozvláčnější a obšírněji pojatý. Přesto je působivý, byť na můj vkus jaksi odosobněný a chladný. Za vůbec nejlepší považuji úvod a závěr filmu – mariňácká přípravka se sestává z neustávajícího řvaní péráka, otupujícího drillu a zpěvu oslavných písní. To vše v tradičně vynalézavém vizuálním podání made in mr. Kubrick (scéna kontroly ostříhaných nehtů se špalírem vojínů na bednách je nezapomenutelná). Závěrečná scéna se sniperem je naopak to nejosobnější, co dává všemu dosud viděnému zrůdný smysl... a patří mezi to nejdrastičtější, co je v tomto žánru k vidění. Za nejproblematičtějčí rys Olověné vesty považuju postavy, které jsou až příliš schematické a nenápadné, o to však více vyniká naprostá absurdita a odlidštěnost války. A samozřejmě též Kubrickův cit pro dramatičnost situace a její vizualizaci. Výtečný je i "dobový" písničkový soundtrack. Suma sumárum, Olověná vesta patří mezi ty mezi divácky "méně atraktivní" Vietnamy, ale po stránce ideové mezi nejzajímavější. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Dokonalost sama, ostatně jak je u puntičkářského Kubricka zvykem. Ukázal nám válku z jiného pohledu .. jak ji neznáme, i když taková zjevně v reálu je .. plná absurdit, náhod a vyšinutých jedinců. Člověk si říká, jestli byl větší magor instruktor Hartman nebo jím (pře)vychovaný Leonard "Gomer Pyle" .. ()

Galerie (107)

Zajímavosti (65)

  • R. Lee Ermey (Hartmann) aj v skutočnom živote vykonával prácu cvičiteľa oddielov námornej jednotky. Režisér Stanley Kubrick mu teda nechal voľnú ruku k improvizácii. Výsledkom boli nezabudnuteľné Hartmannove repliky, často improvizované a vymyslené za pochodu, čo je pri Kubrickových filmoch raritou. (HelenOfTroy)
  • V jedné z vystřižených scén vojáci hrají fotbal. Záběr nebyl použit, protože v detailním pohledu bylo viditelné, že jim místo míče posloužila lidská hlava. (don corleone)

Reklama

Reklama