Reklama

Reklama

Lolita

Trailer

Obsahy(1)

Emigrant z Evropy Humbert Humbert je po příjezdu do města Ramsdale v New Hampshiru zasažen amorovým šípem a plánuje se oženit s Charlottou Hazeovou. Avšak jen proto, aby byl navždy blízko svému miláčku – Charlottině předčasně vyspělé dceři Lolitě! Filmař Stanley Kubrick prozkoumává téma sexuální posedlosti (námět, ke kterému se vrátí o 37 let později ve filmu Eyes Wide Shut) v této hořce komické a dojemně jímavé adaptaci románu Vladimíra Nabokova. James Mason hraje záludného a pošetilého Humberta, ženatého z nouze s Charlottou (Shelley Winters), který musí soupeřit s všudypřítomným a otravným Clarem Quiltym (téměř chameleonský Peter Sellers), když jeho duši polapí bezstarostná dospívající dívka (Sue Lyon) s oním „nádherným, poetickým a melodickým jménem“ – Lolita. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (281)

rawen 

všechny recenze uživatele

Jak už tady někdo napsal - tahle verze je moc usedlá - chtělo to více vystihnout tu posedlost a zvrhlost hlavní postavy (Jeremy Irons ve verzi z roku 97 to dokázal o moc líp). Ani postava Lolity se mi nezdála moc dobře zahraná. Přečtěte si knihu - tenhle film je prostě jen plytká napodobenina... Dost mi taky vadila špatně vybraná a monotónní hudba. Z atmosféry knihy jsou tu jen střípky. Jinak je Kubrick jeden z mých nejoblíbenějších režisérů. 29.1.2006 - zvyšuju hodnocení na 4* - zas tak špatné to není, při prvním hodnocení jsem se primárně zaměřil na porovnání filmu s knihou... Po druhém shlédnutí sezdávám, že Kubrickova Lolita sama o sobě obstojí. 7/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Nejgeniálnější režisér všech dob a vynalézavý inovátor Kubrick si vzal v roce 1962 na paškál téma, kterému by se spousta jiných lidí z branže raději vyhnula obloukem. Již první ping pongová scéna dává tušit že Stanleyho fanoušek nemůže být zklamán. Lolita určitě není nejlepším mistrovým kouskem, ale povinou filmovou četbou je určitě. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nebudu zdaleka první, kdo hodlá obě slavné verze srovnávat, nelze se však ubránit.____ Nemůžu si pomoct, ale šestnáctiletá Sue Lyon vypadá nejmíň o pět let starší než sedmnáctiletá Dominique Swain - a v tom bych viděl kámen úrazu. Opravte mě jestli se mýlím, ale nemělo by Lolitě podle Nabokova být třináct? U Dominique Swain to nevadí, je svůdná, nevinná, a hlavně k nakousnutí. Sue Lyon se však podle mě Kubrickovi "nepovedla", ne snad že by nebylo dost hezká, chybí jí ale to, co má jen Swain - ten tolik potřebný výraz "Lolitky", bez kterého to prostě nejde.___Zpočátku jsem něco podobného chtěl napsat i o Jamesi Masonovi a Jeremy Ironsovi, postupem doby mě ale Mason přesvědčil, chtíčem šíleného stepfathera totiž sehrál bravurně a zasloužil si tak moje uznalé pokývání. Irons je ve výrazu lepší, herecky však dominuje Mason.___ Peter Sellers exceluje (a jako doktora Zempha jsem ho poznal), v roli Quiltyho měl však příliš málo prostoru (a příliš rychle mluvil).___Po Mechanickém pomeranči, Olověné vestě a Eyes Wide Shut je to mé další setkání s Mr. Kubrickem, a řekl bych, že z vyjmenovaných spolu se Spalující touhou jeho nejlepší počin. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Není divu, že po necelých 40 letech byla Lolita zremakeována, Kubrick samozřejmě nic nezkazil, ale jeho počin jednoduše přestal být aktuální. Co bylo dříve šokující a pobuřující, dnes už tolik není, kde dříve mohl být divák přišpendlen k obrazovce jen díky tomu, že sledoval něco velmi neobvyklého až úchylného a společností zakázaného, dnes akorát zívne. Kubrickova Lolita je jaksi odtažitá, nedostatečně emocionálně prožítá, Kubrickovo pomalé tempo a minimalismus se tentokrát tolik nevyplatil, tedy krom samotného závěru, tam to zafungovalo klasicky skvěle... Bohužel, i tak je Lolita první mistrův film, kterému musím dát pouze lepší 3*. 7/10 ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

První pokus o zhlédnutí trval asi 24 minut. Druhý pokus byl úspěšnější. O moc úspěšnější. Po té, co jsem kdysi zhlédl tuhle kokotinu, která snad vzdáleně měla připomínat něco jako film, jsem v sobě dlouhé roky hledal chuť a odhodlání podívat se na stejné téma z dílny mistra Kubricka. Tento film, reskeptive námět, se dnes potýká se zcela zásadním problémem. Hranice toho, co je nějakým způsobem skandální, či pobuřující jsou dnes zcela jinde, než tomu bylo v době vzniku a slávy tohoto filmu. Zdejší relativně vysoké hodnocení mě tedy poměrně překvapuje. Každopádně, k mému velkému a neskrývanému úžasu musím přiznat, že se mi film celkem zamlouval. Kubrick z toho dýchal na každém kroku. Vztah mezi hlavními hrdiny je vykreslen krásně a uvěřitelně. A především poté, co nadržená matka vběhne pod auto, tak se z filmu stane velice zajímavý a dramatický road movie. Peter Sellers byl vynikající. Rovněž chválím velmi pěknou angličtinu, kdy bylo všem luxusně rozumět. Zaráží mě, že se takovému procentu hodnotících líbil ten sračkoidní remake. Já dávám skoro 4 hvězdy a těším se na poslední setkání s Kubrickem. ()

Galerie (93)

Zajímavosti (37)

  • První verze scénáře, kterou vytvořil Vladimir Nabokov, by vydala na přibližně šestihodinový film. Stanley Kubrick literáta poprosil o zkrácenou verzi, přičemž Nabokov přišel s tříhodinovým dílem. Finální verzi má na svědomí sám Kubrick, který ještě přepracoval Nabokovův druhý pokus. (Komiks)
  • O roli Lolity se ucházelo 800 dívek. (gogos)

Reklama

Reklama