Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1967, během války ve Vietnamu, nastupuje skupina nových rekrutů na výcvik k námořní pěchotě. Čeká je zde vojenský dril, ale hlavně tvrdý a nesmlouvavý seržant Hartman, který vojáky despoticky drezíruje a šikanuje. Mezi rekruty jsou vojíni Vtipálek, Kovboj a také neohrabaný a tlustý Leonard. Hartman ho neustále ponižuje, za jeho neúspěchy začne dokonce trestat celou rotu. Ne každý je schopen takový dril přežít a zachovat si zdravé myšlení. Leonard se uzavírá do sebe, přestává komunikovat s okolím, nakonec zastřelí Hartmana a pušku obrátí i proti sobě. Vtipálek, po čase seržant, se stane válečným zpravodajem. Dorazí k bojové jednotce, které velí jeho kamarád z výcviku Kovboj. Jednotka je cílem vietnamského odstřelovače, vojáci jeden po druhém umírají, mezi nimi i Kovboj. Vtipálek nakonec nachází střelce, kterého jeho kolega z novin, válečný fotograf, postřelí. Je to mladinká Vietnamka... (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (937)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Můžete dát srdce Ježíšovi, ale vaše prdel patří námořní pěchotě." Před válkou je nutné mozek vyndat z hlavy, lehce ho oprášit a pak začít důkladné vymývání. Seržant Hartman je přeborník v čistících praktikách a dokáže skvěle motivovat své "milované" chlapce. A pro mě není nic zábavnějšího, než když celá jednotka zběsile klikuje a příčina této zábavičky, vojín Pyle, si mezi ufuněnými postavami v klidu konzumuje koblihu. Jenže pár otcovsky zařvaných rad doprovázených předpisově provedenou "dekou" dokáže z kohokoli udělat vražedné monstrum. Jenom to časování se nepovedlo zcela doladit. To nevadí, chyby se stávají a členové bohem milované "věčné" námořní pěchoty se přesouvají do Vietnamu, aby zde mohli pochopit, jak je těžké osvobozovat někoho, kdo osvobozen být nechce. Tuto zkušenost získávají američtí nositelé svobody již mnoho let, ale zachycení "logiky válečného nesmyslu" se asi nikdy nepodařilo brilantnějším způsobem. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Stanley Kubrick, Michael Herr, Gustav Hasford .. Olověná vesta mi víc než film o válce ve Vietnamu připomínala JEN "depresivní dokument" o zmíněném konfliktu. Úvodní pohled na výcvik s tragickými následky je sice trochu lepší než zbytek, ale nijak extra mě nenadchl. Po výcviku se dostáváme do válečného dění. Vojáci se setkávají s neválčícími "domorodci", střílejí po těch bojujících, sdělují své zážitky do kamery a sem tam umírají. Můj popis možná působí nezáživně, ale stejný dojem jsem měl při sledování filmu, tak se to sem snažím trochu přenést... Od Kubricka zklamání. Nebýt to od mistra, ale od kdejakého režiséra, byl bych nadšenější. Celkově je totiž snímek docela zajímavý, jedno shlédnutí si určitě zaslouží a má určité své kvality, ale zaujímá tak trochu jiný pohled na Vietnam. Olověná vesta působí dost chladně, nezaujatě a takřka s nikým vás neztotožní. K srdci mi určitě nepřirostla.. 65%. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

One-man-show zeleného mozku v první třetině je dokonalá, ale sotva se děj přehoupne do Vietnamu, začne film povážlivě skřípat. Vlastně se tu dvě třetiny nic zásadního neděje. Žádná hlubší myšlenka se tu nekoná, nic co by ve mně zanechalo emocionální zážitek, což bych u Kubrickova filmu čekal. Navíc exteriéry "Vietnamu" jsou dost nepřesvědčivé a bojové scény Kubrick neumí. Rozhodně znám lepší filmy s vietnamskou tematikou. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Film je poskladaný z dvoch častí. Mierová - v ktorej je vystihnutý neskutočný dril pri výcviku vojakov námornej pechoty, ktorý nie je len tak ľahko "preskákať". Druhá časť sa odohráva priamo v boji vo Vietnamskej vojne. Čo je väčšia absurdita : tvrdý a neľudský výcvik, alebo vojenské besnenie, kde sa zabíja i pre radosť ? Stanley Kubrick Vám na to určite neodpovie ! ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Brilantně natočený válečný film s tradičně geniální Kubrickovou kamerou, který nenápadně a inteligentně poukazuje na absurdnost války a zabíjení. Ač se zde nedočkáme žádných velkolepých přestřelek, či výbuchů, film dokáže naprosto perfektně vykreslit sílu jedné vystřelené "celoplášťové" střely... Co to dokáže udělat zbraň s lidskou psychikou a co dokáže provést jedna zbloudilý vietnamka celé četě. Jak dokáže být Full Metal Jacket v první části chytlavým a vlastně i zábavným filmem, tak dokáže v závěru působit devastujícím dojmem. 9/10 ()

Galerie (107)

Zajímavosti (65)

  • Režisér Stanley Kubrick byl známý tím, že se obklopoval pouze velmi malým štábem. Když elektrikář angažovaný na přípravu osvětlení scény dokončil svou práci, Kubrick využil příležitosti a poslal ho opravit vedení i do svého vlastního domu. (don corleone)
  • Píseň, která hraje na začátku filmu, je z roku 1965 a nese název „Hello Vietnam“ od Johnnyho Wrighta. (Marsu88)
  • R. Lee Ermey (Hartmann) aj v skutočnom živote vykonával prácu cvičiteľa oddielov námornej jednotky. Režisér Stanley Kubrick mu teda nechal voľnú ruku k improvizácii. Výsledkom boli nezabudnuteľné Hartmannove repliky, často improvizované a vymyslené za pochodu, čo je pri Kubrickových filmoch raritou. (HelenOfTroy)

Reklama

Reklama