Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1967, během války ve Vietnamu, nastupuje skupina nových rekrutů na výcvik k námořní pěchotě. Čeká je zde vojenský dril, ale hlavně tvrdý a nesmlouvavý seržant Hartman, který vojáky despoticky drezíruje a šikanuje. Mezi rekruty jsou vojíni Vtipálek, Kovboj a také neohrabaný a tlustý Leonard. Hartman ho neustále ponižuje, za jeho neúspěchy začne dokonce trestat celou rotu. Ne každý je schopen takový dril přežít a zachovat si zdravé myšlení. Leonard se uzavírá do sebe, přestává komunikovat s okolím, nakonec zastřelí Hartmana a pušku obrátí i proti sobě. Vtipálek, po čase seržant, se stane válečným zpravodajem. Dorazí k bojové jednotce, které velí jeho kamarád z výcviku Kovboj. Jednotka je cílem vietnamského odstřelovače, vojáci jeden po druhém umírají, mezi nimi i Kovboj. Vtipálek nakonec nachází střelce, kterého jeho kolega z novin, válečný fotograf, postřelí. Je to mladinká Vietnamka... (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (937)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Stanley Kubrick vždycky říkal "Všechny scény už někdy někdo natočil, naším úkolem je natočit je líp." A že to setsakramentsky uměl, o to se nebudeme přít. Tentokrát objevil opravdu velkou nezaplněnou díru. V každém druhém válečném filmu se sice expozice odehrává ve výcvikovém táboře, ale zpravidla jen proto, abychom se mohli s postavami seznámit v klidu, ještě před bojem. Ale Kubrick našel v tomhle prostředí obrovský dramatický potenciál a věnoval mu celou první polovinu filmu. A ta tedy stojí za to! Velitel branců je agresivní běsnící monstrum, vyšinuté natolik, že když z příběhu zmizí a vojáci se přesunou do akce, už to není zdaleka takový dechberoucí děs. To je taky jediný důvod, proč dávám filmu "jen" 80% ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Film je poskladaný z dvoch častí. Mierová - v ktorej je vystihnutý neskutočný dril pri výcviku vojakov námornej pechoty, ktorý nie je len tak ľahko "preskákať". Druhá časť sa odohráva priamo v boji vo Vietnamskej vojne. Čo je väčšia absurdita : tvrdý a neľudský výcvik, alebo vojenské besnenie, kde sa zabíja i pre radosť ? Stanley Kubrick Vám na to určite neodpovie ! ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Brilantně natočený válečný film s tradičně geniální Kubrickovou kamerou, který nenápadně a inteligentně poukazuje na absurdnost války a zabíjení. Ač se zde nedočkáme žádných velkolepých přestřelek, či výbuchů, film dokáže naprosto perfektně vykreslit sílu jedné vystřelené "celoplášťové" střely... Co to dokáže udělat zbraň s lidskou psychikou a co dokáže provést jedna zbloudilý vietnamka celé četě. Jak dokáže být Full Metal Jacket v první části chytlavým a vlastně i zábavným filmem, tak dokáže v závěru působit devastujícím dojmem. 9/10 ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Full Metal Jacket" sa skladá z dvoch pomerne odlišných častí. Prvá polovica sa venuje príprave a výcviku vojakov na boj. Stanley Kubrick tu nasadil ukrutne sa stupňujúce tempo, takže som čakal orgasmatronický výbuch v druhej polovici. Vtedy sa totiž dej presúva do akcie. Do ostrých bojov vo Vietname. Lenže prišiel skôr prekvapujúci útlm. Tiež sa mi vôbec nepáčilo obsadenie hlavnej úlohy. Okuliarnatý Matthew Modine sa mi tam vôbec nehodil. "Olovená vesta" nie je zlý film, ale od majstra Kubricka som predsa len očakával trocha viacej. *** ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

První půlhodinu jsem jenom nevěřícně zíral, občas se pousmál a neskutečně si to užíval (mladý a ošklivý Vincent D'Onofrio top!), pak se to přehouplo v něco přecejen trošku jiného, částečně taky celkem odlišného, než na co jsme z Vietnamské války zvyklí, ale Kubrick prostě nikdy nešlápl vedle, škoda těch dlouhých režisérských odmlk,. ()

Galerie (107)

Zajímavosti (65)

  • Na začiatku scény odohrávajúcej sa v meste Hue, keď vojaci prestanú strieľať na budovu, si môžeme všimnúť, že veliteľ jednotky vo svojej M16 nemá vložený zásobník. Keď kamera obíde ostatných členov jednotky a vráti sa k nemu, môžeme vidieť, ako si zásobník vyťahuje a vkladá nový. (TMNT)
  • Film bol zakázaný vo Vietname. (Paldiny)
  • O roli Vtipálka se ucházel Val Kilmer. Ukázky ze zaslané nahrávky jsou možné vidět v dokumentu Val (2021). (Fenk)

Reklama

Reklama