Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1967, během války ve Vietnamu, nastupuje skupina nových rekrutů na výcvik k námořní pěchotě. Čeká je zde vojenský dril, ale hlavně tvrdý a nesmlouvavý seržant Hartman, který vojáky despoticky drezíruje a šikanuje. Mezi rekruty jsou vojíni Vtipálek, Kovboj a také neohrabaný a tlustý Leonard. Hartman ho neustále ponižuje, za jeho neúspěchy začne dokonce trestat celou rotu. Ne každý je schopen takový dril přežít a zachovat si zdravé myšlení. Leonard se uzavírá do sebe, přestává komunikovat s okolím, nakonec zastřelí Hartmana a pušku obrátí i proti sobě. Vtipálek, po čase seržant, se stane válečným zpravodajem. Dorazí k bojové jednotce, které velí jeho kamarád z výcviku Kovboj. Jednotka je cílem vietnamského odstřelovače, vojáci jeden po druhém umírají, mezi nimi i Kovboj. Vtipálek nakonec nachází střelce, kterého jeho kolega z novin, válečný fotograf, postřelí. Je to mladinká Vietnamka... (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (938)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Full Metal Jacket" sa skladá z dvoch pomerne odlišných častí. Prvá polovica sa venuje príprave a výcviku vojakov na boj. Stanley Kubrick tu nasadil ukrutne sa stupňujúce tempo, takže som čakal orgasmatronický výbuch v druhej polovici. Vtedy sa totiž dej presúva do akcie. Do ostrých bojov vo Vietname. Lenže prišiel skôr prekvapujúci útlm. Tiež sa mi vôbec nepáčilo obsadenie hlavnej úlohy. Okuliarnatý Matthew Modine sa mi tam vôbec nehodil. "Olovená vesta" nie je zlý film, ale od majstra Kubricka som predsa len očakával trocha viacej. *** ()

sud 

všechny recenze uživatele

Seržant Hartman je drsňák až na půdu, druhá bojová polovina je drsná jak zákon káže a celé je to nadprůměrné. Film ale jako celek nedrží moc při sobě a rozpadá se na určité scény, byť jsou některé takřka geniální. Byly časy, kdy jsem považoval Olověnou vestu za druhý nejlepší film Stanleyho Kubricka a za jeden z nejlepších filmů z Vietnamu. Mám jej sice stále rád, ovšem kdyby mě někdo zastavil s otázkou, jaké filmy, dotýkající se problematiky Vietnamské války jsou lepší než Olověná vesta, odpověděl bych: Četa, Apokalypsa, Oběti války, Lovec jelenů, Forrest Gump, Návrat domů, Narozen 4. července, First Blood a Hamburger Hill. 70%. ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

Teď už je mi celkem jasný odkud čerpal Sam Mendes do Mariňáka, použil dokonce i několik stejných scén. Mariňáka jsem viděl jako prvního a myslim že je to jen dobře, protože jsem si ho opravdu užil a zážitek z tohohle filmu mi to neubralo. Olovená vesta je tak skvěle natočená, že ani to, že jsem několik scén už viděl, nemůže zkazit dojem. První polovina je plná neuvěřitelně krutejch hlášek, nic drsnějšího jsem ve filmu snad ještě nikdy neslyšel. To co tam předváděl R. Lee Emery bylo prostě něco neskutečnýho. Po přesunutí do války už nejsou drsný hlášky a celkově film změní svojí tvář, ale pořád zůstává skvělá režie a dokonalá realističnost. Nic jinýho než 5* pro tenhle film neexistuje ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Jedinou milenkou pořádného vojáka je jeho puška. Geniální Stanley Kubrick se ve svých řemeslech vždy zajímal o krajní stavy lidské psychiky a nebylo tomu jinak i v Mechanickým pomeranči, nebo v Osvícení. Vynikající režie mistra Kubricka, výborný scénář, kamera a dokonalý výkon R. Lee Ermeye, bych nepohrdnul nominaci na zlatou sošku, kde Erney nechal zcela chladnou klapku a s perfektním výkonem nechal diváka stát v pozoru, dokud neřekl pohov! Výkon Vincenta D'Onofrioeho byl výborný a pohled ve scéně na toaletě je velmi zmrazující. Co říct o nejlepším válečném dramatu (o válce ve Vietnamu) ve filmové kinematografii? Co říct na mistrovského a geniálního režiséra Kubricka? Velká poklona. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Můj oblíbený Kubrick opět nezklamal. Ovověná vesta je jeho dalším geniálním dílem. Vrcholné herecké výkony (V. D'Onofrio, M. Modine a koneckonců i hláškař R. Lee Emery:)), geniální kamera (pohledy zpoza ostřelovače) a na Kubricka opravdu velmi strhující tempo celého filmu (opravdu uteče jako voda!) dotvářejí Kubrickův obraz dokonalosti. Zase je to film o něco jiný, než ostatní mistrovy projekty, a to nejen žánrem válečného filmu. Skvělé rozdělení na dvě poloviny (netroufám si tvrdit, která je lepší - 1. má trochu paradoxně rychlejší tempo, ale ve druhé se zase režisérsky víc vyřádil...). Není co řešit, dalších 5* pro další Kubrickův film. ()

Galerie (107)

Zajímavosti (65)

  • Píseň, která hraje na začátku filmu, je z roku 1965 a nese název „Hello Vietnam“ od Johnnyho Wrighta. (Marsu88)
  • Na konci filmu je několik odkazů na postavičku Mickey Mouse. Například poručík Joker (Matthew Modine) a jeho parta zpívají při pochodu hořícím městem znělku pořadu Mickey Mouse Club. (don corleone)

Reklama

Reklama