Reklama

Reklama

Lolita

Trailer

Obsahy(1)

Emigrant z Evropy Humbert Humbert je po příjezdu do města Ramsdale v New Hampshiru zasažen amorovým šípem a plánuje se oženit s Charlottou Hazeovou. Avšak jen proto, aby byl navždy blízko svému miláčku – Charlottině předčasně vyspělé dceři Lolitě! Filmař Stanley Kubrick prozkoumává téma sexuální posedlosti (námět, ke kterému se vrátí o 37 let později ve filmu Eyes Wide Shut) v této hořce komické a dojemně jímavé adaptaci románu Vladimíra Nabokova. James Mason hraje záludného a pošetilého Humberta, ženatého z nouze s Charlottou (Shelley Winters), který musí soupeřit s všudypřítomným a otravným Clarem Quiltym (téměř chameleonský Peter Sellers), když jeho duši polapí bezstarostná dospívající dívka (Sue Lyon) s oním „nádherným, poetickým a melodickým jménem“ – Lolita. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (281)

novoten 

všechny recenze uživatele

Dostatečně dramatická, dostatečně ironická, ale překvapivě málo naléhavá a osudová, taková je Kubrickova Lolita. Jsem rozmazlený z Lyneho dokonalého remaku, ale když vidím Humberta v Masonově zbytečně umírněném podání předvádět neodůvodněné paranoidní záchvaty a když si Shelley Winters jako Charlotte Haze ukňučeně stěžuje a přehrává přitom, tak ve mně všechno vře. Největší výhrou je tak samotná Lolita, jejíž čarovně okouzlující představitelka dokáže svým nejjemnějším úsměvem vyvolat v divákovi přesně ten pocit, který musel mít Humbert při prvním jejím zahlédnutí. Zajímavé je i pojetí Quiltyho, kterého mám v paměti jako nepolapitelného všudypřítomného démona a tady je v Sellersově podání slizkým hadem, otevřeně ukazujícím svou tvář a naznačujícím do očí Humbertovi svoje touhy. Konečné pocity jsou nakonec smíšené. Scénář má velmi hluchá místa a drobné chyby v návaznosti, ale nebojí se přijít s úžasně sarkastickým momentem (uchechtnutí při čtení láskyplného vyznání) nebo všeříkajícím romantickým obrazem (úvodní titulky). Ale je to "jen" romantické drama a ne osudová zpověď plná zoufalé a unikající vášně. 70% ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Je to cele divne. Ruku majstra tam citit. Niektore pasaze su majstrocke. Sellers je ako vzdy uzasny. Aj casting titulnej hrdinky sa vydaril. Ale uplne to nefunguje. Vyborny film ale cakal som nieco drazdivejsie, sviznejsie a strhujucejsie. Aj ked si to v dobe vzniku samozrejme nemohli dovolit. 8/10 ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mě nijak nepřekvapil. Od Kubricka jsem totiž čekal to nejlepší. To jak jsou vyobrazeny všechny klíčové postavy, je vzhledem k roku výroby nevídané. Začátek je úchvatný, v této části dominuje nechutná Lolitina matka, a druhá část sice není už tolik moc záživná, ale 5 hvězdiček prostě musím dát za to, co zde předvádí Sellers. Opravdu každý okmažik ve kterém se mihne stojí za to vidět, protože je prostě skvělý. On prostě září. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Předlohu jsem nečetl, nicméně je fascinující, jakým způsobem odstřelil Kubrick film do, místy až absurdní komedie. Škoda jen, že se drží příliš při zemi, bojí se skandálních momentů (první sex bych prostě nepochopil, kdyby mi znalec knihy po mém boku nedával průběžně doplňující informace) a nejde víc do hloubky. Kubrickova Lolita je povrchní hříčka se solidním hereckým obsazením, z něhož možná až nepatřičně vyčnívá exhibující Sellers... ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Předlohu jsem nečetl... A teď už ani nemusím. Nedokážu si představit, že by mohla být v něčem lepší než tenhle po všech stránkách výborný film (k němuž si Nabokov ostatně scénář napsal sám). Do jednoho výteční herci, velmi těžko popsatelná atmosféra (na knize by mě zajímalo vlastně jen to, jestli je i ona místy tak trpce vtipná) a Kubrickova ohromující schopnost natočit dvouapůlhodinový film tak, že uteče jako devadesátiminutový. Dokonalé. Úvodní scéna Jamese Masona a Petera Sellerse je jedna z nejlepších, které lze v Kubrickových dílech vidět. ()

Galerie (93)

Zajímavosti (37)

  • Legie slušnosti před uvedením klasifikovala C (zamítnuté). Začalo tak soukromé jednání mezi producentem a Legií, aby známku snížila, protože takové omezení by se projevilo na nízkých tržbách při bojkotu katolických diváků. Správa produkčního kodexu podle čerstvě předělaných klauzulí, mezi které spadal i bod o „sexuální zvrácenosti“, nakonec dala hodnocení „R“ – osoby mladší 18 let mohou vidět jen v doprovodu dospělého. (Zetwenka)
  • Na reklamních plakátech k filmu se objevoval slogan: „Jak vůbec natočit podle Lolity film?“ (Zetwenka)

Reklama

Reklama